Strona 1 z 6 123 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 53

Wątek: Usunięcie filtra AA - projekt

Zwycięzca popRAWki| OlyJedi Awatar Thomasso
    Mieszka w
    Kraków
    Siła reputacji
    91
    Moja galeria

Usunięcie filtra AA - projekt

Hejka,

Na razie bedzie to takie gdybanie.
    Poniewaz, za jakis czas bede nabywal drugi korpus z E-systemu, stwierdzilem, ze moglbym ze stara E-30 troche poeksperymentowac.
    Szczegolnie kreci mnie mozliwosc usuniecia filtra low pass (zwanego tez filtrem AA).
    OK seriws odpowiedzial, ze taka "poprawka" u nich kosztuje 250 pln.
    Przy czym calkiem wyjmuja ta "szybke" ktora jest zarazem filtrem AA jak i IR.
    Jeszcze nie wiem na ile to rozsadne. Pozbywam sie filtra IR - czym moze to skutkowac?
    Czy wypadaloby zatem zamiast oryginalnej "szybki" wsadzic tam jednak cos co odcina IR tak jak oryginal?
    A moze robil ktos z Was, albo znajomych cos takiego z Olkiem???
    Ewentualnie taka mysl sie pojawila - a moze zamienic ten filtr na to co siedzi w E-5???
    Rozmiary powinny byc takie same. Teraz pytanie.. gdzie dostac w detalu taki filtr ale do E-5??? (tak, bede pytal w OK serwisie)

Tomek
    "Najpiękniejszy bokeh dostaję, gdy... ściągam okulary."

Lumix G80 + Olek E-30 + trochę szkieł ZD i mZD, trochę OM, trochę światła i sporo innych szpejów.

Zwycięzca OlyRulez| OlyJedi Awatar magnum
    Siła reputacji
    20
    Moja galeria

Odp: Usunięcie filtra AA - projekt

Thomasso w innym wątku o IR dawalem tego linka http://www.digital-photography.pl/pl...onversion.html

Sam się zastanawiałem co wsadzić zamiast tej orginalnej szybki tak żeby nie stracić na funkcjonalności aparatu.
    Poczytaj link który dałem, ciekawe gościu rzeczy pisze i pokazuje.
    Ja czekam na koniec gwarancji więc mam czas na przemyślenie i może później będe robił przekładkę.

Tu jest opisane co daje przeróbka na szerokie spektrum http://www.digital-photography.pl/pl...otography.html
    Są tam też orf do ściągnięcia.
    Ostatnio edytowane przez magnum ; 2.09.11 o 18:33

Zwycięzca OlyRulez| OlyJedi Awatar epicure
    Mieszka w
    Poznań
    Siła reputacji
    243
    Moja galeria

A czy przypadkiem nie stracisz przy tym czyszczałki matrycy? Filtr AA i ta membrana chroniąca przed kurzem to chyba jeden i ten sam element.
    www.sarwinski.com | najlepszy aparat to ten, który zostawiłeś w domu | fb

Siła reputacji
    20
    Moja galeria

Czyszczałka to ten pierścien obok matrycy

Chociaż to zdjęcie z e500 nie wiem dokladnie jak jest w nowszych.

Tu jest fota z e3 wyglada podobnie
    Tu jeszcze schamacik ze stronki Wrotniaka e30
    Ostatnio edytowane przez magnum ; 2.09.11 o 20:00

Mieszka w
    Kraków
    Siła reputacji
    91
    Moja galeria

Cytat Zamieszczone przez magnum Zobacz posta
    Wlasnie ta strona zainspirowala mnie ostatecznie do tego tematu
    Jest jak widze wiele kwesti jeszcze, ktore musze sobie dokladnie przemyslec.
    Po usuniecie tego szkielka z filtrem IR i low pass bede dostawal ostro zaczerwienione zdjecia (ok - tam gdzie jest duzo swiatla IR, czyli glownie przy oswietleniu naturalnym), ale mozna to zniwelowac bawiac sie WB.
    Sporo na tej stronce przykladow co i jak wyglada po takiej operacji
    Mi glownie zalezy nie tyle na poszerzeniu spektrum ile na detalach. Zatem wydaje sie ze musialbym po wyjeciu oryginalnego filtra zastapic go jakims innym "szkielkiem", ktore odcinaloby jednak swiatlo powyzej powiedzmy 800nm.

