Strona 4 z 5 PierwszyPierwszy ... 2345 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 31 do 40 z 44

Wątek: Czy warto kupić E-400?

| OlyJedi Awatar Don Pedro
    Siła reputacji
    19
    Moja galeria
    Lustrzanka co prawda nobilituje, ale nie zawsze wiąże się to z rozszerzaniem systemu. Znam wielu zaściankowych szlachciców, co tu oznacza fotografujących poprzestających na "kicie' i to jednoobiektywowym. Tobie Jana życzę maxi sprzętu, co czytaj: dużo,dużo i jeszcze raz dużo forsy. Pozdrawiam.

| OlyJedi Awatar Don Pedro
    Siła reputacji
    19
    Moja galeria
    W końcu kupiłem E400 w bielskim MM z kitowym Zuiko 14-42mm plus kartę CF SanDisk ultra II 1.0GB i mogę powiedzieć, że mam to czego chciałem.Made in China-bardzo dobrze jakościowo wykonany aparacik. Lekki, ergonomia zadziwiająco dobra, brak gripa daje się odczuć tylko podczas przenoszenia aparatu jedną -prawą ręką. Przyciski bardzo rozsądnie rozmieszczone, menu jest także po polsku, a obsługa moim zdaniem bardzo intuicyjna. Teraz czas na testy, choć pierwsze fotki w SHQ w kompresji 1/2.7 przy dzisiejszej brzydkiej pogodzie bardzo dobre, oczywiście przy ISO100 lub 160 lub 200. Aparat w mig ustawia ostrość, zapala się jedna z trzech czerwonych diodek na polach AF-ta która program w auto AF uznał a właściwą i podczas odtwarzania przy pow. x 14 na LCD zdjęcia są ostre jak żyleta. Próba na ISO1600 potwierdza wysokie szumy czyli aparat ustawiam tylko na P i ISO100, a przyciskowi Fn przypisałem wybór balansu bieli. W końcu mam statyw więc sobie go wykorzystam. Nikomu nie będę zachwalał tego aparatu, bo to zawsze indywidualny wybór, powiem krótko ja jestem zachwycony Olkiem i jego możliwościami, po prostu z muła/C725-bardzo powolnego/ przesiadłem się na galopującego ogiera. I jeszcze jedno, zostałem bardzo mile obsłużony w MM Pozdrowienia.

Moderatorka Zwycięzca OlyRulez| OlyJedi Awatar Ania_
    Mieszka w
    zDolny Śląsk
    Siła reputacji
    75
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez m_o_b_y
    Cytat Zamieszczone przez Jana
    Dziękuję Wam pięknie. To w zasadzie nie pozostaje mi nic innego jak udać sie do sklepu
    No i szykuj trochę więcej kasy, bo lustrzanka czyści kieszeń.
    Gdy kupisz kompakt, to w zasadzie koniec wydatków, a w przypadku DSLR, to dopiero początek.
    Potem dochodzą dodatkowe obiektywy, filtry, dodatkowe karty i akumulatorki, torby duże i małe itp.
    Miłych zakupów !
    Pozdrówka
    Święte słowa Moby Jak kupowałam olka w lutym, to właśnie to samo ktoś mi napisał... nie myślałam tylko, że w 4 miesiące później już kupię sobie 3 obiektyw, cokina itd... to strasznie wciąga... zaczynasz się bawić w coś... i masz tą możliwość, aby pole działania rozszerzać stopniowo... uaaaa.... ograniczeniem w zasadzie są "tylko" finanse
    15 lat na forum. Dawniej jako Mysikrólik. Zawodowo jestem tu i tu.

Zwycięzca OlyRulez| OlyJedi
    Siła reputacji
    46
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez Don Pedro
    W końcu kupiłem E400 w bielskim MM z kitowym Zuiko 14-42mm plus kartę CF SanDisk ultra II 1.0GB i mogę powiedzieć, że mam to czego chciałem.Made in China-bardzo dobrze jakościowo wykonany aparacik. Lekki, ergonomia zadziwiająco dobra, brak gripa daje się odczuć tylko podczas przenoszenia aparatu jedną -prawą ręką. Przyciski bardzo rozsądnie rozmieszczone, menu jest także po polsku, a obsługa moim zdaniem bardzo intuicyjna. Teraz czas na testy, choć pierwsze fotki w SHQ w kompresji 1/2.7 przy dzisiejszej brzydkiej pogodzie bardzo dobre, oczywiście przy ISO100 lub 160 lub 200. Aparat w mig ustawia ostrość, zapala się jedna z trzech czerwonych diodek na polach AF-ta która program w auto AF uznał a właściwą i podczas odtwarzania przy pow. x 14 na LCD zdjęcia są ostre jak żyleta. Próba na ISO1600 potwierdza wysokie szumy czyli aparat ustawiam tylko na P i ISO100, a przyciskowi Fn przypisałem wybór balansu bieli. W końcu mam statyw więc sobie go wykorzystam. Nikomu nie będę zachwalał tego aparatu, bo to zawsze indywidualny wybór, powiem krótko ja jestem zachwycony Olkiem i jego możliwościami, po prostu z muła/C725-bardzo powolnego/ przesiadłem się na galopującego ogiera. I jeszcze jedno, zostałem bardzo mile obsłużony w MM Pozdrowienia.
    Gratki, bawiłem się E400 jakieś 8 miesięcy temu i też zrobił na mnie duże pozytywne wrażenie

