apz, w sensie, że masz już przerobionego tak? Chętnie skorzystam, tylko pewnie na wiosnę (o ile do tego czasu sam swojego nie przerobię) bo teraz nie ma wegetacji i byłoby to bezcelowe. Co do balonów, mam "pod ręką" Icelandera
---------- Post dodany o 16:30 ---------- Poprzedni post był o 16:24 ----------
A no przyznaję się, jak człowiek po tak długim okresie wraca na forum to nie wie, jak się ogarnąć... Ale chyba nie padła odpowiedź, gdzie w polandii kupić szkiełko borokrzemowe (albo jestem ślepy, co też możliwe po tylu godzinach przed ekranem....)
O widzisz, to nie tyle co gryzie, co dobór odpowiednich słów kluczowych, nie mogłem znaleźć rozbebeszonego 510.
Dzięki!
Moje fotografie: www.beluch.pl | Grupa dyskusyjna M43 Polska
No tak, Ty zacytowałeś piozeta... Wczoraj z racji niedzieli siedziałem chyba 12 h na forum, chcąc nadrobić roczne zaległości. Skutki widać, dostałem oczopląsu![]()
Jack kiedyś podawał :http://www.schott.com/advanced_optic...nd&lang=polish
E-M1 Mark II; E-M5 Mark II; E-PM2 IR red+, E-PL5 IR blue; Fuji X-T1; X-M1; garść słoików; Sigma DP2; Hauwei P20 Pro
Gotowe, przycięte sprzedawał LifePixel (www.lifepixel.com). Były na pełne spektrum jak i różne IR. Teraz widzę, że mają tylko Canon, Nikon, Sony ale pewnie jak do nich napiszesz to do Oly też coś dostaniesz.
Tylko to nie Polska. Jaku nas rynek obecnie wygląda to nie wiem - musisz sam sprawdzić (jak sprawdzisz to napisz na forum może się przydać)![]()
No to EP1 nie ma już filtraJutro coś popstrykam.
Generalnie nie polecam zabawy w usuwanie filtrów komuś, kto nie nie rozgrzebał setki zegarków (albo komórek - dziś się powinno mówić). Zadanie dość skomplikowane, łatwo zniszczyć delikatne złącza, a część śrubek siedzi wyjątkowo mocno. No i te przeklęte podkładki dystansowe - popelina na miarę jakiegoś Pipteka Made in Garage. Operacja jest raczej jednorazowa, tzn. wsadzanie tego filtra z powrotem, ''bo się znudziło'', nadwyręży już ''przegwizdane'' gwinty, zatem jak ktoś jest nieprzekonany - niech się zastanowi.
Aha, tak na marginesie - w środku jest głównie ''plastic fantastic'' (stąd te podkładki - brak powtarzalności) więc jak ktoś doznałby z tego powodu zawodu, niech sobie daruje![]()
Już to pisałem - filtry Schott, o grubości 3 mm i wielu rozmaitych charakterystykach, przycięte na wymiar i elegancko fazowane w rozmiarze Olkowym można zamówić w opolskim Optelu http://www.optel.opole.pl/filtry_absorbcyjne.php Koszt na poziomie 140- 160,- PLN plus przesyłka. Tylko trzeba sobie własnym sumptem wymienić w aparacie.
Super! No to jak sobie kupię nowy sprzęt, e510 idzie na warsztat. Od dziecka coś rozkręcałem, od pewnego czasu też udaje mi się nawet złożyć i nie zostaje zbyt wiele śrubek, więc może się odaW każdym bądź razie lepsze to i zabawa, niż sprzedanie za 300 zł body, z którym mam mega wspomnień i któro było ze mną w różnych zakątkach świata.