Strona 5 z 11 PierwszyPierwszy ... 34567 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 41 do 50 z 102

Wątek: Proszę o pomoc w kościelnej sprawie ;]

Moderator Zwycięzca popRAWkiZwycięzca OlyRulez| OlyJedi Awatar Karol
    Mieszka w
    las pod TARNOWem...
    Siła reputacji
    172
    Moja galeria

Odp: Proszę o pomoc w kościelnej sprawie ;]

Cytat Zamieszczone przez jkr Zobacz posta
    Witam. Moim zdaniem E-520 i 14-54 + fl 50 stykną na początek. Dopiero przy rozwijaniu się usługi poszedłbym w matrycę większą, ponieważ przy 4:3 trzeba starannie kadrować, aby móc później odpowiednio przyciąć do 2:3. Dla mnie tylko ta matryca Olka jest mankamentem.
    Z E-520 nie poszedłbym na ślub robiony komercyjnie, chyba, że jako dodatkowy/zapasowy aparat, który zawsze trzeba mieć imho. Nie twierdzę, że matryca Olka jest super do ślubów, ale nie widzę absolutnie problemu z proporcjami obrazu i nie kumam po co foty przycinać do 2:3? 10x15 do albumu to za mało, a 13x18, tym bardziej 15x20 jest zdecydowanie bliższe 3:4 niż 2:3.
    Cytat Zamieszczone przez tomasziolkowski Zobacz posta
    Czy sprzedać to wszystko w cholerę i kupić Canona?
    A dlaczego nie Nikon? Bardzo dobry AF i system błysku (SB 900), obie cechy dość ważne na ślubach.
    Ostatnio edytowane przez Karol ; 3.12.11 o 19:56
    zmiana nicka: ktotek -> Karol
    Polska B - wątek ze zdjęciami
    Facebook

| OlyJedi Awatar tomasziolkowski
    Mieszka w
    między Pyrlandią a Cebulandią czyli płd.wielkopolska
    Siła reputacji
    35
    Moja galeria

Dzięki Karol. Ja również nie widzę problemu z formatem. Bardziej obawiam się o szybkość i trafność autofocusa 520ki. No i ISO - 800 to już ziarenko sporawe.
    Coś mi się tak zdaje że bez pełnej klatki się nie obędzie, ale z 3dx to bym nie przesadzał.

| OlyJedi Awatar Darekw1967
    Mieszka w
    Bydgoszcz
    Siła reputacji
    54
    Moja galeria

Odświeżę temat.
    Co byście polecili dzisiaj jako „zestaw dla ślubniaka” na bazie E-systemu?
    Na dziś amatorsko jadę na E-520. Nie wiem czy to nie za mało na śluby? A jeśli już od biedy by mogła zostać ta puszka to co ze szklarnią. Kity odpadają. Na pewno 14-54 i „pięćdziesiątka”. Tą drugą posiadam. Kościół i sala to wiadomo – światło, światło i jeszcze raz światło. Ale co jaśniejszego od pięćdziesiątki? Sigma 50 1.4?
    Do tego na pewno grip, i Fl-50. Co jeszcze?
    Tylko nie śmiejcie się proszę że mi śluby po głowie chodzą. W robocie kryzys. Z czegoś trzeba żyć. A tak sobie wymyśliłem, że może połączyć pasję z zarobkowaniem.
    P.S.
    Czy sprzedać to wszystko w cholerę i kupić Canona?
    Witam !

Na sluby potrzeba w miare szybkiego i dokladnego AF-u i niskich szumow na wysokim ISO.
    Odpowiednie szkla mozna w kazdym systemie nabyc wiec jak chcesz miec dobry
    sprzet do slubow to na pewno ladowanie kasy w szkla do E-520 to nie najlepszy pomysl.

Wez pod uwage takze ze potrzebny tez jest niezly DR aby nie przepalac bieli a suknia
    slubna jest dosc niewdzieczym tematem przy ciemnej marynarce pana mlodego

Nie chce twierdzic ze E-520 nie da sie robic na Slubie ale to jest
    bardzo trudna robota takim sprzetem a pozniej sporo obrobek w programach graficznych.

