Strona 9 z 10 PierwszyPierwszy ... 78910 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 81 do 90 z 91

Wątek: Użytkownicy Olympusa Pen jakie są wasze wrażenia jak oceniacie jakość zdjęć itd

Awatar shary
    Siła reputacji
    33
    Moja galeria

Odp: Użytkownicy Olympusa Pen jakie są wasze wrażenia jak oceniacie jakość zdjęć it

No dobrze. Źle się wyraziłem. Da się zrobić, ale gwint statywowy który nie jest w osi obiektywu nie ułatwia tego zadania.
    Marcin, tobie przecież nie muszę tłumaczyć o co chodzi. Zrobienie panoramy krajobrazowej jeszcze ujdzie, ale ze sferą na przykład lodówki już nie będzie tak pięknie. Małe pomieszczenia nie tolerują błędów. Jest potem sporo pracy przy szyciu. Teoretyzuję, nie mam fisza do PENa, panoramy robię lustrzanką. Ale wiem ile jest problemów jeśli nie zadba się o prawidłowe ustawienie nodala. Jestem bardzo ciekawy jak poradzi sobie PEN. Jest mniejszy, więc wejdzie w ciaśniejsze kąty. Mam parę pomysłów na ciasne obiekty

Moderator Zwycięzca OlyRulez| OlyJedi Awatar dobas
    Mieszka w
    Kiełpin / Karkonosze
    Siła reputacji
    88
    Moja galeria

Odp: Użytkownicy Olympusa Pen jakie są wasze wrażenia jak oceniacie jakość zdjęć it

Cytat Zamieszczone przez shary Zobacz posta
    No dobrze. Źle się wyraziłem. Da się zrobić, ale gwint statywowy który nie jest w osi obiektywu nie ułatwia tego zadania.
    Marcin, tobie przecież nie muszę tłumaczyć o co chodzi. Zrobienie panoramy krajobrazowej jeszcze ujdzie, ale ze sferą na przykład lodówki już nie będzie tak pięknie. Małe pomieszczenia nie tolerują błędów. Jest potem sporo pracy przy szyciu. Teoretyzuję, nie mam fisza do PENa, panoramy robię lustrzanką. Ale wiem ile jest problemów jeśli nie zadba się o prawidłowe ustawienie nodala. Jestem bardzo ciekawy jak poradzi sobie PEN. Jest mniejszy, więc wejdzie w ciaśniejsze kąty. Mam parę pomysłów na ciasne obiekty
    Ja wiem o co chodzi Tylko chcę uniknąc sytuacji gdy ktos kto nie wie - przeczyta i pomysli ze się Penem nie da..
    stąd tak się uzewnętrzniłem widiałem ostatnio panoramę z buta ( nie mam pojecia jak zrobiona i panorame z mikrofali - to juz luz. Ostatnio był wątek o E5 w Toi Toi

Też uważam za błąd że gwint nie zrobili w osi - bo tylko tym stwarzają problemy..

| OlyJedi Awatar bogdi
    Mieszka w
    dolny śląsk - Kiełczów
    Siła reputacji
    39
    Moja galeria

teraz miałem "okazję" malucha wrzucić w ekstremalne warunki (miałem łącznie ze sobą trzy różne systemy), więc drobne porównania i uwagi
    dzień pierwszy - -25 stopni, wszystko bez najmniejszych problemów, jedynie minimalne "zwolnienie" wyświetlacza
    dzień drugi - -20 stopni, śnieżyca z wiatrem, aparat wyglądał jak mały bałwanek, on wytrzymywał, ja nie - dlatego zdarzało mi się choć na chwilę wejść do miejsc, gdzie panowały luksusowe warunki, czyli ok +5 stopni, aparat nie był traktowany jako najukochańszy członek rodziny więc takie zmiany temperatur wywoływały na mim "pot" - jedyny jego kaprys tego dnia, to chwilowy brak łączności z kartą, pomogło wyjęcie i ponowne włożenie
    dzień trzeci - robił to do czego został stworzony
    dzień czwarty - ciepło (ok -10) i piękny duży śnieg, wraz ze mną aparat pięknie dostosowany do otoczenia, czyli cały w wersji maskującej - ośnieżony, do tego wejście do sztolni (i tak co pewien czas, czyli wewnątrz i na zewnątrz), w sztolni stała temperatura ok +6 i wilgotność, jak w mokrej saunie, z paska aparatu można było wykręcać wodę, w tym dniu chwilowe małe niedomaganie, czyli na krótki czas przestała działać stabilizacja, ale to na krótki czas po kilku fotkach wróciło wszystko do normy, jednak w tych warunkach przy dłuższych czasach jej działanie cały czas potwierdzał dźwięk niezadowolenia
    podsumowanie:
    można było wyczuć, że w tych niskich temperaturach zwłaszcza składanie podstawowego kita to już wysiłek dla mechaniki, na minus, to, że naprawdę niektóre funkcje, ciężko obsługiwać w rękawicach (korekcja ekspozycji - czyli wybierak kierunkowy jego prawa strona była dość dostępna, lewa m za blisko dużo klawiszy i wprost nałogowo na wyświetlaczy pojawiało się coś innego niż bym chciał, na plus wykonanie aparatu, w tym momencie tworzywa górą, mniej kumulują temperaturę, mała plastikowa soczewka, też dużo szybciej odparowuje.
    Mogę być tylko zadowolony z solidności wykonania, bądź co bądź w aparacie półki amatorskiej

