Strona 2 z 4 PierwszyPierwszy 1234 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 11 do 20 z 39

Wątek: [DIY]Projekt ringflash z miski

Zwycięzca popRAWki| OlyJedi
    Mieszka w
    Lubeka-Lübeck
    Siła reputacji
    179
    Moja galeria

Odp: [DIY]Projekt ringflash z miski

Cytat Zamieszczone przez Thomasso Zobacz posta
    Czołem,

Niedawno zabrałem się za wykonanie własnymi siłami ringflasha-beauty disha z miski.
    Projekt zaawansowny jakoś w... 60%. Na razie utknąłem na etapie jak to zamocować do aparatu. Znaczy wiem jak, ale należy odpowiednio płaskownik powyginać i chwilowo nie mam jak się do tego zabrać.
    Na razie wieczorkiem postaram się opublikować zdjęcia tego co mam. Etapami konstrukcji. Z wyjaśnieniem co i jak.
    Może komuś się spodoba i przyda.

Tomek
    Moze to Ci pomoze.Lampa z dolu i jak powyginac.
    Ze tez wczesniej tego watka niew czytalem

Zwycięzca popRAWki| OlyJedi Awatar Thomasso
    Mieszka w
    Kraków
    Siła reputacji
    91
    Moja galeria

Cytat Zamieszczone przez Mirek54 Zobacz posta
    Moze to Ci pomoze.Lampa z dolu i jak powyginac.
    Ze tez wczesniej tego watka niew czytalem
    Ten film był właśnie bodźcem do zrobienia własnego W zasadzie moja konstrukcja jest taka sama
    Dzięki!

T.
    Ostatnio edytowane przez Thomasso ; 17.09.11 o 22:00
    "Najpiękniejszy bokeh dostaję, gdy... ściągam okulary."

Lumix G80 + Olek E-30 + trochę szkieł ZD i mZD, trochę OM, trochę światła i sporo innych szpejów.

Centus
    Gość

odnosnie otworu na lampe to proponowalbym wyciac go troszke wiekszego , oczywiscie ogradowac i pozniej wokol otworu przykleic gumowy pierscien z przecietego wzdluz wezyka gumowego albo izolacji kabla , wtedy napewno nie ma szans zeby skancerowac obudowe lampy blyskowej

Mieszka w
    Kraków
    Siła reputacji
    91
    Moja galeria

Ciąg dalszy.

9. Po oszlifowaniu otworów, tego na rurę i tego na lampę zabieramy się za malowanie wnętrza czaszy.
    Odtłuszczamy wcześniej zmatowioną powierzchnię. Może być woda z mydłem i staranne osuszenie, albo benzyna ekstrakcyjna.
    Używamy lakieru w sprayu. Biały mat. Dlaczego? Lepiej, równomierniej rozprasza światło po wnętrzu miski.
    Lakier nie może być akrylowy. Ma być z żywic syntetycznych. Rurę osłaniającą obiketyw będziemy kleić do czaszy właśnie żywica, więc lepiej żeby się to razem z farbą nie pogryzło.
    Na zdjęciu wstepnie pomalowana miska. Widać ślady maskowania, ale ostatecznie położone zostaną 2 kolejne warstwy i będzie ładniej
    Kliknij obrazek, aby uzyskać większą wersję

Nazwa:	_17.JPG
Wyświetleń:	96
Rozmiar:	130,2 KB
ID:	54994

10.
    Czarnym matowym malujemy wnętrze rury PCV, która będzie osłoną obiektywu. W rurze wcześniej wywiercono 3 otwory, które posłużą do zamocowania (przykręcenia) stelaża trzymającego całą konstrukcję.

Nazwa:	_18.JPG
Wyświetleń:	88
Rozmiar:	97,4 KB
ID:	54995

11. Teraz czas na wklejenie rury do miski. Tak, wklejenie. Dwuskładnikowy klej epoksydowy ma taką wytrzymałość po stwardnieniu, że prędzej miska się pognie niż rura odklei
    Wciskamy rurę, tak by była w osi miski i nie wystawała poza obrys czaszy. Ma być na równo. Rozrabiamy klej i dokładnie (nie musi być pięknie) zalewamy miejsce połączenia PCV/miska żywicą.
    Z zewnątrz i wewnatrz czaszy. Żywica twardnieje po kilku minutach, a po dobie można po misce skakać i nic nie powinno się urwać.

Nazwa:	_22.JPG
Wyświetleń:	104
Rozmiar:	110,9 KB
ID:	54997Kliknij obrazek, aby uzyskać większą wersję

Nazwa:	_23.JPG
Wyświetleń:	95
Rozmiar:	97,6 KB
ID:	54996

12. Po związaniu kleju mamy w zasadzie główną część ringflasha zrobioną. Przed nami jeszcze tylko kwestia stelaża do mocowania ringa do aparatu i lampy.

