Z Twoim E-300 wszystko w porządku.Zamieszczone przez Snoopy_jb
Mowa jest o nowym E-410.
PS. Dla E-300 w trybie NR i długich czasach ORF wzrasta do ok. 17.5MB
Z Twoim E-300 wszystko w porządku.Zamieszczone przez Snoopy_jb
Mowa jest o nowym E-410.
PS. Dla E-300 w trybie NR i długich czasach ORF wzrasta do ok. 17.5MB
Zamieszczone przez ka_thy
E400 to same plusy i jeden minus: ten aparat nie ma gripa.
Jeśli akurat tobie dobrze leży w ręce, to nie ma problemu.
Ale chyba lepiej zaczekać na E410 i wtedy wybrać ten aparat, który lepiej spełni wymaganie maksimum korzyści przy minimum kosztu.
Pozdrówka
shakal, dziękuję za wsparcie![]()
To, że aparat nie ma gripa to mi właśnie najbardziej pasuje - nie muszę wysilać ręki, żeby objąć korpus. Choć zaczęłam sobie wyobrażać jak będzie się trzymać tego Olka z lampą zewnętrzną i obawiam się, że może nie być tak różowo. No i pojawił sie jeszcze jeden problem - nazwijmy to zewnętrzny - zaciągnęlam męża do sklepu aby razem pooglądac różne aparaty i podzielić sie wrażeniami - E-400 zupełnie nie przypadł do gustu mojemu mężowi, właśnie ze względu na brak gripa.![]()
Lampa wbudowana jest naprawdę słaba, liczba przewodnia 10 to naprawdę niewiele.
Wiem, ża cena aktualna jest dobra, pamiętam ile jeszcze niedawno E-400 kosztował. Może się okazać jednak, że za chwilę skoczy, tak jak było np. z Pentaksem w MM - w okolicy lutego/marca kosztował 2099 teraz 600 złotych więcej. Można myśleć tak - pokaże sie E-410 jako następca więc poprzednik musi stanieć. Ale może być też tak, że Olympus będzie chciał utrzymać model lustrzanki, nazwijmy to tradycyjny czyli bez LV, więc cena może być średnia.
Muszę zdobyć kartę CF (drogie cholery są a tanich małych nie ma) i zrobić kilka zdjęć. To dobry test, na współpracę aparatu z fotografem i na to czy to co zostanie zapisane na karcie odpowiada naszym wyobrażeniom o tym aparacie.
pozdrawiam wszystkich![]()
Jakie są wady i zalety konstrukcji E-400 już powiedziano ja ze swojej strony dodam, że robiłem zdjęcia ostatnio tym wynalazkiem a byłem bardzo negatywnie do niego nastawiony bo uważałem, że to zabawka dla dzieci na komunię... bardzo pozytywnie rozczarowała mnie jakość zdjęć z tego maleństwa - prawda jest taka, że najważniejsza jest jakość zdjęć - w zasadzie gdybym miał z aparatu X jakość zdjęć jak z Huskiego to mógłby wyglądać i mieć ergonomię pustaka![]()
Canon 85 f/1.2 mkII L w moim plecaku jest jak perła w chlewie.
Czego się można po lampie wbudowanej spodziewać? 10 to i tak dużo!Zamieszczone przez ka_thy
Nie zajmuję się już sprawami technicznymi forum. Prośba o zgłaszanie wszystkiego do Jacka.
a w porównaniu z E-330? są jakieś zasadnicze różnice?
Na pewno wielkość. Jak już pokazywałem zdjęcia E-330 jest na razie największy (większy od E-510). Wiadomo, że inna droga do wizjeraZamieszczone przez damon76
Na pewno też trzymanie. Uchwyty pod pasek są w innym miejscy. I E-400 bardziej 'szumi'...
"A na resztę zamknij oczy moja miła
pod powieką znacznie lepsze są obrazy
i w tym nasza siła
i w tym nasza siła
że umiemy jeszcze czasem marzyć"
No widzisz...różne punkty widzeniaZamieszczone przez ka_thy
akurat dla mnie brak gripa to zaleta - przypomina mi moją starą minoltę hi-matic (dalmierz) i zupełnie inny rodzaj trzymania aparatu (na lewej ręce od spodu) tudzież poprzednie analogi zenity czy inne praktice.
Przez ostatni rok usiłowałem inaczej trzymać KM5D ...i męczyło mnie to obejmowanie prawą dłonią gripa...i nadal trzymałem po staremu.
No to pozostaje Wam 510![]()
pozdr,
Tak się składa, że kupiłem E-400 na początku maja i może coś pomogę:
+ jakość wykonania naprawdę na 5!
+ mimo, że mam aparat kilkanaście dni to już wyobrażam sobie jak wyglądałyby zdjęcia bez systemu czyszczenia matrycy. Kilka wycieczek i niestety pojawiły się paprochy, ale na zdjęciach nie ma po nich śladu
+ serwis olympusa też oceniam na 5. Mam jeszcze C-745UZ, który był w serwisie ze względu na urwany zaczep baterii. Serwis naprawł go na gwarancji
+ szkła w kicie bardzo lekkie i poręczne. Poza tym 14-42 ostrzy od takiej odległości, że można robić makro. (Do super makro z C-745UZ trochę jeszcze brakuje). Aberacja i inne zjawiska praktycznie niewidoczne. Porównywałem z kitowym obiektywem do EOS-300D i róznica straszna. Obiektyw do 300D ma takie luzy, że sam zmienia ostrość po przechyleniu aparatu.
+ na karcie CFII zapisuje 3MB zdjęcia około sek.
ale:
- dosyć zle go trzymać. Wszystko by było OK, gdyby zaczep do paska był nieco wyżej i nie wbijał się w środkowy palec
- na standardowym ustawieniu trochę słabo ostrzy. Po przestawienu na +2 moim zdaniem jest tak jak powinno być domyślnie
Pozdrawiam
ka_thy, 2 dni temu bylem w MM i katem oka widialem ich gazetke z informacją, ze E-410 + kit bedzie w cenie 2099. Nie wiem czy nie byl to blad (a takie sie czesto u nich zdarzaja) i czy przypadkiem nie chodzilo o E-400? Nie wiem tez od kiedy ta oferta jest ważna? Jesli jednak bylaby to prawda, to chyba warto zaczekac![]()
Moczarom... mówimy zdecydowane NIE!!!