| OlyJedi
    Mieszka w
    Wawa
    Siła reputacji
    292
    Moja galeria

Aparat, jak aparat, ale Ciebie podziwiam . Przy -25, to ja raczej w stronę grzanego wina spoglądam Czasem mam wrażenie, że Olka jacyś męczennicy kupują...

Moderator Konto PREMIUM | OlyJedi Awatar nightelf
    Mieszka w
    Olsztyn/Warszawa
    Siła reputacji
    187
    Moja galeria

Cytat Zamieszczone przez fret Zobacz posta
    Aparat, jak aparat, ale Ciebie podziwiam . Przy -25, to ja raczej w stronę grzanego wina spoglądam Czasem mam wrażenie, że Olka jacyś męczennicy kupują...
    Nie ma złej pogody, są tylko niewłaściwie ubrani ludzie
    "Bez muzyki życie byłoby pomyłką." ~ Wilhelm Friedrich Nietzsche
    E-M5 + Pen E-P3 + Lumix 20/1.7 + Oly 12-40/2.8 + 45/1.8 + 40-150 + manualne macro +7.5/3.5
    moja galeria: http://nightelf.org Prawa Ręka Egzekutora-Skarbnika TWA

| OlyJedi Awatar bogdi
    Mieszka w
    dolny śląsk - Kiełczów
    Siła reputacji
    39
    Moja galeria

ps: nie podałem chyba najważniejszej informacji, że on (niestety ze mną) w tych warunkach przebywał ok 9 godzin w każdym dniu i jak on to znosił pięknie, to ze mną już było troszkę gorzej - fotki przy okazji umieszczę tylko gdzie ? (w jakim dziale lub wątku) poradźcie "starzy" użytkownicy ....

Rozjemca - Super Mod Zwycięzca popRAWki
    Konto PREMIUM | OlyJedi
    Awatar Saboor
    Mieszka w
    Markach
    Siła reputacji
    287
    Moja galeria

Cytat Zamieszczone przez nightelf Zobacz posta
    Nie ma złej pogody, są tylko niewłaściwie ubrani ludzie
    [OT]Jest zła pogoda, kurdę jest! Ponizej 10 na plusie jest zła pogoda![/OT]
    |popRAWka: 3|SKARBNIK TWA wątek Moje foty :::: Nie ma prawdziwego szczęścia :::: wątek IR'iotyczne EGZEKUTOR TWA|Zloty: 6|
    wątek kulinaria :::: bez prawdziwych potrzeb :::: wątek tutoriale
    wątek Photoshop :::: <-- Volter --> :::: wątek DITL

| OlyJedi
    Mieszka w
    Wawa
    Siła reputacji
    292
    Moja galeria

Zła pogoda jest, a że przy niektórych forumowiczach Rambo wymięka, czy jakiś inny Sylwester, to inna sprawa

| OlyJedi Awatar Mcarto
    Mieszka w
    Irlandia
    Siła reputacji
    80
    Moja galeria
    Zamienimy sie u mnie znowu pada

Wysłane z mojego LT15i za pomocą Tapatalk
    Zapraszam do mojego wątku
    P&P - Pentax i Panas (GX7)

| OlyJedi Awatar Mcarto
    Mieszka w