Strona 5 z 5 PierwszyPierwszy ... 345
Pokaż wyniki od 41 do 44 z 44

Wątek: Czy warto kupić E-400?

| OlyJedi Awatar dziobolek
    Mieszka w
    Dublin - Ireland
    Siła reputacji
    21
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez willow32
    Cytat Zamieszczone przez dziobolek
    Oby się nie okazało że E-400 zniknie z produkcji. Jak na dzień dzisiejszy zniknął z półek (wirtualnych i rzeczywistych) w całej Irlandii i UK.
    Może to zabieg marketingowy, lub chwilowy zanik zapasów spowodowany atrakcyjną ceną. Kto wie???

Jeśli kiedyś dojdę do wniosku że potrzeba mi czegoś innego, to już wtedy krótsza droga,
    bo są tu sklepy przyjmujące sprzęt w rozliczeniu.
    Ze swej strony życzę powodzenia w zakupach i udanego powrotu do przeszłości.

Pozdrowienia z Dublina!
    E-400 zniknął z produkcji już jakiś czas temu, teraz w produkcji jest jego następca E-410
    Tiaa, no proszę to tego się jeszcze nie dogrzebałem, no cóż
    żeby nie powiedzieć - a nie mówiłem

Sklepy przyjmujące stary sprzęt w rozliczeniu? ech te cywilizowane kraje
    Nio, ponoć w UK jest takowy, aczkolwiek sam nie sprawdzałem - info z wiarygodnego źródła

życze samych udanych strzałów na nowej drodze zycia z Oleńka

pozdrawiam
    Wielkie dzięki!
    Jak na razie to się oswajamy ze sobą . W moim ostatnim lustrze były raptem trzy gałki (o ile dobrze pamiętam - Zenith zresztą) dzięki którym miałem "władzę" nad parametrami i jakością, a tu mogę panować nad każdym parametrem - uff! trochę tego sporo jak na początek.

Ale teraz zdam się na gotowe programy, a potem będę szukał co mogę poprawić lub nad czym chcę panować
    "Nie wiesz i pytasz - wstydzisz się raz;
    Nie wiesz i nie pytasz - wstydzisz się całe życie"

| OlyJedi Awatar Don Pedro
    Siła reputacji
    19
    Moja galeria
    Dziobolek-gratuluję zakupu i oby Ci służył wiecznie.Jako również użytkownik tego aparatu bardzo sobie go chwalę. Pozdrawiam.

| OlyJedi Awatar rafakk
    Mieszka w
    wrocław
    Siła reputacji
    20
    Moja galeria
    Witam wszystkich!

Od dłuższego czasu sobie przeglądałem forum jednak jako niezarejestrowany użytkownik. 3 dni temu sprawiłem sobie na urodziny e400 i się podzielę pierwszymi wrażeniami jeśli komuś miałoby to pomóc w wyborze. Mój poprzedni aparat świetny c740 służył mi 4 lata i nadszedł czas na wymianę. A to zaczynało brakować detalu, rozdzielczości, szumy zaczynały denerwować (choć e400 pod tym względem też nie jest super to i tak porównania nie ma) itd. No i z racji mojego ograniczonego budżetu zdecydowałem się na 400. W porównaniu z kompaktem: szybkość focenia, zapisywania zdjęć to błyskawica. jeśli chodzi o zmiane ogniskowej to w kompakcie również jest to ułomne w porównaniu z lustrem. Po prostu pierścieniem jest to dokładniejsze i szybsze. Co do trzymania aparatu. Naczytałem się o tym dzyndzlu pod pasek że się wrzyna w palec, ale ja akurat nie narzekam bo mam małe ręce, więc jak ktoś ma dylemat to niech pomaca sobie bo może być to dla niektórych mankamentem. Najważniejsze jakość zdjęć: dla mnie jest ona zadowalająca choć jpgi są nieco powiedzmy miekkie i warto podostrzyć, kolory natomiast bardzo ładne w ciepłej tonacji utrzymane obrazy. Szumy do iso400 wszystko jest pięknie jak dla mnie. iso100 czyściutkie. między iso400-800 użyteczne i podejrzewam że po zrobieniu odbitek w jakimś standardowym formacie do albumu problemu nie będzie widać. Mały problem jest z orf bo niestety acr pod photoshopem kaszani je i po zapisaniu jpga jest taki kratkowany pattern na całym obrazku więc na razie jestem ograniczony do olymastera2. Olymaster niestety jest wolny jak cholera w porównaniu z acr, ale może usuną ten błąd w następnym acr. Minusem jak dla mnie jest wielkość orf (21mb) i usb 1.

Na koniec mam pytanie. W instrukcji jest taka tabelka, w której są podane ogniskowe dla kitowych obiektywów i zakresy ostrzenia i powiększenie. Nie bardzo jarze o co w niej chodzi. Jak przeczytałem 14-42 ostrzy z 0,25m a tam jest napisane np. ogniskowa 25mm -> zakres ostrzenia 13,3cm 42mm->16,2-17,3cm itd.

| OlyJedi Awatar Don Pedro
    Siła reputacji
    19
    Moja galeria
    Rafakk- ta tabela dotyczy zakresu ostrzenia wym. obiektywami przy zastosowaniu pierscienia posredniego podwajajacego powiekszenie EX-25 Pod poprzednią tabelką obiektywów w instrukcji jest taka niefortunnie umieszczona uwaga:może być uzywany z opcjonalnym pierścieniem EX-25 i ta ta druga tabelaka zawiera własnie zakres ostrzenia przy zastosowaniu EX-25 Patrz tez Olypedia-akcesoria. Pozdrawiam.