Pozdrawiam
    Ostatnio edytowane przez Darekw1967 ; 3.12.11 o 21:07
    Nie ma brzydkich aparatow tylko wina czasem brak

Zwycięzca popRAWki| OlyJedi
    Mieszka w
    Ziemia Zawkrzeńska.
    Siła reputacji
    190
    Moja galeria

Co do formatu zdjęć to spotkałem się z osobami, którym bardziej odpowiada 2:3, nie wiem może to jakaś choroba. Co do szybkości af w E-520 to jak dla mnie jest ok, fotografowałem, oczywiście jako gość, tym co mam w podpisie i było ok, nie wyszedłem poza 200 iso przy f 8. Jednak przy zarabianiu tak na poważnie i na dłuższy dystans to kupiłbym nikona.
    Ostatnio edytowane przez jkr ; 4.12.11 o 00:09
    Najważniejsza jest historia.
    "Narody tracąc pamięć tracą życie" C. K. Norwid

| OlyJedi Awatar nyny
    Mieszka w
    Bydgoszcz
    Siła reputacji
    201
    Moja galeria

Cytat Zamieszczone przez Syd Barrett Zobacz posta
    Jeśli chcesz mieć jak największe szansę na udane zdjęcia polecam raczej Nikona 3Dx.
    A co to za nowosc, moze jakies info o nim bo nie slyszalem o tym sprzecie

@tomasziokowski: jak chcesz za to brac pieniadze to bez dwoch puszek raczej blado to widze, a juz wogole nie wyobrazam sobie tego z jedna i to pokroju e520..

pozdro
    Ostatnio edytowane przez nyny ; 4.12.11 o 00:16
    W tym miejscu ludzie chwala sie sprzetem... Ja nie mam czym
    Kanał IRC Olympus Club: http://webchat.freenode.net/?channels=olympusclub
    Tylko prawdziwi twardziele nie robia BACKUP'ów

Zwycięzca popRAWki| OlyJedi
    Mieszka w
    Lubeka-Lübeck
    Siła reputacji
    180
    Moja galeria

Cytat Zamieszczone przez jkr Zobacz posta
    Co do formatu zdjęć to spotkałem się z osobami, którym bardziej odpowiada 2:3, nie wiem może to jakaś choroba.
    Nie.To nie choroba.To nieznajomosc tematu.Format 4:4,4:3,2:3,5:9,16:9,21:9.........zalezy tylko i wylacznie od tresci na zdjeciu.Jakos nie widze panoramy,obojetnie czym robionej w formacie kwadratu.Tez nie rozumiem ,ze ktos twierdzi,ze 4:3 sie lepiej oglada jak 2:3.Bzdura i tyle.

| OlyJedi Awatar TOKIN
    Mieszka w
    Cieszyn
    Siła reputacji
    56
    Moja galeria

....
    Nie uczcie mnie proszę biznesu -doradźcie w sprawach sprzętowych.
    Porada w sprawach sprzętowych:
    Zestaw minimum: d300s + Tamron 17-50/2.8 + SB 700 (ewentualnie SB800 tylko używana) - idealnie byłoby mieć stałke 35/1.8, 85/1.8 [do tego druga puszka jako zapas]

Zestaw średni: d700 + N 24-70/2.8 + SB 900 + 35 + 85/1.8 (24-70/2.8 możesz ewentualnie zamienić Tamronem 28-75/2.8 [do tego druga puszka jako zapas]

Zestaw Optimum: 2xd700 na jednym zoom 24-70/2.8, na drugim 70-200/2.8 + sb900 i jakaś stałka w zapasie

To teraz poradź mi w kwestiach biznesowych

Nie wiem czy zaczynanie teraz w biznesie ślubnych foto to jest najlepszy sposób na kryzys, no ale może się odwdzięczysz i napiszesz jak zamierzasz ten biznes pokręcić?
    Ostatnio edytowane przez TOKIN ; 4.12.11 o 00:25

| OlyJedi Awatar tomasziolkowski
    Mieszka w
    między Pyrlandią a Cebulandią czyli płd.wielkopolska
    Siła reputacji
    35
    Moja galeria

