Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 14

Wątek: Ogniskowe, światło, przeliczniki

| OlyJedi Awatar Karampuk
    Mieszka w
    Włocławek - miasto nad Wisłą
    Siła reputacji
    33
    Moja galeria

Ogniskowe, światło, przeliczniki

Podobne pytatnie tylko inna ogniskowa. Czy Oly 35-100/2,0 na 4/3 to Nikoś 70-200/2,8 na FX?
    Czy dobrze rozumiem, że 70-200/2,8 ma więcej światła na FX niż jego odpowiednik na 4/3 (35-100/2,0)?
    Jak przeliczyć światło 2,8 z 70-200 FX na APS C np w N300s? Ogniskowa wiem FX 70-200 to 105-300 w APS C.
    I ostatnie pytanie, które pewnie na forum było, ale nie mogę odnaleść odp. Ogniskowa 200 w 4/3 to jaki jest odpowiednik powększenia w małpkach? Chodzi o "zuum" optyczny nie cyfrowy. Proste ale nie wiem.
    Z góry dziękuję za odpowiedź
    Ostatnio edytowane przez Karampuk ; 10.09.11 o 21:30
    XZ-2|D800E|moje 500px

| OlyJedi Awatar grizz
    Mieszka w
    Kraków
    Siła reputacji
    164
    Moja galeria

Odp: Odpowiednik ZD 14-54 w Nikonie

Weź moze jakieś podstawy przeczytaj, czy coś, bo pytanie o odpowiednik ogniskowej 200 w zoomie kompakta, to hmmm...
    Nie zajmuję się już sprawami technicznymi forum. Prośba o zgłaszanie wszystkiego do Jacka.

Mieszka w
    Siła reputacji
    33
    Moja galeria

Cytat Zamieszczone przez grizz Zobacz posta
    Weź moze jakieś podstawy przeczytaj, czy coś, bo pytanie o odpowiednik ogniskowej 200 w zoomie kompakta, to hmmm...
    Dzięki Grizz. Na Ciebie zawsze można liczyć.
    Sokro ogniskowa przy tym samym obiektywie jest inna na 4/3 inna na APS C i jeszcze inna na FX to na pewno będzie inna na matrycy w "małpkach"i telefonach gsm (ostatnio "Iphon" reklamował mocowanie do szkieł Nikona).
    Mnie jest obojętne jaki to przelicznik, byle fotka była fajna, ale ktoś zadał mi dziś takie pytanie. W lornetkach jest prosta sprawa przybliżenie i powiększenie, ale w szkłach foto nigdy się nad tym nie zastanawiałem.
    XZ-2|D800E|moje 500px

Zwycięzca popRAWki| OlyJedi Awatar Thomasso
    Mieszka w
    Kraków
    Siła reputacji
    91
    Moja galeria

Polecam:
    http://www.dofmaster.com/dofjs.html

Moza tam samemu sobie policzyc i posprawdzac jesli chodzi o glebie ostrosci

T.

---------- Post dodany o 23:10 ---------- Poprzedni post był o 23:03 ----------

Cytat Zamieszczone przez Karampuk Zobacz posta
    Podobne pytatnie tylko inna ogniskowa. Czy Oly 35-100/2,0 na 4/3 to Nikoś 70-200/2,8 na FX?
    Nie. Odpowiednikiem na FF bylby 70-200/2.0

Czy dobrze rozumiem, że 70-200/2,8 ma więcej światła na FX niż jego odpowiednik na 4/3 (35-100/2,0)?
    Swiatla ma tyle tyle ile pokazuja parametry. Zatem fulfrejmowe 70-200/2.8 ma swiatlo 2.8 i koniec. Niewazne gdzie podpiete mialoby swiatlo dalej 2.8. Posobniez olkowe 35-100 podpiete do pelnoklatkowego nikona mialoby ogniskowa 35-100 i swiatlo 2.0

Jak przeliczyć światło 2,8 z 70-200 FX na APS C np w N300s? Ogniskowa wiem FX 70-200 to 105-300 w APS C.
    Swiatla/jasnosci obiektywu sie nie przelicza. Ogniskowe i ewentualnie GO (DOF) ze wzgledu na rozmiary matrycy. Tyle.

Tomek
    "Najpiękniejszy bokeh dostaję, gdy... ściągam okulary."

Lumix G80 + Olek E-30 + trochę szkieł ZD i mZD, trochę OM, trochę światła i sporo innych szpejów.

Mieszka w
    Siła reputacji
    33
    Moja galeria

Cytat Zamieszczone przez Thomasso Zobacz posta
    Polecam:
    http://www.dofmaster.com/dofjs.html

Moza tam samemu sobie policzyc i posprawdzac jesli chodzi o glebie ostrosci

Tomek
    Zacny link. Dziękuję.
    XZ-2|D800E|moje 500px

| OlyJedi
    Mieszka w
    Wawa
    Siła reputacji
    292
    Moja galeria

Cytat Zamieszczone przez Thomasso Zobacz posta
    ....

