Pokaż wyniki od 1 do 5 z 5

Wątek: Panasonic GH1 problem z odwzorowaniem barwnym.

Siła reputacji
    0
    Moja galeria

Panasonic GH1 problem z odwzorowaniem barwnym.

Witam,
    na początek zacznę może od tego że miałem wcześniej lustrzanki cyfrowe canona i nikona, obecnie użytkuję Samsunga NX10, w żadnym z tych aparatów nie natrafiłem na taki problem jak w GH1.
    Ostatnio wpadł mi w ręce GH1 + 20/1.7, aparat bardzo mi się spodobał (świetny wizjer i szybszy niż w Samsungu AF), ale spokoju nie dają mi przekłamane barwy. Jak dotąd wszystkie RAWy wołałem z najnowszym LR, jak i również te z GH1. Niestety w przypadku tego aparatu razi oddanie czerwieni która wpada w róż (praktycznie nie ma na zdjęciach czystego czerwonego), w związku z tym kolory skóry ludzkiej są mocno nienaturalne, surowe RAW wyglądają sporo gorzej niż surowe RAW z Canona czy Samsunga. Nawet po dłuższej zabawie suwakami nie udało mi się uzyskać naturalnego odcienia skóry. Również oddanie zieleni pozostawia wiele do życzenia - wpada trochę w żółcie, zamiast intensywnej zieleni, jest zieleń lekko sraczkowata.
    Czy to właściwość tej matrycy, czy może powinienem spróbować innej wywoływarki niż LR?
    Dziękuję i pozdrawiam

| OlyJedi Awatar Janeczek
    Mieszka w
    Wolne Miasto Gdańsk
    Siła reputacji
    103
    Moja galeria

Odp: Panasonic GH1 problem z odwzorowaniem barwnym.

Problem znany i lubiany, poszukaj na forum, kiedys jerry cos pisal, konkretnie linkowal do dpreview? nie pamietam strzelam...
    od siebie polecam wolarke Capture One, nic juz innego nie uzywam do wolania Pasikonika i Olka

pozdrawiam serdecznie
    Janek

Siła reputacji
    0
    Moja galeria

No niestety nic nie znalazłem, chyba będę musiał zapytać Jerrego na PW. Dobrze jednak wiedzieć że to cecha tego aparatu, a nie np. uszkodzony egzemplarz. Czy wszystkie aparaty serii G tak mają?

| OlyJedi Awatar Janeczek
    Mieszka w
    Wolne Miasto Gdańsk
    Siła reputacji
    103
    Moja galeria

Sorki, ze zapytam: wychowales sie na fuji s3/s5? ze tak drazni CIe kolor skoryz Panasonica?...

Bylo glosno w temacie, iz nawet nowe Panasy maja problem z odwzorowaniem skory kaukaskiej jednakze uzywajac Capture one nie za bardzo wiem o co chodzi, oczywiscie jade na rawie, bo w tym programie obrobka to 3-4 suwaczki...

Jesli chcesz to poszukam presetow do GH1 na jpga, gdzies powinienem miec...

pozdrawiam serdecznie
    Janek

Siła reputacji
    0
    Moja galeria

Janeczek - wychowałem się główne na materiale analogowym A kolory drażnią mnie w porównaniu z NX10, który daje dużo naturalniejsze barwy skóry i zielenie. Jak na razie nie udało mi się uzyskać takich w postprocessie RAW z GH1, z ciekawości prosiłbym więc o te presety do jpg.

Wracając od tematu, ciągle się waham nad tym co wybrać, za NX10 przemawia moim zdaniem jakość obrazka i świetny dający przyjemny bokeh 30/2 oraz nadchodzący kosztujący 399$ 16/2.4. Za to GH1 daje sporo pewniejszy AF, świetnej jakości wyświetlacz, 20/1.7 o znacznie brzydszym bokeh i większej GO (ale bliższej mu mojej ulubionej 35mm ogniskowej). Kuszą też ostatnie premiery w systemie 45/1.8 i 7.5/3.5... Pewnie o ile w ciągu najbliższych dni nie uporam się z kolorami z Panasonica to i tak zostanę z NX.