Strona 1 z 3 123 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 27

Wątek: Tablet graficzny

Zwycięzca popRAWki| OlyJedi Awatar Thomasso
    Mieszka w
    Kraków
    Siła reputacji
    91
    Moja galeria

Tablet graficzny

Hejka,

postanowilem zakupic tablet graficzny. No i mam problem nie wiem co wybrac.
    Nie jestem profesjonalista, wiec masowo retuszu nie bede robil.
    Wybralem wstepnie dwie marki: Wacom i Pentagram. W zasadzie sprawa rozbbija sie o kase. Nie chcialbym wydac wiecej jak 500pln.
    Kandydaci:
    1. Pentagram Designer P2700 - cena 450-470 pln (allegro)
    http://pentagram.pl/produkty/akcesor...esigner_p_2700

2. Wacom Bamboo Fun Medium A5 - cena 669-699
    http://bamboo.wacom.pl/?page=fun

Oba produkty zblizone funkcjonalnoscia do siebie
    W zasadzie 2 czynniki przemawiaja za Pentagramem. Rozdzielczosc i cena (nie ukrywam, ktora jest tu w zasadzie glownym czynnikiem)
    Potrzebuje tego sprzetu do wygodniejszej pracy z PSem przy retuszu fot. Nie bede robil grafiki, nic skomplikowanego rysowal.
    Jakby ktos posiadajacy ktorys z produktow mogl sie podzielic spostrzezeniami, opiniami to byloby milo

PZDR
    Tomek
    "Najpiękniejszy bokeh dostaję, gdy... ściągam okulary."

Lumix G80 + Olek E-30 + trochę szkieł ZD i mZD, trochę OM, trochę światła i sporo innych szpejów.

Moderator Zwycięzca OlyRulez| OlyJedi Awatar dobas
    Mieszka w
    Kiełpin / Karkonosze
    Siła reputacji
    88
    Moja galeria

Odp: Tablet graficzny

Wacom

---------- Post dodany o 23:23 ---------- Poprzedni post był o 23:22 ----------

Miałem genius'a mialem pentagrama goscinnie używam Wacoma. Następny tablet który sobie sprawię to właśnie Wacom i z serii pen & touch. gdybym stał przed Takim wyborem jak Ty - nauczony doświadczeniem łykał bym Wacoma

Zwycięzca popRAWki| OlyJedi
    Mieszka w
    Lubeka-Lübeck
    Siła reputacji
    179
    Moja galeria

Kazdy z tych bedzie dla Ciebie wystarczajacy.A5 troche maly,tak mi syn podpowiada,ale oni sekwencje gier na konsole robia to nie ta polka.Dla nawet zawzietego na sztuke fotoamatora wystarczy jeden z podanych(jak i 10%znajomosci PS-tez tak mowi on).

Mieszka w
    Kraków
    Siła reputacji
    91
    Moja galeria

Cytat Zamieszczone przez dobas Zobacz posta
    Wacom

---------- Post dodany o 23:23 ---------- Poprzedni post był o 23:22 ----------

Miałem genius'a mialem pentagrama goscinnie używam Wacoma. Następny tablet który sobie sprawię to właśnie Wacom i z serii pen & touch. gdybym stał przed Takim wyborem jak Ty - nauczony doświadczeniem łykał bym Wacoma
    No ale czemu? W zasadzie moze nie powinienem pisac o wyborze bo cenowo ten Wacom to jednak za duzo
    Natomiast ten Pentagram to jakis lepsiejszy niby...
    Jakiego Pentagrama uzywales?

Z innej beczki wydaje mi sie, ze jak dla mnie to tak jak Mirek napisal.. bedzie bez roznicy.
    No chyba, ze ten Pentagram ma jakies cechy/wady ktore go dyskalifikuja, badz sprawiaja ze uzywanie go jest uciazliwe.

T.

Lumix G80 + Olek E-30 + trochę szkieł ZD i mZD, trochę OM, trochę światła i sporo innych szpejów.

| OlyJedi Awatar Hrr
    Mieszka w
    Las Palmas
    Siła reputacji
    93
    Moja galeria

Od roku używam Pentagram ThinType p 2006 i dobrze mi służy. Jest bardzo tani ( jakieś 180zł ) i nieco większy od a5. Nie miałem nigdy innego więc nijak mi porównywać ale wystarczy mi że jestem zadowolony.
    Pozdrawiam

Zapraszam na Instagrama

Siła reputacji
    0
    Moja galeria

Nowe Pentagramy nie mają już największej wady starych czyli piórka na baterię, teraz korzystają z indukcji tak samo jak Wacom.
    Ten Pentagram jest naprawdę niezły, bawiłem się nim u znajomego i nie zauważyłem wielkich różnic między nim a moim Intuosem (który był kilkukrotnie droższy ).
    Bamboo to zabawka, coś jak Porsche z silnikiem VW
    Pytanie jeszcze jaki masz monitor, bo zgranie tych dwóch elementów jest bardzo ważne.

