Kłaniam się wszystkim pisząc pierwszego posta na forum.
Obecnie mam Canona A610. Z niezłą matrycą jak na kompakt, z obracanym ekranem (wygodnie się robi zdjęcia macro oraz kręci filmy). Przy ostrym słońcu ze słabymi bateriami można działać wizjerem optycznym. Takich rzeczy już w tym rozmiarze nie robią...
Chciałby go zastąpić czymś lepszym zdjęciowo. Po przejrzeniu Waszego forum skłaniam się do pomysłu podrzuconego tutaj:
https://forum.olympusclub.pl/threads/80554-Co-zakupić-najpierw?p=774518&viewfull=1#post774518
Niestety, wszystkie "lepsze" aparaty wciąż nie są idealne, a są dużo droższe.
Warunki brzegowe są takie, że chciałbym w pierwszej kolejności kupić body z:
1) zoomem o standardowym zakresie i niewielkich gabarytach;
2) możliwością kadrowania patrząc od góry
3) wspomaganiem manualnego ostrzenia;
4) podłączalnością lustrzankowych obiektywów z AF.
Jeśli chodzi o następne szkła (poza pierwszym zoomem), to kupowałbym najpierw przejściówki do starych obiektywów z posiadanych lustrzanek analogowych. Dla zabawy - nawet jeśli to będzie optycznie idealne, to jak chyba każdy mam ochotę przez to przejść.
Równolegle - MMF-2 do standardu 4/3. Jednak od jakich ogniskowych zacznę kompletować własny zestaw, to jeszcze nie wiem.
Z nowych, interesujące są dla mnie dwa:
- Zuiko Digital 35 mm f/3.5 Macro: można kupić w akceptowalnej cenie,
- Zuiko Digital 25 mm f/2.8 Pancake: nieco droższy ale i jaśniejszy;
popróbuję i się przekonam.
Pewnie będę też szukał okazji taniego kupienia stałek typu 50 f1.4 i 150 f.2.0 (to już niestety bez AF).
Polecane przez Was obiektywy u4/3, tj. 12/1.8, 20/1.7 i 45/2.0 mam w dalszych planach. Chciałbym najpierw zobaczyć, jaka ogniskowa jest mi najbardziej
potrzebna (robiąc zdjęcia zoomem).
Ważne dla mnie są odpowiedzi na dwa pytania:
Czy słusznie sądzę, że E-PL1 z VF-2 lepiej się sprawdzi niż E-PL3?
A może powinienem zwrócić uwagę na to, że 1 ma starszą wersję kita* i jednak zmienić kierunek?
pozdrawiam, tomek
P.S.:
*
Niby wolniej działa AF, ale nie miałem okazji zweryfikować tego w podobnych warunkach.
Ponadto znalazłem takie info dot. konwertera makro:
http://www.euromega.pl/product/item/...ter_Makro.html
(brak współpracy z 14-42mm 1:3.5-5.6 I),
ale nie wiem, czy to mi jest potrzebne - nie fotografowałem dotąd z żadnymi konwerterami ani np. odwróconym obiektywem (może warto zacząć?).
I trochę obok tematu - rozważałem oczywiście inne warianty. Poniżej skrócone podsumowanie:
Panasonic G1 jest w zasadzie niekompatybilny ze ze szkłami Zuiko Digital
http://panasonic.jp/support/global/c...onnect/g1.html
...no i nie kręci filmów. GH1 ma zapis video, ale tak samo mocno ogranicza wybór szkieł 4/3.
G3 sprzedają tylko z normalnym 14-42 - razem robią się dla mnie za duże do codziennego użytku.
Poza tym, cena gra rolę. Kupienie samego body Panasonica (powyżej serii 1) i oddzielnie power zooma 14-42 raczej nie wchodzi w grę (dlatego pominąłem G2 i GH2).
Do GF-ów musiałbym dokupić wizjer, dużo droższy niż do Olympusa.
O SONY też myślałem, ale ze względu na wyższą jakość zdjęć podoba mi się dopiero droższy NEX-5N (albo w ogóle NEX-7). Nie podobają mi się ich obiektywy: 18-55 (duży) oraz 16mm (słabszy niż odpowiedniki w m4/3).