Strona 2 z 3 PierwszyPierwszy 123 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 11 do 20 z 27

Wątek: Tablet graficzny

| OlyJedi Awatar EddieLBN
    Mieszka w
    Lublin
    Siła reputacji
    24
    Moja galeria

Odp: Tablet graficzny

I jak wrażenia? Jeśli już zdążyłeś go przetestować to napisz, proszę, kilka słów bo specyfikację ma rzeczywiście ciekawą.
    Pozdrawiam.

Zwycięzca popRAWki| OlyJedi Awatar Thomasso
    Mieszka w
    Kraków
    Siła reputacji
    91
    Moja galeria

Cytat Zamieszczone przez EddieLBN Zobacz posta
    I jak wrażenia? Jeśli już zdążyłeś go przetestować to napisz, proszę, kilka słów bo specyfikację ma rzeczywiście ciekawą.
    Pozdrawiam.
    No tak, tablet przetestowany. To o specyfikacji nie bede pisal już bo każdy sobie wygugla
    Na poczatku zastrzegam, ze nie uzywalem wczesniej tabletow Wacoma, ani nie jestem profesjonalnym grafikiem i/lub fotoedytorem.
    Z tabletem (Pentagram Designer P2700) pracuje na PS CS5 na Win XP.

Jakosc wykonania. Bez zastrzezen - solidny czarny plastik, nic nie skrzypi, przyciski na tablecie dzialaja poprawnie, nie telepia sie.
    Piorko natomiast jesli chodzi o jakosc wykonania i ogolny feeling jest "takie se". Znaczy dziala tak jak powinno (bezbateryjne), ale jego "dizajn" i wykonanie jest marne Albo nie.. wykonanie jest OK, tylko material z ktorego wykonana jest gumowa oslona, za ktora trzymamy jest strasznie badziewny i nie sprawia milego wrazenia.

Funkcjonalnosc. Na tablecie mamy 8 przyciskow, ktore mozna dowolnie programowac, przypisujac im nawet skomplikowane makra/sekwencje przycisniec klawiszy na klawiaturze itp. Zatem swietnie!Przyspiesza to prace w PSie niemalo
    Fajnym patentem sa okragle touchpady. Szkoda, ze pomimo tego ze sa 2 (po lewej i prawej stronie tabletu) to tak naprawde sa zdublowane i de facto kazdy dziala tak samo. Funkcja jaka pelnia zalezna jest od trybu, ktory ustawia sie przyciskami (podswietlanymi) na gorze tabletu. W PSie wlaczam sobie tryb gdzie touchpad sluzy jako zoom - po prostu krecac kolka palcem w lewo lub w prawo zblizamu, badz oddalamy obraz. Plus.
    Piorko - na minus brak "gumki", choc ta funkcja jest pod przyciskiem szybkiego dostepu (na stale zdefiniowanym - nie jest to ten z grupy 8, o ktorych wyzej) na tablecie. Poza tm.. piorko, jak piorko. 1024 stopnie nacisku plus wykrywanie kata nachylenia (tego nie mialem jak sprawdzic). Dodatkowo dwa programowalne przyciski na piorku - standard. Ponadto piorko jest bezbateryjne - co za tm idzie lekkie i nie meczy dloni podczas dlugotrwalej pracy.
    Oprogramowanie dolaczone - dosc proste wizualnie, ale mozna sterowac wszystkimi funkcjami tabletu, przypisywanie makr do przyciskow, sterowanie czuloscia piorka (mozna nawet edytowac krzywa liniowosci nacisku!). Mozliwosc przelaczenia tabletu miedzy trybem wzgledym i bezwzglednym - czyli dziala albo jak popularne z lapkow tauchpadu, albo jak wlasciwy tablet gdzie kazdy punkt na jego powierzchni odpowiada wlasciwemu punktowi na monitorze.
    W tym momencie warto wspomniec o tym, ze powierzchnia robocza tabletu ma stosunek bokow 16:10 - dla mnie idealnie bo akurat posiadam 24 cale w 1920x1200, jak to wyglada przy innych monitorach - nie wiem.

