Strona 4 z 6 PierwszyPierwszy ... 23456 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 31 do 40 z 53

Wątek: Usunięcie filtra AA - projekt

Moderator | OlyJedi Awatar apz
    Mieszka w
    Beskid Mały; Andrychów
    Siła reputacji
    338
    Moja galeria

Odp: Usunięcie filtra AA - projekt

Cytat Zamieszczone przez luc4s Zobacz posta
    Chyba łapię, filtr IR odetnie mi całe widzialne pasmo tak? A Jak to będzie od strony kolorystycznej wyglądać? Będę miał czarno biały obrazek? Znalazłem gdzieś w sieci przeróbkę Jacka E-PM1, super to maleństwo robi zdjęcia w IR. Zajmuję się naukowo teledetekcją, jednak na co dzień mam do czynienia z profesjonalnymi zdjęciami lotniczymi, co jak wiadomo jest dość kosztowne. Tak sobie kombinuję, żeby zrobić coś niskim kosztem, co można również w podobny sposób wykorzystać. A powiedz mi jeszcze, jaki zakres widma jest w stanie zarejestrować matryca w aparacie bez filtra IR i AA?
    Chcesz spróbować - pożyczę EPL-a 1 , masz w Krakowie balon , popatrzysz jak to wygląda.
    E-M1 Mark II; E-M5 Mark II; E-PM2 IR red+, E-PL5 IR blue; Fuji X-T1; X-M1; garść słoików; Sigma DP2; Hauwei P20 Pro

Zwycięzca OlyRulez| OlyJedi
    Siła reputacji
    149
    Moja galeria

apz, w sensie, że masz już przerobionego tak? Chętnie skorzystam, tylko pewnie na wiosnę (o ile do tego czasu sam swojego nie przerobię) bo teraz nie ma wegetacji i byłoby to bezcelowe. Co do balonów, mam "pod ręką" Icelandera

---------- Post dodany o 16:30 ---------- Poprzedni post był o 16:24 ----------

Cytat Zamieszczone przez piozet Zobacz posta
    Oj nie czytasz Waść wątku od początku, nieładnie.
    Tak, trafi. Nie będzie działał fazowy AF.
    A no przyznaję się, jak człowiek po tak długim okresie wraca na forum to nie wie, jak się ogarnąć... Ale chyba nie padła odpowiedź, gdzie w polandii kupić szkiełko borokrzemowe (albo jestem ślepy, co też możliwe po tylu godzinach przed ekranem....)

Google gryzie? To proszę:

http://forum.fourthirdsphoto.com/f2/...tml#post481928

Wyjęcie układu stabilizacji z sensorem powinno być już proste.
    O widzisz, to nie tyle co gryzie, co dobór odpowiednich słów kluczowych, nie mogłem znaleźć rozbebeszonego 510.

Dzięki!
    Moje fotografie: www.beluch.pl | Grupa dyskusyjna M43 Polska

Zwycięzca popRAWki| OlyJedi Awatar Moominek
    Siła reputacji
    37
    Moja galeria

Przeglądnąłem linki podane powyżej przez Moominka...
    Nie moje linki
    "...był umarły, a znów ożył, zaginął, a odnalazł się."

Siła reputacji
    149
    Moja galeria

No tak, Ty zacytowałeś piozeta... Wczoraj z racji niedzieli siedziałem chyba 12 h na forum, chcąc nadrobić roczne zaległości. Skutki widać, dostałem oczopląsu

Moderator | OlyJedi Awatar apz
    Mieszka w
    Beskid Mały; Andrychów
    Siła reputacji
    338
    Moja galeria

No tak, Ty zacytowałeś piozeta... Wczoraj z racji niedzieli siedziałem chyba 12 h na forum, chcąc nadrobić roczne zaległości. Skutki widać, dostałem oczopląsu
    Jack kiedyś podawał :http://www.schott.com/advanced_optic...nd&lang=polish
    E-M1 Mark II; E-M5 Mark II; E-PM2 IR red+, E-PL5 IR blue; Fuji X-T1; X-M1; garść słoików; Sigma DP2; Hauwei P20 Pro

Siła reputacji
    149
    Moja galeria

Cytat Zamieszczone przez apz Zobacz posta
    O super, napiszę do nich.

| OlyJedi Awatar piozet
    Siła reputacji
    33
    Moja galeria

Gotowe, przycięte sprzedawał LifePixel (www.lifepixel.com). Były na pełne spektrum jak i różne IR. Teraz widzę, że mają tylko Canon, Nikon, Sony ale pewnie jak do nich napiszesz to do Oly też coś dostaniesz.
    Tylko to nie Polska. Jaku nas rynek obecnie wygląda to nie wiem - musisz sam sprawdzić (jak sprawdzisz to napisz na forum może się przydać)

| OlyJedi
    Siła reputacji
    62
    Moja galeria

No to EP1 nie ma już filtra Jutro coś popstrykam.
    Generalnie nie polecam zabawy w usuwanie filtrów komuś, kto nie nie rozgrzebał setki zegarków (albo komórek - dziś się powinno mówić). Zadanie dość skomplikowane, łatwo zniszczyć delikatne złącza, a część śrubek siedzi wyjątkowo mocno. No i te przeklęte podkładki dystansowe - popelina na miarę jakiegoś Pipteka Made in Garage. Operacja jest raczej jednorazowa, tzn. wsadzanie tego filtra z powrotem, ''bo się znudziło'', nadwyręży już ''przegwizdane'' gwinty, zatem jak ktoś jest nieprzekonany - niech się zastanowi.
    Aha, tak na marginesie - w środku jest głównie ''plastic fantastic'' (stąd te podkładki - brak powtarzalności) więc jak ktoś doznałby z tego powodu zawodu, niech sobie daruje

| OlyJedi Awatar Jack
    Mieszka w
    Błonie
    Siła reputacji
    131
    Moja galeria

Gotowe, przycięte sprzedawał LifePixel (www.lifepixel.com). Były na pełne spektrum jak i różne IR. Teraz widzę, że mają tylko Canon, Nikon, Sony ale pewnie jak do nich napiszesz to do Oly też coś dostaniesz.
    Tylko to nie Polska. Jaku nas rynek obecnie wygląda to nie wiem - musisz sam sprawdzić (jak sprawdzisz to napisz na forum może się przydać)
    Już to pisałem - filtry Schott, o grubości 3 mm i wielu rozmaitych charakterystykach, przycięte na wymiar i elegancko fazowane w rozmiarze Olkowym można zamówić w opolskim Optelu http://www.optel.opole.pl/filtry_absorbcyjne.php Koszt na poziomie 140- 160,- PLN plus przesyłka. Tylko trzeba sobie własnym sumptem wymienić w aparacie.

Siła reputacji
    149
    Moja galeria

Super! No to jak sobie kupię nowy sprzęt, e510 idzie na warsztat. Od dziecka coś rozkręcałem, od pewnego czasu też udaje mi się nawet złożyć i nie zostaje zbyt wiele śrubek, więc może się oda W każdym bądź razie lepsze to i zabawa, niż sprzedanie za 300 zł body, z którym mam mega wspomnień i któro było ze mną w różnych zakątkach świata.