Strona 121 z 148 PierwszyPierwszy ... 2171111119120121122123131 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1.201 do 1.210 z 1479

Wątek: Analiza...

Moderator | OlyJedi Awatar apz
    Mieszka w
    Beskid Mały; Andrychów
    Siła reputacji
    338
    Moja galeria

Odp: Analiza...

Cytat Zamieszczone przez Mirek54 Zobacz posta
    Popatrz jak mam ustawionego rawa zanim go otworze.Pozniej tylko standartowe pomniejszanie i wyostrzanie.
    Tu masz screeny i pokazane ustawienia.Załącznik 104510Załącznik 104511Załącznik 104512
    Moze zbyt iluminacja sie zabawilem i wyszlo za gladkie.
    Twe uwagi jak zwykle bezcenne.Musisz rozdać trochę punktów innym użytkownikom zanim będzie można przyznać punkty Mirek54.
    E-M1 Mark II; E-M5 Mark II; E-PM2 IR red+, E-PL5 IR blue; Fuji X-T1; X-M1; garść słoików; Sigma DP2; Hauwei P20 Pro

Zwycięzca OlyRulez| OlyJedi Awatar aga_piet
    Mieszka w
    Tczew
    Siła reputacji
    204
    Moja galeria

Na tych screenach wygląda lepiej. Tę różnicę najbardziej widać na brodzie i dołku w policzku.
    To oczywiście szczegóły Mirek. Czysto obiektywne spostrzeżenie. Nie potrafiłabym ułamka tego wszystkiego

Moderator | OlyJedi Awatar apz
    Mieszka w
    Beskid Mały; Andrychów
    Siła reputacji
    338
    Moja galeria

Cytat Zamieszczone przez bufetowa Zobacz posta
    Na tych screenach wygląda lepiej. Tę różnicę najbardziej widać na brodzie i dołku w policzku.
    To oczywiście szczegóły Mirek. Czysto obiektywne spostrzeżenie. Nie potrafiłabym ułamka tego wszystkiego
    A Pan Autor pisał, że chciałby nie ingerować i tylko prosto z aparatu. Widać czarno na białym, jak bardzo się myli. Mnie kiedyś się też tak wydawało...
    E-M1 Mark II; E-M5 Mark II; E-PM2 IR red+, E-PL5 IR blue; Fuji X-T1; X-M1; garść słoików; Sigma DP2; Hauwei P20 Pro

Zwycięzca popRAWki| OlyJedi
    Mieszka w
    Lubeka-Lübeck
    Siła reputacji
    180
    Moja galeria

Tylko,ze procesorek w aparacie jeszcze nie potrafi tak tego wszystkiego co ten w kompie.Juz z trybami tematycznymi se nie radzi typu jelen o zachodzie slonca albo agresywny portret o swicie.Jeszcze trzeba obrabiac na kompie -niestety,a moze i stety.

Zwycięzca popRAWki| OlyJedi Awatar yamada
    Mieszka w
    Bytom
    Siła reputacji
    255
    Moja galeria

Fajne bardzo zdjęcia Krzyśku. Stety lub niestety co nieco po aparacie poprawiać czasem trzeba. Co i ile to już tylko nasz wybór, ważne by nie przesadzić i robić to ze smakiem i umiarem

Zwycięzca OlyRulez| OlyJedi Awatar tropic
    Mieszka w
    Centrum wszechświata - Chorzów - Silesia
    Siła reputacji
    279
    Moja galeria

Cytat Zamieszczone przez apz Zobacz posta
    A Pan Autor pisał, że chciałby nie ingerować i tylko prosto z aparatu. Widać czarno na białym, jak bardzo się myli. Mnie kiedyś się też tak wydawało...
    Cytat Zamieszczone przez yamada Zobacz posta
    Fajne bardzo zdjęcia Krzyśku. Stety lub niestety co nieco po aparacie poprawiać czasem trzeba. Co i ile to już tylko nasz wybór, ważne by nie przesadzić i robić to ze smakiem i umiarem
    I w tym cały mój problem/zadanie, tak fotografować aby ingerencja w produkt ostateczny była znikoma
    Dziękuję wszystkim ocenę

