Strona 2 z 2 PierwszyPierwszy 12
Pokaż wyniki od 11 do 14 z 14

Wątek: Ogniskowe, światło, przeliczniki

| OlyJedi Awatar Karampuk
    Mieszka w
    Włocławek - miasto nad Wisłą
    Siła reputacji
    33
    Moja galeria

Odp: Ogniskowe, światło, przeliczniki

Takie pytanie zadał mi przedwczoraj posiadacz małpki na widok mojego tele (mniejsza o to jakiego), więc zamiast spędzać godziny w necie w poszukiwaniu odpowiedzi myślałem, że otrzymam takową na forum. Teraz już wiem że:

zoom to jest powiększenie obrazu zarejestrowanego na matryczy (kosztem utraty jakości zdjęcia)
    ogniskowa to jest powiększenie obrazu przez układ optyczny rzutowanego na matrycę (bez utraty jakości)
    To tak z grubsza. Jeżeli coś pokręciłem to proszę mnie poprawić.
    Nie kryje, że to jest zagadnienie ważne dla posiadaczy małpek i nie tylko.

pozdrawiam uczestniczących w dyskusji
    Jacek
    XZ-2|D800E|moje 500px

| OlyJedi Awatar grizz
    Mieszka w
    Kraków
    Siła reputacji
    164
    Moja galeria

zoom to jest najdłuższa_ogniskowa/najkrótsza_ogniskowa. - Obiektyw 70-210 to 3x zoom. I obiektyw 14-42 to 3X zoom.

To co opisałeś, to od biedy można zaliczyć jako tzw zoom cyfrowy, który jest niczym innym jak wycięciem fragmentu zarejestrowanego zdjecia i powiększeniu, go do rozmiaru całego zdjecia.

Ogniskowa: http://pl.wikipedia.org/wiki/Ogniskowa
    Nie zajmuję się już sprawami technicznymi forum. Prośba o zgłaszanie wszystkiego do Jacka.

Zwycięzca OlyRulez| OlyJedi Awatar epicure
    Mieszka w
    Poznań
    Siła reputacji
    243
    Moja galeria

Cytat Zamieszczone przez Karampuk Zobacz posta
    Takie pytanie zadał mi przedwczoraj posiadacz małpki na widok mojego tele (mniejsza o to jakiego), więc zamiast spędzać godziny w necie w poszukiwaniu odpowiedzi myślałem, że otrzymam takową na forum.
    Twój kolega zadał pytanie z serii "ile kilogramów ma mila morska?". Szukanie na nie odpowiedzi to strata czasu.
    www.sarwinski.com | najlepszy aparat to ten, który zostawiłeś w domu | fb

| OlyJedi Awatar dog_master
    Mieszka w
    Gdańsk
    Siła reputacji
    25
    Moja galeria

epicure, piekne

Ogniskowa to jest coś fizycznego, coś konkretnego :P Ogniskowa kitowego zooma (obiektywu typu zoom, czyli ze zmienną ogniskową) 14-42 zawiera się w przedziale od 14mm do 42mm, czyli możesz ustawić ją na 14mm i tyle. Kompakty mają fizyczne ogniskowe rzędu kilku, kilkunastu milimetrów (a zobacz sobie, jak drogi jest obiektyw Zuiko o ogniskowych 7-14mm). Obiektyw ma daną ogniskową i o tym się nie dyskutuje . Jak go podepniesz do Nikona, to sam obiektyw będzie też miał ogniskową maksymalną 42mm, tu się nic nie zmieni.

Ale zmieni się obraz, jaki uwiecznisz na zdjęciu. Jak w w/w Wikipedii to jest ładnie narysowane, nawet dokładniejszy link podrzucę, ale z tego wyżej też jest tam dojście: http://pl.wikipedia.org/wiki/Ogniskowa_(fotografia) Od tego, jak duży będzie obraz na zdjęciu zależy wielkość matrycy, na jaką pada (pewnie nie tylko, ale to starczy teraz). Dlatego Jeśli do Olympusa podepniesz obiektyw 50mm (np. ZD50/2) to będziesz miał dla małej matrycy duży obraz w całym kadrze, zaś ten sam obiektyw podczepiony do aparatu z matrycą pełnoklatkową, np. D3, da Ci obiekt w środku kadru z tłem po bokach :P Żeby uzyskać taki sam rozmiar obiektu na zdjęciu (takie samo przybliżenie, taki sam kąt widzenia), musiałbyś do D3 założyć obiektyw o ogniskowej 100mm.

Te porównania to ekwiwalent ogniskowej. Przyjęło się przeliczać wszystko na pełną klatkę. Olympus ma tak zwany crop x2, czyli ogniskowe mnożysz x2. Czyli odpowiednikiem obiektywu 50mm na pełnej klatce jest olympusowe 25mm. Za to w Nikonie DX (APS-C) crop wynosi x1,5, więc jeśli ktoś ma np. D80 (APS-C) i D3 (FF), to mając obiektyw o ogniwej 50mm, w zależności do którego body podepniesz, masz 50mm i 75mm (50*1,5). Magia :P

Co do przeliczania w kompaktach, musisz znać rozmiar matrycy danego modelu, a są różne, 1/2,5', 1/1,7'... Często w specyfikacjach od razu podają, że fizyczna ogniskowa wynosi np. 2,5-25mm, a ekwiwalent dla pełnej klatki to 25-250mm (czyli w tym zmyślonym przypadku krop wyniósłby aż x10). Czyli w Olympusie miałbyś taki sam obraz używając obiektywu 12,5mm-125mm

W całym tym poplażowym rozważaniu pomija się perspektywę, głębię ostrości etc.

A zoom to zabieg marketingowy, to najdłuższa ogniskowa / najkrótsza... Jak Grizz napisał. Zbędne i tylko miesza w głowie, zapomnij o tym pojęciu Co innego mieć kompakta 24-240mm, a co innego 36-360mm. I tu zoom 10x, i tu, ale ja proszę tego pierwszego :P Z szerokim kątem :P Na długość to sobie można przyciąć na komputerze
    Alicja & E-330/14-45/40-150/FL50R & D7000/18-200/70-200f2.8/50f1.4
    My life is brilliant (-: But it's time to face the truth... Umiesz liczyć? Licz na siebie.