Cytat Zamieszczone przez TOKIN Zobacz posta
    To teraz poradź mi w kwestiach biznesowych
    Dzięki za podpowiedź. Oj nie lubicie tu Canona widzę.
    A co wy się tak tych ślubów brzydzicie? Wiem że fotografia "do kotleta" chwały nie przynosi, ale to IMHO w dalszym ciągu najbardziej popularny sposób zarobkowania aparatem w naszym kraju. Do tego chrzciny, roczki, komunie i inne chałtury. Żadna praca nie hańbi.
    Na współpracę z wydawnictwem raczej nie liczę. Za ciasno w tym interesie.
    Prowadzę własny interes od blisko 10 lat i powiem Ci tak. Własny biznes to pot, krew i łzy. To ciągła walka. Kto tego nie doznał na własnej skórze ten nawet niech nie próbuje tego zrozumieć.

| OlyJedi Awatar leszekkl
    Mieszka w
    Lubartów
    Siła reputacji
    17
    Moja galeria

A co wy się tak tych ślubów brzydzicie? Wiem że fotografia "do kotleta" chwały nie przynosi, ale to IMHO w dalszym ciągu najbardziej popularny sposób zarobkowania aparatem w naszym kraju. Do tego chrzciny, roczki, komunie i inne chałtury. Żadna praca nie hańbi.
    Prowadzę własny interes od blisko 10 lat i powiem Ci tak. Własny biznes to pot, krew i łzy. To ciągła walka. Kto tego nie doznał na własnej skórze ten nawet niech nie próbuje tego zrozumieć.

Własny biznes to........ bardzo trafnie to ująłeś.
    Ostatnio edytowane przez Karol ; 4.12.11 o 10:56 Powód: błędne cytowanie

| OlyJedi Awatar TOKIN
    Mieszka w
    Cieszyn
    Siła reputacji
    56
    Moja galeria

Dlaczego? Jak Ci C pasuje bardziej bierz 5dII do tego szkiełka. Stracisz pewność AF, sporo ergonomii (to kwestia indywidualna i może przywykniesz), zyskasz.... ciszę w kościele - tak migawka 5dII znacznie mniej hałasuje niż w d700.

Kto się brzydzi? Skąd takie wnioski? Zgadzam się, że to najpopularniejszy sposób zarobkowania na fotografii, ale.... twierdzę, że jeszcze ciaśniej niż w wydawnictwach.

Wymijająca ta odpowiedź na moje pytanie. Tyle, to ja wiem. To tak jakbym na Twoje pytanie jaki aparat napisała - dobry
    A serio - bardzo mnie interesuje jak zamierzasz zacząć? Zakładam (nie wiem czy słusznie?), że skoro pytasz o sprzęt i piszesz, że zamierzasz w to dopiero wejść to nie masz portfolio? Chodzi o solidne portfolio, a nie o pojedyncze pstryki, które pokażą, że potrafisz obsługiwać aparat. Masz takie? Jeśli nie, to jak zamierzasz je zbudować? Start w każdym biznesie jest trudny, tutaj, dodatkowo jest nieco absurdalnie, bo nie zaczniesz bez portfolio, a portfolio nie zdobędziesz bez... zleceń - błędne koło. To może się udać.... jeśli jesteś otoczony znajomymi, którzy zamierzają się żenić i wszyscy wybiorą Ciebie, na przykład z powodu niższej, "po znajomości" ceny" - wtedy jest szansa.
    Albo... jeśli mieszkasz na fotograficznej pustyni - nikt nie ma aparatu, nikt nie prowadzi takiej działalności, ale za to... wszyscy są majętni i gotowi płacić za takie usługi sensowne pieniądze - tylko, że... to surrealizm
    Skoro nie tak, to jak??? Konkretne - jaki masz plan?