Mieszka w
    Kraków
    Siła reputacji
    91
    Moja galeria

Monitor o stosunku bokow 16:10, bo o to chyba glownie chodzi, tak?

T.

Siła reputacji
    0
    Moja galeria

No to właśnie zależy od monitora, jeśli ma proporcje 16:9 to tablet też taki powinien być, to samo z 16:10 oczywiście.

Zwycięzca popRAWki| OlyJedi Awatar cissic
    Mieszka w
    Warszawa
    Siła reputacji
    230
    Moja galeria

z calego serca polecam Wacoma. dlaczego? to proste bo to Wacom osobiscie korzystam z dosc sporego, ale do zastosowan domowych wystarczy Bamboo A5. zastanow sie tylko dobrze czy napewno potrzebny Ci tablet graficzny. kilku znajomych kupilo i teraz sie kurza

pozwole sobie wkleic kilka istotnych informacji pozyczonych z weba:

Rozmiar tabletu

Do zastosowań profesjonalnych, polecamy tablety o większej powierzchni. Najmniejsze z nich posiadają obszar roboczy zazwyczaj o wymiarach około 9 na 12 centymetrów i mogą służyć do zabawy lub stawiania pierwszych kroków w grafice, lecz do profesjonalnych rozwiązań to zdecydowanie za mało. Jeżeli używasz tabletu do zaawansowanej obróbki grafiki - polecamy te o wymiarach powierzchni roboczej powyżej 20 na 15 centymetrów. Koniecznie zwróć uwagę na to, aby tablet był przystosowany do Twojego monitora - jeśli posiadasz monitor panoramiczny - powinieneś zainteresować się tabletem, który posiada rozmiar 16:10.
    Piórko

Piórko powinno przede wszystkim być wygodne i dobrze układać się w dłoni. Najlepsze piórka to te, które sprawiają wrażenie, że trzymamy w ręku prawdziwe narzędzie. Choć może to wydawać się dziwne, dla większości osób wygodniejsze są piórka cięższe.
    Bardzo ważną cechą piórek są programowalne przyciski. Oprócz podstawowych działań, takich jak kliknięcie środkowym i prawym klawiszem myszy (lewe kliknięcie uzyskujemy poprzez krótkie dotknięcie piórkiem powierzchni roboczej tabletu), możemy ustawić jeszcze najczęściej używane przez nas działania, takie jak zapisywanie pliku, lub cofanie ostatniej wykonanej czynności. Taką funkcję oferują oczywiście piórka z większą liczbą przycisków, niż dwa. Już nawet najtańsze tablety oferują w piórkach także funkcję gumki, która również jest bardzo przydatna. Tablety z wyższej półki oferują również odczyt kąta nachylenia piórka oraz siły nacisku na tablet - jest to nieocenione przy symulacji prawdziwych narzędzi na ekranie komputera.
    Siła nacisku piórka

O skutecznej symulacji prawdziwego narzędzia decyduje siła nacisku piórka - to właśnie za jej pomocą decydujemy, ile wirtualnej farby należy użyć do naszej grafiki. Najlepsze tablety posiadają nawet 1024 stopnie siły nacisku piórka.
    Dokładność odczytu położenia pióra

Aby zapewnić jak największą precyzję, ta wartość powinna być jak najmniejsza. Większość tabletów dostępnych na naszej stronie posiada dokładność odczytu położenia pióra równą 0,25 mm.
    Maksymalna szybkość odczytu

Wartość 133 punkty na sekundy daje już zadowalające wyniki pracy. Oczywiście najdroższe modele posiadają szybkość odczytu rzędu nawet 200 punktów na sekundę
    Programowalne przyciski

Na szybkość pracy ma wpływ możliwość użycia tabletu do najczęściej używanych funkcji. Zwróć uwagę, czy tablet, który zamierzasz wybrać posiada dodatkowe przyciski pozwalające na przykład na utworzenie nowego dokumentu, skopiowanie, wycinanie i wklejanie zaznaczonego obszaru itd. Idealnie byłoby, gdyby dodatkowe przyciski były programowalne - wówczas bez problemu dostosujesz je do swoich potrzeb.
    Rozdzielczość

Oczywiście im wyższa, tym pozwala na pracę z większą dokładnością. Przeciętne tablety graficzne dostępne obecnie na rynku posiadają rozdzielczość 2540 dpi, natomiast profesjonalne rozwiązania zaczynają się od 5080 dpi.
    A może przezroczystość?

