Strona 13 z 19 PierwszyPierwszy ... 31112131415 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 121 do 130 z 184

Wątek: Bezlusterkowce Nikon

| OlyJedi
    Mieszka w
    Wawa
    Siła reputacji
    292
    Moja galeria

Odp: Bezlusterkowce Nikon

Podoba mi się balans między szumem, a detalem i do tego brak placków. Na ISO200 trawa wygląda jak trawa, mimo, że matryca malutka. O ma lekcję do odrobienia, albo po raz kolejny będzie się musiał wykazać innowacyjnością w poszukiwaniu niszy. Produkcja świetnych szkieł do matryc, które nie potrafią wykorzystać tej świetności, chyba nie jest najlepszym pomysłem.

Moderator Zwycięzca popRAWkiZwycięzca OlyRulez| OlyJedi Awatar Karol
    Mieszka w
    las pod TARNOWem...
    Siła reputacji
    172
    Moja galeria

Cytat Zamieszczone przez fret Zobacz posta
    Podoba mi się balans między szumem, a detalem i do tego brak placków. Na ISO200 trawa wygląda jak trawa, mimo, że matryca malutka. O ma lekcję do odrobienia, albo po raz kolejny będzie się musiał wykazać innowacyjnością w poszukiwaniu niszy.
    Zapodaj proszę jakieś linki do sensownych sampli, ja widziałem jedynie te z Fotopolis i tam ze szczegółem jest jak jest, o czym wspomniałem wcześniej. U Olka pod tym względem od czasów E-PL1 jest bardzo dobrze, marudzić można, że od tego czasu praktycznie niewiele się zmieniło.
    zmiana nicka: ktotek -> Karol
    Polska B - wątek ze zdjęciami
    Facebook

| OlyJedi
    Mieszka w
    Wawa
    Siła reputacji
    292
    Moja galeria

Rzuć okiem na trawę. W N wygląda jak trawa, w O wygląda zwykle jak zielony kisiel. Nie jest sztuką pokazać kontrastowy szczegół. Problemy kryją się w trawie i we włosach

| OlyJedi
    Mieszka w
    Łódź
    Siła reputacji
    21
    Moja galeria

Nikon strzelił sobie w kolano tym systemem. Zastanawiam się do kogo jest skierowany ten sprzęt.

Do obecnych posiadaczy lustrzanek Nikona?
    Raczej nie. Brak kompatybilnej gorącej stopki uniemożliwia podpięcie posiadanej lampy. Natomiast matryca 4x mniejsza niż APS-C powoduje, że podpięcie większości obiektywów z lustrzanek Nikona nie ma sensu. To już lepiej podpiąć sobie taki obiektyw do NXa czy NEXa.

Więc może do zaawansowanych amatorów?
    Też nie bardzo. Jako zaawansowany amator wolał bym coś ... bardziej zaawansowanego, np. coś takiego jak NEX-7 (z 4x większą matrycą, toż to różnica jak pomiędzy FF i 4/3 !!!), a jakbym chciał coś mniejszego to m4/3 jest lepszym wyborem (ma większą matrycę przy zachowaniu równie małych rozmiarów zewnętrznych i nokautuje Nikona dostępnymi obiektywami i lampami).

Więc pozostają laicy i posiadacze kompaktów. Tu można pominąć dostępność obiektywów i rozmiar matrycy bo tym laik nie będzie się przejmował. Laik popatrzy na rozmiary i cenę i może na logo. Pewnie cena tych Nikonów będzie podobna do cen konkurencji. Rozmiary będą też podobne. Nie widzę mocnego argumentu który miałby laika przekonać akurat do wyboru Nikona 1.

| OlyJedi
    Mieszka w
    Wawa
    Siła reputacji
    292
    Moja galeria

Moim zdaniem uzasadnienie jest prostsze. Po prostu inne firmy wymusiły bezlusterkowca, a większa matryca, to dopiero byłby celny strzał w lustrzanki jak na maluchu opanują technologię i jak zajdzie potrzeba, to nawet FF bez lustra zrobią
    Poza tym to choćby na tym forum widać, że nawet użytkownicy mający się za świadomych, mają wbite do głowy, że jasności się nie przelicza. Podpinasz do N tanie 50/1,8 przez przejściówkę i masz nagle 135/1,8 za kilkaset pln Oczywiście po pierwszej sesji okazuje się, że g. prawda, ale aparacik sprzedany
    Ostatnio edytowane przez fret ; 24.09.11 o 14:21

| OlyJedi Awatar Jack
    Mieszka w
    Błonie
    Siła reputacji
    131
    Moja galeria

Cytat Zamieszczone przez sando Zobacz posta
    Nikon strzelił sobie w kolano tym systemem. [...] Nie widzę mocnego argumentu który miałby laika przekonać akurat do wyboru Nikona 1.
    Poważny błąd w rozumowaniu!
    Czy ten odtwarzacz MP-trójek, którego znakiem rozpoznawczym są białe słuchawki, daje niespotykaną nigdzie indziej jakość muzyki? Nie! Porównywalne urządzenia można nabyć dużo taniej - zatem dlaczego są kupowane i ostentacyjnie noszone?

Jack
    PS. Pisałem już wyżej na ten temat, świadomość i rozumienie specjalistycznych zagadnień technicznych dotyczy tylko niewielkiej części ogółu osób nabywających aparaty fotograficzne.

Zwycięzca OlyRulez| OlyJedi Awatar epicure
    Mieszka w
    Poznań
    Siła reputacji
    243
    Moja galeria

Cytat Zamieszczone przez Karol Zobacz posta
    U Olka pod tym względem od czasów E-PL1 jest bardzo dobrze...
    Było dobrze do czasu pojawienia się E-P3/PL3/PM1.
    www.sarwinski.com | najlepszy aparat to ten, który zostawiłeś w domu | fb

| OlyJedi
    Mieszka w
    Łódź
    Siła reputacji
    21
    Moja galeria

Jack, czytałem to co napisałeś. I nawet w moim tekście powyżej o to też zahaczyłem: "pozostają laicy i posiadacze kompaktów. Tu można pominąć dostępność obiektywów i rozmiar matrycy bo tym laik nie będzie się przejmował. Laik popatrzy na rozmiary i cenę i może na logo". Tylko teraz pytanie, czy znaczek Nikon ma takie przyciąganie, że potrafi sprzedać wszystko tak jak Apple? Nie był bym taki pewien. Nikon też nie ma monopolu na produkowanie modnie wyglądających aparatów w wielu kolorach. Więc w tym segmencie typowo amatorskim będzie miał ciężko.

Zwycięzca popRAWki| OlyJedi
    Mieszka w
    Lubeka-Lübeck
    Siła reputacji
    179
    Moja galeria

Dzis bylem na pokazie Samsunga MV800 Multiview
    Dla mnie to to nie to,ale widzialem reakcje laikow,ochom i achom nie bylo konca.Takie zycie jest i nic sie nie poradzi.

| OlyJedi
    Mieszka w
    Opoczno
    Siła reputacji
    18
    Moja galeria

Nikon 1 VS EP-3:
    http://forums.dpreview.com/forums/re...ssage=39498472

---------- Post dodany o 22:50 ---------- Poprzedni post był o 22:49 ----------

Czyli jak się mają testy DXO do rzeczywistości