Hej, da się przerobić tak e510, żeby rejestrował wyłącznie bliską podczerwień?
Moje fotografie: www.beluch.pl | Grupa dyskusyjna M43 Polska
Oczywiście, że się da. Wybierz filtr jaki potrzebujesz i wstaw zamiast fabrycznego![]()
Skąd zdobyć taki filtr?
Przy jakich czasach naświetlania wtedy będę mógł robić zdjęcia? Kombinuję żeby zrobić aparat rejestrujący w IR do oceny stanu zdrowotnego drzew na podstawie odbicia w IR, tylko pytanie czy jak podwiesiłbym coś takiego np. pod latawcem, to czas naświetlania będzie wystarczająco krótki, żeby wychodziły nie zamazane foty?
Jak chcesz robić zdjęcia z latawca to najprościej najtaniej będzie:
- wybierz filtr jaki potrzebujesz na obiektyw (typowy nakręcany na obiektyw)
- wyjmij filtr IR i AA z puszki
- przed lotem ustaw AF na ręczny i na live view wyostrz na nieskończoność (ale koniecznie na na LV - nie na skali obiektywu!)
- zapakuj to wszystko na kate'a i w górę!
Możesz dostać "morę" ale nie sądzę, żeby w twoim przypadku to przeszkadzało. Detekcję drzew za to powinieneś mieć z tego dobrą.
Na plus względem wymiany (vide wywalenie całkiem) masz to, że w razie potrzeby możesz łatwo żonglować filtrami.
Chyba łapię, filtr IR odetnie mi całe widzialne pasmo tak? A Jak to będzie od strony kolorystycznej wyglądać? Będę miał czarno biały obrazek? Znalazłem gdzieś w sieci przeróbkę Jacka E-PM1, super to maleństwo robi zdjęcia w IR. Zajmuję się naukowo teledetekcją, jednak na co dzień mam do czynienia z profesjonalnymi zdjęciami lotniczymi, co jak wiadomo jest dość kosztowne. Tak sobie kombinuję, żeby zrobić coś niskim kosztem, co można również w podobny sposób wykorzystać. A powiedz mi jeszcze, jaki zakres widma jest w stanie zarejestrować matryca w aparacie bez filtra IR i AA?
Nie - obrazek będzie w czerwonej tonacji ale zrobisz sobie BW bez problemu podczas obróbki.
Co od zakresu rejestracji to zależy do od konkretnego sensora ale generalnie możesz przyjąć, że wywalenie fabrycznego filtra umożliwi Ci rejestrację zakresu 400-1200nm. Czyli z IR bardzo dużo. Na dodatek czułość sensorów w zakresie dłuższych fal jest większa i dostajesz "boost na ISO". Kodaki CCD ze starszych olków świetnie się do rejestracji IR nadają.
Tu masz niezły link na temat doboru filtrów:
http://www.astrosurf.com/luxorion/photo-ir-uv.htm
Ostatnio edytowane przez piozet ; 25.11.12 o 21:11
Przeglądnąłem linki podane powyżej przez Moominka, tam jest napisane, żeby wyciągnięty filtr zastąpić szkłem borokrzemowym. Skąd takie szkło zdobyć w Polsce? A jak nic nie dam w zamian to AF szlag trafi?
Znaleźliście gdzieś w necie instrukcję, jak rozebrać e510? Nie mogę znaleźć ;/
Zastanawiam się też nad kupnem najprostszego pena, bo z tego co czytam, on ma AF na zasadzie detekcji kontrastu i ostrość da się ustawić bez problemów, a na dodatek ma normalne LV.
Ostatnio edytowane przez luc4s ; 26.11.12 o 01:18
Oj nie czytasz Waść wątku od początku, nieładnie.
Tak, trafi. Nie będzie działał fazowy AF.
Google gryzie? To proszę:
http://forum.fourthirdsphoto.com/f2/...tml#post481928
Wyjęcie układu stabilizacji z sensorem powinno być już proste.
Jak najbardziej będzie działał.