"Wasz czas jest ograniczony, więc nie marnujcie go, żyjąc cudzym życiem. Nie wpadajcie w pułapkę dogmatów, żyjąc poglądami innych ludzi. Nie pozwólcie, żeby hałas cudzych opinii zagłuszył wasz własny wewnętrzny głos. I najważniejsze – miejcie odwagę kierować się sercem i intuicją. " Steve Jobs
Dziękuję wszystkim za pomoc. Utwierdziliście mnie w przekonaniu, że do makro 35mm nie będzie idealnym obiektywem - bo przecież mam ochotę zapolować na owadyW takim wypadku, będę musiał cierpliwie składać na jakąś sigmę 150.
Fotografuję OM-D EM-5 II, mZD 12-40 2.8, mZD 45 1.8, mZD 75-300, mZD 60 2.8 macro, Samyang Fisheye 7.5
Rozmyty, bo ostrzone na oko (owada oko) przy maksymalnie otwartym obiektywie f=2,0. Głębię zwiększysz podnosząc f do 8,0 lub nawet 11,0 - zależy od klasy obiektywu i doświetlając lampą.
Zresztą musisz pamiętać (wiedzieć) że z lustrzanki głębia ostrości jest bardzo mała. Nieraz ludzie się denerwują, że w kompakcie to "ostrość była po horyzont". Tu tego nie będzie niestety.
Aby uzyskać dużą głębię w lustrzance, przy maksymalnie otwartym obiektywie i bez doświetlania - poczytaj o technice stackowania, ale to wyższa szkoła jazdy, której sam do końca nie opanowałem...
Przykład z sigmy 150 https://galeria.olympusclub.pl/displ...bum=3977&pos=1
cerkiewki || Beskid Niski || mój wątek || mój drugi wątek|| makro||
Wychodzi się na pole, a nie na dwór o! ||Nadnaczelny Weryfikator TWA i wszystkiego
W moich wątkach można offtopować i grzebać w zdjęciach||Łowca spamerów||
NIe obiektyw robi zdjecie, nei obiektywAparat też nie :P
Nie zajmuję się już sprawami technicznymi forum. Prośba o zgłaszanie wszystkiego do Jacka.
Ale przyznasz, że bardzo pomaga, znaczy dobry sprzęt pomaga -> patrz zdjęcia nyny'ego i wielu, wielu innych.
Ale to wymaga wysiłku i poświęcenia - ile razy koledzy pisali o leżeniu godzinami w mokrej trawie, cały wątek poświęcony środkom na komary, że już nie wspomnę o wściekłej żonie.
...w innym wątku było o uniwersalności klasyka E-systemu 14-54 - poniżej masz robala właśnie z 14-54 (czyli do prawie makro też będzie)
cerkiewki || Beskid Niski || mój wątek || mój drugi wątek|| makro||
Wychodzi się na pole, a nie na dwór o! ||Nadnaczelny Weryfikator TWA i wszystkiego
W moich wątkach można offtopować i grzebać w zdjęciach||Łowca spamerów||
Haha, to pstryknij zdjęcie bez obiektywu i aparatuCiekawe czy wtedy samo wytrawne oko i zwinny paluch wystarczą
---------- Post dodany o 14:10 ---------- Poprzedni post był o 14:09 ----------
Z lekka frywolnie bym dodał, że najlepszy sprzęt nie pomoże, jak żonę głowa boli![]()
Fotografuję OM-D EM-5 II, mZD 12-40 2.8, mZD 45 1.8, mZD 75-300, mZD 60 2.8 macro, Samyang Fisheye 7.5
Wiele razy to powtarzam - Wszyscy i tak koncza na stopiedziesiatce sigmy...
Przewalilem w E-systemie wszystko jesli chodzi o szpej makro, od manuali na m42, poprzez raynoxa, szkla zuiko, a na szklach sigmy konczac.
Jedno jest pewne - Ssssssssssssssssigma 150 i dlugo, dlugo nic....
Generalnie kazdym sie da, zalezne jeszcze co, kiedy i jak sie robi, kwestie zony/dziewczyny/meza/chlopaka etc. tez nie nalezy bagatelizowac (ostatni weekend choc to koncowka owadow siedzialem w domu, stanowcze Veto mojej drugiej polowy nie pozwolilo brnac w mokrej trawie niestety).
Wieczorem, jak ktos bedzie chcial moge krootko opisac co poszczegolne rozwiaznie daje, i jakie sprawia mozliwosci (oczywiscie wg mojego punktu widzenia)...
pozdro
Ostatnio edytowane przez nyny ; 12.09.11 o 15:20
W tym miejscu ludzie chwala sie sprzetem... Ja nie mam czym
Kanał IRC Olympus Club: http://webchat.freenode.net/?channels=olympusclub
Tylko prawdziwi twardziele nie robia BACKUP'ów