Mieszka w
    Gdynia
    Siła reputacji
    0
    Moja galeria

Czy to dobra cena jak na taki zestaw?

Wybaczcie OT ale zaryzykuję
    Na stronie fotoexpert jest do kupienia zestaw OLYMPUS E-410 + 14-42mm + 40-150mm za 3139.00 PLN, czy ten zestaw jest godny swojej ceny?????

| OlyJedi Awatar grizz
    Mieszka w
    Kraków
    Siła reputacji
    164
    Moja galeria

Re: Czy to dobra cena jak na taki zestaw?

Cytat Zamieszczone przez pablo81
    Na stronie fotoexpert jest do kupienia zestaw OLYMPUS E-410 + 14-42mm + 40-150mm za 3139.00 PLN, czy ten zestaw jest godny swojej ceny?????
    skapiec.pl

jak nie zalezy Ci na małych rozmiarach to dorzuć 500zł do e510 w takim zestawie.
    Nie zajmuję się już sprawami technicznymi forum. Prośba o zgłaszanie wszystkiego do Jacka.

| OlyJedi Awatar willow32
    Mieszka w
    Sosnowiec
    Siła reputacji
    28
    Moja galeria

Re: Czy to dobra cena jak na taki zestaw?

Cytat Zamieszczone przez pablo81
    w fotoexpercie możesz negocjować ceny a jeżeli nie będą mogli nic urwać to przynajmniej wytarguj coś gratis, np. kartę pamieci

pozdrawiam
    http://www.robertnawara.digartfolio.pl/

E-1 ZD14-54 FL-36 A850 135 f/1.8 85f/1.4 50f/2.8 20-35 f/3.5-4.5

Siła reputacji
    19
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez Mysikrólik
    Cytat Zamieszczone przez m_o_b_y
    Cytat Zamieszczone przez Jana
    Dziękuję Wam pięknie. To w zasadzie nie pozostaje mi nic innego jak udać sie do sklepu
    No i szykuj trochę więcej kasy, bo lustrzanka czyści kieszeń.
    Gdy kupisz kompakt, to w zasadzie koniec wydatków, a w przypadku DSLR, to dopiero początek.
    Potem dochodzą dodatkowe obiektywy, filtry, dodatkowe karty i akumulatorki, torby duże i małe itp.
    Miłych zakupów !
    Pozdrówka
    Święte słowa Moby Jak kupowałam olka w lutym, to właśnie to samo ktoś mi napisał... nie myślałam tylko, że w 4 miesiące później już kupię sobie 3 obiektyw, cokina itd... to strasznie wciąga... zaczynasz się bawić w coś... i masz tą możliwość, aby pole działania rozszerzać stopniowo... uaaaa.... ograniczeniem w zasadzie są "tylko" finanse

Ale mogę Cię pocieszyć: o ile puszki szybko się starzeją, i za 3-4 lata Twój nowy Olek pójdzie do muzeum techniki, albo na Allegro, albo uśnie na półce, o tyle szkła mało się starzeją, jako że zasady optyki są wciąż te same i niezmienne.
    Szkła do aparatów analogowych nadal pracują, przynajmniej u niektórych fanów.
    Ergo, od puszki ważniejszy jest system, w który zainwestowałaś, oby rozważnie. Pozdrówka

| OlyJedi Awatar dziobolek
    Mieszka w
    Dublin - Ireland
    Siła reputacji
    21
    Moja galeria
    Witam!
    @ka_thy
    Doskonale rozumiem twoje dylematy.
    Jestem świeżo upieczonym posiadaczem Olka E-400 i nie żałuję tego wyboru.
    Długo spoglądalem na dslr-y z nostalgią (dawno temu Zenith, Practica i własna ciemnia po której sprzęt do tej pory posiadam)
    i zazdrością, no bo te ceny - dobre lustro dla amatora to ok.800 Euro wzwyż . Pomimo to, moje myśli i marzenia błądziły koło Nikkona D80.