Ogólnie praca czyms takim nad edycja zdjec to czysta przyjemnosc! O ile latwiej pracuje sie z zaznaczaniem, czy retuszowaniem fragmentow obrazu. Wszystko to nabiera calkiem innego wyrazu. Przede wszystkm precyzja, no i szybkosc. Choc na poczatku trzeba przywyknac jednak do zmiany, ale przestawic sie jest bardzo latwo i szybko W koncu klasyczne "rysowanie" mamy chyba jednak wrodzone?
    Oczywiscie jest pewna niewielka bezwladnosc w ruchach kursora sterowanego piorkiem - to zrozumiale, ale jest naprawde ledwo wyczuwalna. Precyzja? Trudno opisac - dla mnie wystarczajaca, czasem az wydaje sie zbyt dokladne. Kursor stabilby, nie przeskakuje losowo - nie ma problemow z jego ustawieniem i prowadzeniem. Rwoniez przy szybkich ruchach piorkiem jest ok - to zaleta szybkiego (zdaje sie 200 Hz) odczytu pozycji.

Za ta cene to IMHO Wacom powinien sie zaczac bac konkurencji

Tomek
    "Najpiękniejszy bokeh dostaję, gdy... ściągam okulary."

Lumix G80 + Olek E-30 + trochę szkieł ZD i mZD, trochę OM, trochę światła i sporo innych szpejów.

| OlyJedi Awatar EddieLBN
    Mieszka w
    Lublin
    Siła reputacji
    24
    Moja galeria

Wielkie dzięki za wyczerpujący opis i za tak szybką odpowiedź.

Ps. + poleci w przyszłości bo na razie "Musisz rozdać trochę punktów innym użytkownikom zanim będzie można przyznać punkty Thomasso."
    Ostatnio edytowane przez EddieLBN ; 26.11.11 o 16:43

| OlyJedi Awatar mynameisnobody
    Siła reputacji
    24
    Moja galeria

Wez najtanszy WACOM intuos (2 albo 3) -uzywke. nie pozalujesz.
    Przynajmniej wyprobuj zanim kupisz jakas podrobke.

Zwycięzca OlyRulez| OlyJedi Awatar jagger
    Mieszka w
    Warszawa
    Siła reputacji
    186
    Moja galeria

możecie mi doradzić coś w temacie ramek fotograficznych albo tabletu... chodzi i o coś co dobrze by wyświetlało zdjęcia i miało dużą, wbudowaną pamięć i niekoniecznie trzeba by było podłączać do gniazdka z prądem... uściślając, chodzi mi o to, bym mógł sobie zgrać dużo fotek i pojechać do Cioci na imieniny i pokazać jej zdjęcia na kolanie...
    przyznam się że kompletnie jestem zielony w tym temacie...

Siła reputacji
    24
    Moja galeria

Z mojej strony ipad.
    Jako jedyny ma 4:3 i spelnia wszystkie postawione wymagania- swietna jakosc obrazu!
    Ostatnio edytowane przez mynameisnobody ; 26.11.11 o 21:00

Mieszka w
    Warszawa
    Siła reputacji
    186
    Moja galeria

Cytat Zamieszczone przez mynameisnobody Zobacz posta
    Z mojej strony ipad.
    Jako jesyny ma 4:3 i spelnia wszystkie postawione wymagania- swietna jakosc obrazu!
    a coś z niedzwoniących

Siła reputacji
    24
    Moja galeria

Niedzwoniacy ipad

Mieszka w
    Warszawa
    Siła reputacji
    186
    Moja galeria

dobra! pogrzebię... kurde ale cienki jestem w tym temacie...

Siła reputacji
    24
    Moja galeria

miałem podobną "potrzebę".
    A że potrzebowałem też cyfrowego szkicownika -dogrzebałem się w końcu do tabletu.
    A jako że jedyny tablet 4:3 to ipad a ponaddto jest na niego "procreate" oraz "sketchbook" -to wyboru wielkiego nie było -i dobrze.
    Ciotka będzie zachwycona!