Na rynku dostępne są także tablety z przezroczystym obszarem roboczym. Dzięki nim możesz dowolnie i w prosty sposób odrysowywać obrazki lub zdjęcia położone pod tabletem. W praktyce jednak jest to zupełnie zbędne - większość tabletów działa kilka milimetrów nad powierzchnią roboczą - rysowanie po grubej kartce zostanie zatem idealnie odwzorowane.

Mieszka w
    Kraków
    Siła reputacji
    91
    Moja galeria

Cytat Zamieszczone przez cissic Zobacz posta
    z calego serca polecam Wacoma. dlaczego? to proste bo to Wacom osobiscie korzystam z dosc sporego, ale do zastosowan domowych wystarczy Bamboo A5. zastanow sie tylko dobrze czy napewno potrzebny Ci tablet graficzny. kilku znajomych kupilo i teraz sie kurza

pozwole sobie wkleic kilka istotnych informacji pozyczonych z weba:

Piórko
    Piórko powinno przede wszystkim być wygodne i dobrze układać się w dłoni. Najlepsze piórka to te, które sprawiają wrażenie, że trzymamy w ręku prawdziwe narzędzie. Choć może to wydawać się dziwne, dla większości osób wygodniejsze są piórka cięższe.
    Bardzo ważną cechą piórek są programowalne przyciski. Oprócz podstawowych działań, takich jak kliknięcie środkowym i prawym klawiszem myszy (lewe kliknięcie uzyskujemy poprzez krótkie dotknięcie piórkiem powierzchni roboczej tabletu), możemy ustawić jeszcze najczęściej używane przez nas działania, takie jak zapisywanie pliku, lub cofanie ostatniej wykonanej czynności. Taką funkcję oferują oczywiście piórka z większą liczbą przycisków, niż dwa. Już nawet najtańsze tablety oferują w piórkach także funkcję gumki, która również jest bardzo przydatna. Tablety z wyższej półki oferują również odczyt kąta nachylenia piórka oraz siły nacisku na tablet - jest to nieocenione przy symulacji prawdziwych narzędzi na ekranie komputera.
    Siła nacisku piórka
    O skutecznej symulacji prawdziwego narzędzia decyduje siła nacisku piórka - to właśnie za jej pomocą decydujemy, ile wirtualnej farby należy użyć do naszej grafiki. Najlepsze tablety posiadają nawet 1024 stopnie siły nacisku piórka.
    Ten Pentagram ma bezbateryjne piorko z odczytem 1024 stopni nacisku i odczytem kata nachylenia. Posiada dwa klawisze.

Dokładność odczytu położenia pióra

Aby zapewnić jak największą precyzję, ta wartość powinna być jak najmniejsza. Większość tabletów dostępnych na naszej stronie posiada dokładność odczytu położenia pióra równą 0,25 mm.
    Maksymalna szybkość odczytu
    Wartość 133 punkty na sekundy daje już zadowalające wyniki pracy. Oczywiście najdroższe modele posiadają szybkość odczytu rzędu nawet 200 punktów na sekundę
    Pent szybkosc odczytu 200pkt/sek. Co do dokladnosci nie wiem.

[QUOTE=cissic;756300]
    Programowalne przyciski
    Na szybkość pracy ma wpływ możliwość użycia tabletu do najczęściej używanych funkcji. Zwróć uwagę, czy tablet, który zamierzasz wybrać posiada dodatkowe przyciski pozwalające na przykład na utworzenie nowego dokumentu, skopiowanie, wycinanie i wklejanie zaznaczonego obszaru itd. Idealnie byłoby, gdyby dodatkowe przyciski były programowalne - wówczas bez problemu dostosujesz je do swoich potrzeb.[?QUOTE]

Tablet posiada jakies przyciski dodatkowe plus pola ktorym mozna przypisac skroty. Mysle ze to wystarczajace

Rozdzielczość
    Oczywiście im wyższa, tym pozwala na pracę z większą dokładnością. Przeciętne tablety graficzne dostępne obecnie na rynku posiadają rozdzielczość 2540 dpi, natomiast profesjonalne rozwiązania zaczynają się od 5080 dpi.
    Mamy 4000 dpi. Wiec jest dobrze

Postanowilem jednak po poczytaniu po necie dac szanse temu Pentagramowi (glownie ze wzgledu na cene). Zobaczymy. Nie omieszkam opisac swoich wrazen

Tomek