|popRAWka: 3|SKARBNIK TWA wątek Moje foty :::: Nie ma prawdziwego szczęścia :::: wątek IR'iotyczne EGZEKUTOR TWA|Zloty: 6|
OM-D E-M5 I/II + kilka słoików. Łowię nimi oblechy.
Kiedy wychodzę w góry wracam do domu; Co masz zrobić jutro zrób pojutrze będziesz mieć dwa dni wolnego.
Szwarc, mydło i powidło || Z Tater ||Bieszczady || Słowacja
Zeby nie robic bałaganu i nie zakłądać nowego tematu podepne się tutaja więc do rzeczy, mam problem z PS-2015 legalna pełna wersja, strasznie zamula mi laptopa nie jet słaby (wypas tez nie) Intel core i5 3gen (2x 2.50GHz), 8GB ram, grafika; intel HD 4000 + G force GT 630M , najwięcej zajmuje dysk 97% i to on głównie jest winowajcą nie wiem czemu tak się dzieje, fakt faktem jest to Toshiba 700GB, w planach zmiana na 2x 120GB SDD, czy ktoś wie czemu podczas uruchamiania PS dysk zajmuje praktycznie 100% gdzie sam dysk ma prawie 500GB wolnego miejsca ??cos tam szukałem w necie, ale nie wiem które ustawienia w PS pozmieniać by to miało ręce i nogi :P może ktoś coś poradzi
![]()
Przyznam nie całkiem post jest dla mnie zrozumiały. Piszesz najwięcej zajmuje dysk bo prawie 100% ale czego zajmuje ? Użycie procesora ?, zużycie pamięci RAM czy jeszcze czegoś innego... i gdzie to stwierdziłeś ? PS-2015 domyślam się, ze chodzi o PS-CC. Nie wiem czy w czymś pomogę, ale jakbym podejrzewał dysk twardy to zrobiłbym taki prościutki test np. programikiem HD Tach.
Mam podobnej konfiguracji komputer jeśli chodzi o moc (a raczej nieco słabszy - procesor) i trial PS CS6 chodził u mnie całkiem sprawnie w takiej typowej obróbce. Dysk twardy podstawowy (z systemem win 7 64bit) to u mnie Samsung HD 502HJ (500GB, SATA II, 7200rpm). Testowany w HD Tach ma takie wyniki:
Możesz sobie ewentualnie porównać jak będzie u Ciebie i czy jest coś niepokojącego w wynikach dysku. Głównie wiadomo chodzi o te 3 parametry
-czas dostępu do pliku (ms. im mniej tym lepiej)
-użycie procesora (%. im mniej tym lepiej)
-średni odczyt (MB/s im więcej tym lepiej)
Nie sądzę aby ten nowszy PS (od CS6) potrzebował znacznie lepszego dysku aby w miarę płynnie program działał. Także jak uzyskasz podobne wyniki, a pewnie lepsze, to przyczyny szukałbym gdzie indziej.
PS.
Przed takim testem wskazane oczyścić dysk z zbędnych plików i zrobić defragmentację.
Ostatnio edytowane przez And.N ; 10.11.15 o 11:30
G1, G5 | 14-45 | mZD 40-150 | kilka M42 | Moje wątki:
Foto-Różności ; Dymne Impresje ; Stary i Nowy Elbląg
PS podczas pracy zapycha dysk i zwalnia pracę lapka? Sprawdź Preferences/Performance - po polsku będzie Prefenrencje/Wydajność. Może być, że to jest przyczyna
Mulenie może mieć też przyczynę w nieprawidłowej akceleracji sprzętowej GPU, można spróbować to wyłączyć, o ile jest oczywiście włączone
Tu jest trochę pomocy: https://helpx.adobe.com/pl/photoshop...rformance.html
Ostatnio edytowane przez robtor ; 10.11.15 o 13:58
Kasprowy Wieczorową porą: http://forum.olympusclub.pl/threads/...=1#post1249315
Orion, Plejady i inne dziady: http://forum.olympusclub.pl/threads/...=1#post1246830
Olympus E-PL5 dual kit 14-42mm + 40-150mmplus Nikony
Andtor2 juz zassysam ,classic juz sprawdzam, Robtor jak zrobię dwie powyzsze to poczytam![]()
Co prawda to prawda(a program nie mój
). Na biurku obok mam też kompa ("dzieciaków" już dorosłych właściwie
) z Win10 x64 i ten program faktycznie tam nie działa...
Może problem jest z tym Win10, na swoim kompie (Win7 64bit) nie skuszę się na tą darmową aktualizację do 10-tki. Nie widzę całkowicie takiej potrzeby skoro wszystko mi działa bez zarzutu. Po co sobie samemu stwarzać problemy, dla lepszego wyglądu systemu? Tak pisze bo pewnie uaktualniłeś Windowsa, a nie kupowałeś 10-tki.
G1, G5 | 14-45 | mZD 40-150 | kilka M42 | Moje wątki:
Foto-Różności ; Dymne Impresje ; Stary i Nowy Elbląg