Ale dnia pewnego moją uwagę przyciągnął swą ceną E-400 za jedyne 530Euro (po obniżce o 300).
    Wziąłem go do ręki i porównując z innymi doszedłem do wniosku że jest idealny do moich potrzeb fotografii turystyczno - rodzinnej.
    Zgrabny, mały, lekki, aż się chce go zabrać ze sobą przy każdej okazji... no i wymarzona lustrzanka.

I tak przez kikanaście następnych dni szukałem, czytałem itd. by się upewnić czy nie wtopię z tym zakupem.
    Obserwowałem ceny w sklepach on-line i tak jak na początku były dostępne
    tak po kilku dniach zaczęło się... gdzie bym nie zerknął - out of stock.

I tu zapadła decyzja mojej piękniejszej połowy - kupujemy.
    Nieważne że był to najmniej odpowiedni moment finansowy ( przeważnie wtedy dokonujemy najbardziej udanych zakupów )
    więc poszliśmy razem do sklepu gdzie go widziałem i... okazało się że "zdjeliśmy" ostatni egzemplarz z wystawy (z rabatem z tegoż tytułu oczywiście).
    No i stało się niebo, kolejne marzenie spełniło się

Cytat Zamieszczone przez ka_thy

To, że aparat nie ma gripa to mi właśnie najbardziej pasuje - nie muszę wysilać ręki, żeby objąć korpus.
    I to jest bardzo ważne - ergonomia dopasowana do twojej ręki

No i pojawił sie jeszcze jeden problem - nazwijmy to zewnętrzny - zaciągnęlam męża do sklepu aby razem pooglądac różne aparaty i podzielić sie wrażeniami - E-400 zupełnie nie przypadł do gustu mojemu mężowi, właśnie ze względu na brak gripa.
    Pytanie zasadnicze, to aparat dla ciebie czy dla niego,
    lub - kto go będzie używał w przeważającej części, jeśli razem pstrykacie.

Wiem, ża cena aktualna jest dobra, pamiętam ile jeszcze niedawno E-400 kosztował. Może się okazać jednak, że za chwilę skoczy, tak jak było np. z Pentaksem w MM - w okolicy lutego/marca kosztował 2099 teraz 600 złotych więcej. Można myśleć tak - pokaże sie E-410 jako następca więc poprzednik musi stanieć. Ale może być też tak, że Olympus będzie chciał utrzymać model lustrzanki, nazwijmy to tradycyjny czyli bez LV, więc cena może być średnia.
    Oby się nie okazało że E-400 zniknie z produkcji. Jak na dzień dzisiejszy zniknął z półek (wirtualnych i rzeczywistych) w całej Irlandii i UK.
    Może to zabieg marketingowy, lub chwilowy zanik zapasów spowodowany atrakcyjną ceną. Kto wie???

Jeśli kiedyś dojdę do wniosku że potrzeba mi czegoś innego, to już wtedy krótsza droga,
    bo są tu sklepy przyjmujące sprzęt w rozliczeniu.

Cóż nie sugeruj się mitologią innych firm i rozważ ten zakup bardzo osobiście - ja znalazłem a czas pokaże co.

Ze swej strony życzę powodzenia w zakupach i udanego powrotu do przeszłości.

Pozdrowienia z Dublina!

| OlyJedi Awatar willow32
    Mieszka w
    Sosnowiec
    Siła reputacji
    28
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez dziobolek
    Oby się nie okazało że E-400 zniknie z produkcji. Jak na dzień dzisiejszy zniknął z półek (wirtualnych i rzeczywistych) w całej Irlandii i UK.
    Może to zabieg marketingowy, lub chwilowy zanik zapasów spowodowany atrakcyjną ceną. Kto wie???

Jeśli kiedyś dojdę do wniosku że potrzeba mi czegoś innego, to już wtedy krótsza droga,
    bo są tu sklepy przyjmujące sprzęt w rozliczeniu.
    Ze swej strony życzę powodzenia w zakupach i udanego powrotu do przeszłości.

Pozdrowienia z Dublina!
    E-400 zniknął z produkcji już jakiś czas temu, teraz w produkcji jest jego następca E-410

Sklepy przyjmujące stary sprzęt w rozliczeniu? ech te cywilizowane kraje
    życze samych udanych strzałów na nowej drodze zycia z Oleńka

pozdrawiam
    http://www.robertnawara.digartfolio.pl/

E-1 ZD14-54 FL-36 A850 135 f/1.8 85f/1.4 50f/2.8 20-35 f/3.5-4.5