Strona 2 z 5 PierwszyPierwszy 1234 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 11 do 20 z 44

Wątek: Dziwne artefakty na zdjęciach

| OlyJedi Awatar osiem1984
    Mieszka w
    Warszawa (aktualnie Młochów pod Warszawa)
    Siła reputacji
    97
    Moja galeria

Odp: Dziwne artefakty na zdjęciach

No ok, ale jeśli jest to naturalna cecha matryc, to czemu nie miałem takiego problemu przy e-510 a niejednokrotnie używałem dłuższych czasów naświetlania. Jedyna różnica była taka, że tam korzystałem z zaimplementowanych w puszcze algorytmów odszumiania.
    Fotografuję OM-D EM-5 II, mZD 12-40 2.8, mZD 45 1.8, mZD 75-300, mZD 60 2.8 macro, Samyang Fisheye 7.5

Zwycięzca OlyRulez| OlyJedi Awatar epicure
    Mieszka w
    Poznań
    Siła reputacji
    242
    Moja galeria

Włącz mapowanie i nie zawracaj sobie tym głowy.
    www.sarwinski.com | najlepszy aparat to ten, który zostawiłeś w domu | fb

| OlyJedi Awatar romek1967
    Mieszka w
    Bytom
    Siła reputacji
    158
    Moja galeria

Dobra rada - sprzedaj cały szpej bo w takim tempie nabawisz się wrzodów na żołądku i ciężkiej nerwicy.
    Albo posłuchaj dobrych rad Epicura i rób fotki. Mój E-3 na ciemnej klatce bez mapowania robi rozgwieżdżone niebo a po zamapowaniu robi normalne zdjęcia.
    Piszesz że na E-510 miałeś włączone odszumianie - czy aby nie chodzi o odejmowanie ciemnej klatki? To właśnie koniecznie trzeba włączyć przy nocnych kadrach z długim czasem naświetlania.
    Ostatnio edytowane przez romek1967 ; 14.09.11 o 09:49
    The question is: What is a Mahna Mahna?

Mieszka w
    Siła reputacji
    97
    Moja galeria

Ok dzięki w takim razie za pomoc. Skoro już mi pomagacie to zapytam o coś jeszcze, bo Wy pewnie będziecie wiedzieli, gdzie tkwi problem. Próbowałem zrobić zdjęcie księżyca obiektywem 70-300, ot takie zabawy - nic specjalnego. I zauważyłem, że często rozjeżdża mi się obraz. Dopiero po długim czasie, punktowym i centralnym AF (chociaż nie wiem czemu łapał też sąsiedni punkt AF) i przy punktowym pomiarze światła udało mi się otrzymać poprawne zdjęcie (czyt. bez rozjazdu). Podobną sytuację miałem, gdy np celowałem w lampę nocną dającą dość mocne zielone światło (też jakby lekko spod lampy taki obłoczek się wychylał).

Kliknij obrazek, aby uzyskać większą wersję

Nazwa:	P9148352.JPG
Wyświetleń:	75
Rozmiar:	28,6 KB
ID:	54753Kliknij obrazek, aby uzyskać większą wersję

Nazwa:	P9138271.JPG
Wyświetleń:	71
Rozmiar:	155,5 KB
ID:	54752Kliknij obrazek, aby uzyskać większą wersję

Nazwa:	P9138269.JPG
Wyświetleń:	74
Rozmiar:	64,8 KB
ID:	54751
    Fotografuję OM-D EM-5 II, mZD 12-40 2.8, mZD 45 1.8, mZD 75-300, mZD 60 2.8 macro, Samyang Fisheye 7.5

Mieszka w
    Poznań
    Siła reputacji
    242
    Moja galeria

Albo miałeś włączoną stabilizację obrazu na statywie, albo statyw był niestabilny (lub robiłeś z ręki i poruszyłeś zdjęcie), albo po prostu powstał taki blik.