Swiatla/jasnosci obiektywu sie nie przelicza. Ogniskowe i ewentualnie GO (DOF) ze wzgledu na rozmiary matrycy. Tyle.

Tomek
    Gdyby to była prawda, to E-system miałby się świetnie. Jeśli chce się otrzymać taki sam obraz na matrycach różnej wielkości, to światło przelicza się tak samo jak ogniskową, czyli mnoży przez stosunek przekątnych matryc. Jest to oczywiście przybliżenie, bo nie uwzględnia różnych proporcji boków. Jeśli chodzi o parametry ekspozycji, to światła się nie przelicza, bo czułość jest parametrem charakteryzującym jednostkę powierzchni i nie zależy od wielkości matrycy.

Zwycięzca popRAWki| OlyJedi Awatar Thomasso
    Mieszka w
    Kraków
    Siła reputacji
    91
    Moja galeria

Cytat Zamieszczone przez fret Zobacz posta
    Gdyby to była prawda, to E-system miałby się świetnie. Jeśli chce się otrzymać taki sam obraz na matrycach różnej wielkości, to światło przelicza się tak samo jak ogniskową, czyli mnoży przez stosunek przekątnych matryc.
    Nie mieszaj koledze Karampukowi. Niech sobie sam posprawdza jakie DOF wychodza przy danych ogniskowych i wartosciach f dla roznych matryc korzystajac z linka, ktory podalem.
    Mysle, ze sam dojdzie do wlasciwych wnioskow.

T.
    "Najpiękniejszy bokeh dostaję, gdy... ściągam okulary."

Lumix G80 + Olek E-30 + trochę szkieł ZD i mZD, trochę OM, trochę światła i sporo innych szpejów.

| OlyJedi Awatar dog_master
    Mieszka w
    Gdańsk
    Siła reputacji
    25
    Moja galeria

Odp: Ogniskowe, światło, przeliczniki

Ostatnie zdanie Fretowej wypowiedzi wszystko wyjaśnia

Z tym przeliczaniem światła to pokusiłabym się o porównanie "jakości" albo hmmm jeszcze inaczej to nazwać. Bo światło, fizyczne światło, to tak wyżej, ono jest takie samo i przy tych samym czasie naświetlania, przysłonie i czułości matrycy D3 i E-400 będą dawały tak samo "jasne" / naświetlone zdjęcia.

(Cała reszta, plastyka, GO, perspektywa, etc była przedyskutowywana na prawie każdym forum w kilometrowych wątkach - polecam na jesienne deszczowe wieczory Dyskusja zapowiada się znów pewnie długa )
    Alicja & E-330/14-45/40-150/FL50R & D7000/18-200/70-200f2.8/50f1.4
    My life is brilliant (-: But it's time to face the truth... Umiesz liczyć? Licz na siebie.

| OlyJedi
    Mieszka w
    Ostrowiec Św.
    Siła reputacji
    22
    Moja galeria

Odp: Ogniskowe, światło, przeliczniki

Witam.
    Karampuk, na życzenie, lektura dla ciebie: "Z notatnika optyka slowko o ogniskowej obiektywu".
    Pozdrawiam. romeq
    Ostatnio edytowane przez hades ; 11.09.11 o 17:37 Powód: poprawiony link

| OlyJedi Awatar grizz
    Mieszka w
    Kraków
    Siła reputacji
    164
    Moja galeria

Dzięki Grizz. Na Ciebie zawsze można liczyć.
    Sokro ogniskowa przy tym samym obiektywie jest inna na 4/3 inna na APS C i jeszcze inna na FX to na pewno będzie inna na matrycy w "małpkach"i telefonach gsm (ostatnio "Iphon" reklamował mocowanie do szkieł Nikona).
    Mnie jest obojętne jaki to przelicznik, byle fotka była fajna, ale ktoś zadał mi dziś takie pytanie. W lornetkach jest prosta sprawa przybliżenie i powiększenie, ale w szkłach foto nigdy się nad tym nie zastanawiałem.
    Z mojej strony nie było złośliwości. Naprawdę weź jakiś podręcznik z podstawami, bo mylisz podstawowe pojęcia. Ogniskowa nie jest inna. Wyskakując z takimi pytaniami na forum, zaczynasz tylko beznadziejną dyskusje pełną niedopowiedzeń, która Ci tylko namiesza jeżeli nie masz podstaw opanowanych.
    Nie zajmuję się już sprawami technicznymi forum. Prośba o zgłaszanie wszystkiego do Jacka.