Nazwa:	_24.JPG
Wyświetleń:	99
Rozmiar:	155,4 KB
ID:	54999Kliknij obrazek, aby uzyskać większą wersję

Nazwa:	_25.JPG
Wyświetleń:	119
Rozmiar:	165,7 KB
ID:	54998

13. Stelaż. Tu czeka nas troche hmmm.. kowalskiej roboty. Dobrze jest mieć porządne, ciężkie imadło. Ja niestety nie posiadam, więc wygięcie płaskownika z alu 2-3mm pozostawię ślusarzowi.
    W domu natomiast wygiąłem szablon z cieńszego aluminium - 1mm. Niestety takie jest za wiotkie i konstrukcja nie jest stabilna.
    Przepisu jak i co wymierzyć nie podam bo do każdego aparatu będą inne wymiary. Ja montuję to do E-30 wraz z gripem.
    Na zdjęciach wygięty płaskownik-szablon i sposób przytywierdzenia do konstrukcji ringa. Śruby docelowo nie bądą tak wystawać. Płaskownik będzie sfrezowany tak, by łby się z nim zrównały.
    Widać też wywiercony otwór do zamocowania aparatu. Brak jeszcze mocowania na lampę, ale wszystko jest już wymierzone.

Nazwa:	_27.JPG
Wyświetleń:	104
Rozmiar:	145,4 KB
ID:	55000Kliknij obrazek, aby uzyskać większą wersję

Nazwa:	_26.JPG
Wyświetleń:	115
Rozmiar:	131,9 KB
ID:	55001

CDN.

Tomek

Lumix G80 + Olek E-30 + trochę szkieł ZD i mZD, trochę OM, trochę światła i sporo innych szpejów.

| OlyJedi Awatar kurokial
    Mieszka w
    Poznań
    Siła reputacji
    22
    Moja galeria

Jak to będzie chociaż przypominało coś co nie jest DIY to mi kaktus wyrośnie na czole. Sam coś robię
    zZz

Mieszka w
    Kraków
    Siła reputacji
    91
    Moja galeria

Cytat Zamieszczone przez kurokial Zobacz posta
    Jak to będzie chociaż przypominało coś co nie jest DIY to mi kaktus wyrośnie na czole. Sam coś robię
    W sensie, że?? Bo nie łapię chyba ironii z rana

T.

Rozjemca - Super Mod Zwycięzca popRAWki
    Konto PREMIUM | OlyJedi
    Awatar Saboor
    Mieszka w
    Markach
    Siła reputacji
    286
    Moja galeria

Cytat Zamieszczone przez Thomasso Zobacz posta
    W sensie, że?? Bo nie łapię chyba ironii z rana T.
    Rób, rób! Czekam na finalny produkt
    |popRAWka: 3|SKARBNIK TWA wątek Moje foty :::: Nie ma prawdziwego szczęścia :::: wątek IR'iotyczne EGZEKUTOR TWA|Zloty: 6|
    wątek kulinaria :::: bez prawdziwych potrzeb :::: wątek tutoriale
    wątek Photoshop :::: <-- Volter --> :::: wątek DITL

| OlyJedi
    Mieszka w
    Wawa
    Siła reputacji
    292
    Moja galeria

Dałem Ci plusa za podjęcie tematu, ale do samej realizacji mam dwie uwagi/wątpliwości:
    - nie obawiasz się, że stracisz sporo światła odbijając je od matowego lakieru?
    - mocowanie w rury do płaskownika chyba nie będzie zbyt trwałe, mam taką miskę i lekka jak piórko, to ona nie jest.

Mieszka w
    Kraków
    Siła reputacji
    91
    Moja galeria

Cytat Zamieszczone przez fret Zobacz posta
    Dałem Ci plusa za podjęcie tematu, ale do samej realizacji mam dwie uwagi/wątpliwości:
    - nie obawiasz się, że stracisz sporo światła odbijając je od matowego lakieru?
    - mocowanie w rury do płaskownika chyba nie będzie zbyt trwałe, mam taką miskę i lekka jak piórko, to ona nie jest.
    Co do straty światła. Są dwie szkoły. Zostawiając błyszczącą, lustrzaną powierzchnię światło wychodzące z ringa jest brzydkie. Bliki, mocniejsze plamy światła, nierówne. Trzeba wtedy i tak przykrywać jakimś mocniejszym materiałem dyfuzyjnym.
    Dlatego zdecydowałem się na białe wnętrze, ten biały mat bardzo ładnie rozprasza światło i likwiduje nieregularne plamy. Nie trzeba już dyfuzora kombinować.

Mocowanie. Na razie sprawia wrażenie solidnego. Docelowo myślę, że można to jeszcze przykleić klejem epoksydowym.

Tomek

| OlyJedi
    Mieszka w
    Wawa
    Siła reputacji
    292
    Moja galeria

Dyfuzor daje Ci możliwość wyboru. Możesz go użyć, albo nie.