Dostałem taką informację z Opola:
" Filtr RG715 22,5x17,5x3,3 cena 260,-+VAT"
trochę drogo sobie teraz liczą.
Dostałem taką informację z Opola:
" Filtr RG715 22,5x17,5x3,3 cena 260,-+VAT"
trochę drogo sobie teraz liczą.
Moje fotografie: www.beluch.pl | Grupa dyskusyjna M43 Polska
Hmmm.... chyba to jest sposób na biznesPatrząc na ceny nieprzyciętych płytek, to oni ponad 2/3 biorą za przycięcie.
Wywaliłem zupełnie, nie mam żadnej szybki na zmianę. Ostrzyć będzie bez problemów, aczkolwiek tak szerokie pasmo ma dość grubą ''płaszczyznę'' ostrzenia bez filtrów zaporowych na część pasma (na obiektywie). Można to uznać za ''tak ma być'', albo żyłować przysłonę ponad f=8.
Muszę skoczyć w końcu popstrykać coś, aczkolwiek ze wstępnych oględzin różnica nie jest powalająca - jeśli chodzi o ostrość. Powalająca była, gdy wywaliłem filtr z G9, ale potem żal mi się zrobiło tego aparacika i wsadziłem tam filtr z powrotem (tracąc w sumie kilka godzin, jako że nie miałem żadnej ściągi serwisowej).
Jak tak czytam, to chyba lepiej będzie e510 zostawić w spokoju i kupić jakieś epl1 do przeróbki... Z tym, że jak już pisałem, chcę to podwiesić pod latawiec i wykonywać w ramach projektu naukowego cykliczne zdjęcia zmian wegetacji roślin. Dlatego też na przód pójdzie pewnie kilka filtrów IR o różnej przepuszczalności.
W najbliższym czasie będę przerabiał epl1 własnoręcznie na fullspectrum właśnie metodą wywalenia filtra. Postaram się udokumentować to trochę i wrzucę na forum. Mam nadzieje, że aparat przeżyje.
Trzymam kciuki. Tu masz mał tutorial: http://www.lifepixel.com/tutorials/i...ympus-e-pl1-ir
Ostrości nie przybywa, bo kompensuje ją pogrubienie sfery ostrzenia, ale za to kolor i w ogóle widzenie świata jest bardzo przyjemne:
http://as.elte-s.com/patrz/12/1227.htm
Ciekawie dzieje się przy otwartej przysłonie (środkowe zdjęcie)