Zwycięzca OlyRulez| OlyJedi Awatar Dzuiko
    Mieszka w
    (z)Dolny Śląsk
    Siła reputacji
    32
    Moja galeria

0,62 sek. to chyba zbyt mało, by księżyc zdążył "uciec". W tego typu ujęciach podobno wskazane jest wstepne podnoszenie lustra, nie mylę się ?

Mieszka w
    Siła reputacji
    97
    Moja galeria

Wszystko na nie. Zdjęcia były robione ze statywu, statyw był stabilny a stabilizacja była wyłączona. Dla porównania zrobiłem później ze stabilizacją z ręki przy duzym iso aby fotka była nieruszona i wyglądało to tak samo. Dopiero zabawa z ustawieniami, o których napisałem dała pozytywny efekt.

Dzwoniłem przed chwilą do serwisu Olympus i mila Pani powiedziała, żeby im aparat przesłać. Powiedziała, że wykonają nad nim czynności serwisowe i nie chodzi tu tylko o mapowanie pikseli. Czas oczekiwania na powrót z serwisu ok. 3 tygodnie Nie wiem jak wytrzymam.

Mieszka w
    Poznań
    Siła reputacji
    242
    Moja galeria

Cytat Zamieszczone przez Dzuiko Zobacz posta
    0,62 sek. to chyba zbyt mało, by księżyc zdążył "uciec".
    Ale ręka zdąży uciec, szczególnie na dłuższych ogniskowych. Niestety nie mam podglądu exifów, więc nie widzę parametrów.

Cytat Zamieszczone przez Dzuiko Zobacz posta
    W tego typu ujęciach podobno wskazane jest wstepne podnoszenie lustra, nie mylę się ?
    Tak, szczególnie przy takich czasach.

Moderator | OlyJedi Awatar apz
    Mieszka w
    Beskid Mały; Andrychów
    Siła reputacji
    338
    Moja galeria

Cytat Zamieszczone przez osiem1984 Zobacz posta
    Ok dzięki w takim razie za pomoc. Skoro już mi pomagacie to zapytam o coś jeszcze, bo Wy pewnie będziecie wiedzieli, gdzie tkwi problem. Próbowałem zrobić zdjęcie księżyca obiektywem 70-300, ot takie zabawy - nic specjalnego. I zauważyłem, że często rozjeżdża mi się obraz. Dopiero po długim czasie, punktowym i centralnym AF (chociaż nie wiem czemu łapał też sąsiedni punkt AF) i przy punktowym pomiarze światła udało mi się otrzymać poprawne zdjęcie (czyt. bez rozjazdu). Podobną sytuację miałem, gdy np celowałem w lampę nocną dającą dość mocne zielone światło (też jakby lekko spod lampy taki obłoczek się wychylał).

...
    Księżyc na centralnym punkcie, z punktowym pomiarem, z wyłączona stabilizacją i na statywie i wyzwalając z opóźnieniem lub pilotem/ kabelkiem- tak będzie OK.

Co do poprzedniej kwestii - napisałem, żebyś zmapował gorące piksele na matrycy i że możesz też oddać sprzęt (w domyśle -jeśli masz wątpliwości czy jest sprawny).
    Jak doskonale wiesz w monitorach , matrycach i innym współczesnym sprzęcie niesprawne piksele się zdarzają i mogą się pojawić po każdym kolejnym właczeniu, producenci opisują w instrukcjach jak z tym postępować.

Pozdrawiam AP.
    E-M1 Mark II; E-M5 Mark II; E-PM2 IR red+, E-PL5 IR blue; Fuji X-T1; X-M1; garść słoików; Sigma DP2; Hauwei P20 Pro

Mieszka w
    Siła reputacji
    97
    Moja galeria

Cytat Zamieszczone przez epicure Zobacz posta
    Ale ręka zdąży uciec, szczególnie na dłuższych ogniskowych. Niestety nie mam podglądu exifów, więc nie widzę parametrów.

Tak, szczególnie przy takich czasach.
    Napisałem, że prezentowane zdjęcie było robione ze statywu.