Mam to:
http://foto-tip.pl/pl/statyw-triopo-...kulowa-b2.html
łącznie z głowicę, tyle że B-2N
Mam to:
http://foto-tip.pl/pl/statyw-triopo-...kulowa-b2.html
łącznie z głowicę, tyle że B-2N
cerkiewki || Beskid Niski || mój wątek || mój drugi wątek|| makro||
Wychodzi się na pole, a nie na dwór o! ||Nadnaczelny Weryfikator TWA i wszystkiego
W moich wątkach można offtopować i grzebać w zdjęciach||Łowca spamerów||
Ja od wakacji używam maluszka Joby GorillaPod Hybrid (http://joby.com/gorillapod/gorillapod-hybrid). Potrzebowałem czegoś naprawdę małego i porównywałem wiele róznych organoleptycznie przed zakupem.
Plusy:
+ waży 200g, mieści się w kieszeni kurtki,
+ mini głowica kulowa pozwala na wygodne ustawienie kadru i panoramowanie,
+ w moich miejskich kadrach zawsze znajdę barierkę lub słup do którego zamontuje statyw,
+ ma szybkozłączkę co nie jest standardem w tej klasie statywów.
Wady
- przy "macaniu" w MM modele ekspozycyjne miały juz luzy na sworzniach. Mimo to nadal trzymały mojego EM10, ale może nadejść moment gdy nogi będą zbyt luźne i mogą się rozjechać/wypaść.
Za wady nie uznaję ograniczeń wynikających z konstrukcji i jej rozmiaru bo decydując się na ten statyw przemyślałem to kilka razy![]()
Micro Four Thirds - moje doświadczenia z u43
Bodzip triopo szukałem ale znalazłem sporo negatywnych opinii na temat wykonania statywów triop,najchętniej to bym kupił coś z sirui(miałem i nie narzekałem na jakość)ale problemy z dostępnością(jest jeden model co mi pasi ale cena ok 1000zł).Mam jeszcze na oku benro c-069 albo benro c-1690T,najważniejsze to że będę go używać przy makro,więc muszę złazić nisko.micz87 dzięki za propozycję ale taki odpada![]()
OM-D E-M5 I/II + kilka słoików. Łowię nimi oblechy.
Kiedy wychodzę w góry wracam do domu; Co masz zrobić jutro zrób pojutrze będziesz mieć dwa dni wolnego.
Szwarc, mydło i powidło || Z Tater ||Bieszczady || Słowacja
Co do fotopro to jedynie C4i bo jest mały,tylko po co mi kolejna głowica której nie będę używać...
Witam.Chciałem napisać klika słów na temat statywu którego zakupiłem,może komuś pomogę w podjęciu decyzjiPo sprzedaniu sirui szukałem coś mniejszego i lżejszego.Wybór padł na Velbon Shepra CF540.Nigdy nie miałem do czynienia z tą marką(zaryzykowałem). Po otwarciu paczki pozytywnie się zaskoczyłem jakością wykonania.Miałem już statywy manfrotto i siru i podchodziłem do firmy velbon z dystansem... W skład zestawu wchodzi hmm woreczek na dociążenie statywu oraz hak do wieszania obciążenia statywu(myślę że na tym haku powiesił bym huśtawkę dziecka...jest spory
)Mocowanie głowicy to 1/4 więc zakupiłem przejściówkę na 3/8.Plusem jest to że na każdej nodze jest pianka(będzie cieplej). Statyw waży 1,4 kg z całą kolumną,po rozkręceniu jej 1,3 kg.Wysokość statywu to 116 cm bez wysuniętej kolumny,po wysunięciu mamy 143 cm.Całkowicie złożony ma 45,5 cm(wymiary te są podawane bez głowicy)Rozłożony na płasko mamy ok 15 cm od gleby.Nogi statywu wykonane są z włókna węglowego(kolumna niestety nie). Mamy 4 sekcję o wymiarach 25,22,19,16.Statyw ma rozkładane nogi w 3 pozycjach i wysuwane kolce na spodzie(minusem jest to że gwint jest nie osłonięty). Wygodnie się rozsuwa nogi,guma jest szeroka i fajnie wyprofilowana.Uważam że jak za tą kasę(399 zł)dostajemy stabilny(naprawdę nic nie lata i czuć sztywność) oraz fajnie wykonany statyw z karbonu.Na koniec kilka fotek
![]()
Mam pytanie do użytkowników Sirui T-005 - czy przy używaniu dłuższych ogniskowych (mam obiektyw 45-200 Panasonica, aparat OMD E-M5) nie ma problemu ze stabilnością tego statywu, szczególnie przy średnim wietrze. Dolna część nóżek ma bardzo mały przekrój i zastanawiam się nad jego sztywnością.
Poszukuję lekkiego statywu, aby się go wygodnie nosiło, ale musi on być wystarczająco stabilny. Zastanawiam się nad Sirui T-024X, który ma nóżki o minimalnie większym przekroju niż T-005, Manfrotto 190 go!, który jednak jest dużo cięższy lub Benro Travel Angel C-168m (wagowo jest w połowie stawki![]()
OM-D E-M5 I/II + kilka słoików. Łowię nimi oblechy.
Kiedy wychodzę w góry wracam do domu; Co masz zrobić jutro zrób pojutrze będziesz mieć dwa dni wolnego.
Szwarc, mydło i powidło || Z Tater ||Bieszczady || Słowacja
Sirui T-005 może nie jest za bardzo stabilny ale to kompromis z jego wagą i rozmiarami. Złożony wchodzi niemalże do większej kieszeni. Ma wprawdzie haczyk do podwieszania obciążenia ale jeszcze z tej funkcji nie korzystałem. Albo poszukaj coś z Gitzo, tyle że tu już cena może zaboleć.
Jacek
T-005 już chyba nie produkują i tylko z drugiej ręki można dostać.
The question is, who cares?