A7II słoiki
jerzykulesza.zenfolio.com
Jaki sens jest puszczać takie szkło za pięć $tówek, skoro za o$iem jest Boski Oly?
Przy pierwszym njiusie (43R) obiecali promocję dla osób głosujących za tą ogniskową w wątku na dpreview, ale imho jak ktoś weźmie w łapki Olka to wybór jest jasny.
Imho lepszym rozwiązaniem jest/będzie 11mm f/1.4 Dslr Magic Lens Toy plus EVF.
Inaczej: za dwie $tówki ma sens (1/4 ceny Oly).
Tak, słuchaj mój też to ma.
Cholera pojechałam specjalnie do nich w sobotę, gdzie tam nawet nie zszedł na dół przywitać się z babką, tylko cały dzień Plejstejszyn.
http://www.stevehuffphoto.com/2011/10/04/1st-look-world-premiere-the-slr-magicnoktor-12mm-f1-6-premium-lens-for-micro-43/
Macro - super sprawa, ale Oly też daje radę.
1.6 - bardzo super sprawa.
Optyka - po kilku bardzo sprytnych samplach widać, że będzie jazda bez trzymanki z CA
Rozmiar/design - i wszystko jasne.
Tak jak wcześniej: za dwie, góra trzy $tówki byłoby OK.
Ostatnio edytowane przez gietrzy ; 5.10.11 o 08:03
Cholera pojechałam specjalnie do nich w sobotę, gdzie tam nawet nie zszedł na dół przywitać się z babką, tylko cały dzień Plejstejszyn.
Tylko komu chce się puszczać machinę dla nieco ponad połowę stówki dochodu na sztuce? Nawet u Chńczyków to już dziś za tanio , może jak przeprowadzą fabrykę do wietnamskiego obozu pracy, ale czy zarobią wtedy na łapówki dla strażników?
mając takie wybory , nie sposób dziwić się , że próbują inaczej...
Pozdrawiam AP.
Ostatnio edytowane przez apz ; 5.10.11 o 08:03
E-M1 Mark II; E-M5 Mark II; E-PM2 IR red+, E-PL5 IR blue; Fuji X-T1; X-M1; garść słoików; Sigma DP2; Hauwei P20 Pro
A propos: w chwili anonsu ktoś gdzieś (chyba 43R) to pięknie rozszyfrował, który dokładnie lens to jest z którym dokładnie przyklejonym WA konwerterem.
Nie mam wątpliwości, że i Pana/Lajka wyda swoje 1.4 na tej ogniskowej (plus 45-50) i wtedy te szkła będzie łączyć tylko jedno: nick - ogór
A może ci którym tak bardzo przeszkadza srebrny kolor 12/2 się skuszą? Ciekawe.
Imho jedynie pod video czytaj: kupa gratów obok statywu, lamp, mikrofonów, etc. Jako szkło do foto jest imho zaprzeczeniem mikro: ultra ogór to byłby komplement. Czekam co pokaże PanaLajka na tej ogniskowej.
Ostatnio edytowane przez gietrzy ; 5.10.11 o 11:01
W chwili anonsu na 43R, ktoś wymyślił taką bzdurę, że ten obiektyw to obiektyw CCTV z "doklejonym" konwerterem WA.
Wystarczy popatrzeć na dzisiejsze zdjęcia testowe, by od razu zrozumieć, że ten obiektyw nie ma z konstrukcją CCTV nic wspólnego
Steve Huff ponadto napisał, że ten obiektyw ma niewielkie zniekształcenia geom., co przekłada się na oryg. konstrukcję - ten niby doklejony WA konwerter wprowadziłby spore zniekształcenia.
Jak zauważono dziś na 43R, są obiektywy szerokokątne, które mają taką właśnie nietypową konstrukcję jak omawiany Noktor 12, np. Zeiss.
Możliwe, jednak pamiętaj proszę, że ten lens to prawdopodobnie pierwsza próba tej firmy (BTW. jej nazwa to Dslr Magic Toy Lens) zmierzenia się z jakością.
Od kiedy AdamT (dpreview) napisał parę imho bzdur nt. 14/2.5 (pech chciał, że mam i ten WA) w zasadzie nie czytam tylko oglądam te wszystkie linki, tym bardziej, że reklamy skaczą po całej stronce (Steve'a) jakby chciały mi wskoczyć na biurko.
Sto razy wolę wykresik optycznych z rez-peak i trzy sample (otwarty, otwarty+1/3, max f/+2EV) np. Janka czy innego forumowicza.
Pamiętam go z nikoncafe lens lust: Z18/3.5 - śmieszny dyszel, ztcp Nikkor 14-24@D3 "pokazał mu parę sztuczek im dalej od centrum".