---------- Post dodany o 08:47 ---------- Poprzedni post był o 08:27 ----------

Cytat Zamieszczone przez tropic Zobacz posta
    Ale przynajmniej troszkę się zabawiłem...
    ...no i najważniejsze...CZEGOŚ NAUCZYŁEM !!
    AF out-of-order...(nie dotyczy sprzętu)

Mieszka w
    Lubeka-Lübeck
    Siła reputacji
    180
    Moja galeria

Cytat Zamieszczone przez tropic Zobacz posta
    ...no i najważniejsze...CZEGOŚ NAUCZYŁEM !!
    Czyli ktos tu kogos do czegos troche przekonal.Tylko pytanie kto wygrala kto w "stopke"strzelil.

Zwycięzca popRAWkiZwycięzca OlyRulez| OlyJedi Awatar And.N
    Siła reputacji
    270
    Moja galeria

Fajne te ostatnie portrety. Mimo, że pozowane wyglądają naturalnie. Najlepsze ostatnie tylko kadr mi zbyt nie odpowiada do portretu taki panoramiczny. Fakt, balans bieli jest do korekty. Poprawki jak mam być szczery to mi się nie podobają. Za bufetową, zbyt wygładzona skóra. Posprzeczam się trochę z Mirkiem
    Ja nic nie wygladzalem w tej fotce.
    Z zamieszczonych ustawień RAW-a masz przejrzystość -23 to już jest lekkie wygładzenie. Pisząc o standardowym wyostrzeniu znając Cię trochę nie stosowałeś Wyostrz, Wyostrz bardziej tylko raczej jakąś akcję do wyostrzania. Być może specjalną do Portretu, a takie zazwyczaj rozmywają gładkie powierzchnie (skóra) wyostrzając oczy, usta, brwi. Dla osoby dorosłej by się pewnie sprawdziło u dziecka nie koniecznie.
    Z tą akcją to tylko moje domysły może i nie słuszne
    G1, G5 | 14-45 | mZD 40-150 | kilka M42 | Moje wątki:
    Foto-Różności ; Dymne Impresje ; Stary i Nowy Elbląg

Mieszka w
    Lubeka-Lübeck
    Siła reputacji
    180
    Moja galeria

Cytat Zamieszczone przez andtor2 Zobacz posta
    Posprzeczam się trochę z Mirkiem
    Sprzeczaj sie.Dlaczego nie.Ja nie nazwal bym zmniejszenie od standartowej przejrzystosci wygladzaniem.Idac Twoim tokiem myslenia to usuwanie szumu tez wygladza.
    Akurat tam robione bylo wsio recznie.Chociaz mam akcje do wyostrzania portretu co rozpoznaje oczy usta i kontury nosa pomijajac wlosy.
    Tu raczej nie chodzi o to czy moj diabel jest wyzszy czy nie.chodzi o inny sposob postrzegania tego samego zdjecia.

PS.Zdjecia dzieci tez sa tak samo gladzone jak i zdjecia doroslych.Czasem jedna rzesa musi byc domalowana dziecku aby fota dalej poszla.Wszystko zalezy dla kogo sie je obrabia.

Zwycięzca popRAWkiZwycięzca OlyRulez| OlyJedi Awatar And.N
    Siła reputacji
    270
    Moja galeria

Ja nie nazwal bym zmniejszenie od standartowej przejrzystosci wygladzaniem.
    Tu się z Tobą całkowicie nie zgodzę. Przejrzystość to ten sam suwak co w LR clarity. Ustaw go na -50 i zobacz co się zrobi ze zdjęciem, skóra, włosy (najlepiej na podglądzie 100%)
    Idac Twoim tokiem myslenia to usuwanie szumu tez wygladza.
    W pewnym sensie bym też nazwał wygładzeniem jak parametry ustawi sie mocne. Wdziałeś pewnie fotki przesadnie odszumione przez np. Neat Image, czy nie wyglądają na wygładzone?
    Bardziej jednak wpływ ma mz. przejrzystość. Takie dyskusję to będę musiał zaczynać w innym wątku coś o obróbce, co by nie zaśmiecać autorskiego
    G1, G5 | 14-45 | mZD 40-150 | kilka M42 | Moje wątki:
    Foto-Różności ; Dymne Impresje ; Stary i Nowy Elbląg

Uprawnienia umieszczania postów