Tomek

---------- Post dodany o 14:12 ---------- Poprzedni post był o 14:10 ----------

Cytat Zamieszczone przez epicure Zobacz posta
    A czy przypadkiem nie stracisz przy tym czyszczałki matrycy? Filtr AA i ta membrana chroniąca przed kurzem to chyba jeden i ten sam element.
    Tez tak myslalem, ale jak zaczalem grzebac po necie to okazalo sie to zdecydowanie prostsze. Zreszta jak juz magnum pokazal. Ten filtr SSWF to po prostu szybka przykrywajaca szczelnie caly modul sensora wraz z filtrem AA i IR.
    I wyglada na to, ze wywalenie filtra nie wplywa na mechanizm SSWF. I to mi sie podoba

T.

Lumix G80 + Olek E-30 + trochę szkieł ZD i mZD, trochę OM, trochę światła i sporo innych szpejów.

Rozjemca - Super Mod Zwycięzca popRAWki
    Konto PREMIUM | OlyJedi
    Awatar Saboor
    Mieszka w
    Markach
    Siła reputacji
    286
    Moja galeria

Cytat Zamieszczone przez Thomasso Zobacz posta
    Wlasnie ta strona zainspirowala mnie ostatecznie do tego tematu
    Jest jak widze wiele kwesti jeszcze, ktore musze sobie dokladnie przemyslec.
    Po usuniecie tego szkielka z filtrem IR i low pass bede dostawal ostro zaczerwienione zdjecia (ok - tam gdzie jest duzo swiatla IR, czyli glownie przy oswietleniu naturalnym), ale mozna to zniwelowac bawiac sie WB.
    Sporo na tej stronce przykladow co i jak wyglada po takiej operacji
    Mi glownie zalezy nie tyle na poszerzeniu spektrum ile na detalach. Zatem wydaje sie ze musialbym po wyjeciu oryginalnego filtra zastapic go jakims innym "szkielkiem", ktore odcinaloby jednak swiatlo powyzej powiedzmy 800nm.

Tomek

---------- Post dodany o 14:12 ---------- Poprzedni post był o 14:10 ----------

Tez tak myslalem, ale jak zaczalem grzebac po necie to okazalo sie to zdecydowanie prostsze. Zreszta jak juz magnum pokazal. Ten filtr SSWF to po prostu szybka przykrywajaca szczelnie caly modul sensora wraz z filtrem AA i IR.
    I wyglada na to, ze wywalenie filtra nie wplywa na mechanizm SSWF. I to mi sie podoba

T.
    Tom!
    800nm to naprawdę dużo look Tu
    Ja mam ok. 665nm look Tu
    To mi daje większe pole manewru.
    |popRAWka: 3|SKARBNIK TWA wątek Moje foty :::: Nie ma prawdziwego szczęścia :::: wątek IR'iotyczne EGZEKUTOR TWA|Zloty: 6|
    wątek kulinaria :::: bez prawdziwych potrzeb :::: wątek tutoriale
    wątek Photoshop :::: <-- Volter --> :::: wątek DITL

Mieszka w
    Kraków
    Siła reputacji
    91
    Moja galeria

Cytat Zamieszczone przez Saboor Zobacz posta
    Tom!
    800nm to naprawdę dużo look Tu
    Ja mam ok. 665nm look Tu
    To mi daje większe pole manewru.
    Tak tak. Znam Twoje zdjecia Liczylem tez, ze cos podpowiesz.
    Jakkolwiek ja nie chce sie zajmowac fotografia IR, tylko zwiekszyc detalicznosc obrazu przez wyciecie filtra low pass (AA).
    Przy okazji wyszlo, ze wywalajac to oryginalne szkielko sprzed matrycy pozbede sie tez filtra IR, a niekoniecznie chcialbym osoagac takie czerwonawe foty jak w linkach podawanych przez magnum.
    Pytanie przy jakich dlugosciach fali odcina swiatlo oryginalny filtr olkowy? Bo prawdopodobnie musialbym w zamian za wywalony oryginalny filtr wrzucic tylko zwykly IR tak zeby mi WB i ogolnie kolory nie wariowaly.

Swoja droga szkoda, ze autor z linkow
    http://www.digital-photography.pl/pl...otography.html
    nie pokazuje przykladow zdjec ludzi, portretow.

Tomek

Rozjemca - Super Mod Zwycięzca popRAWki
    Konto PREMIUM | OlyJedi
    Awatar Saboor
    Mieszka w
    Markach
    Siła reputacji
    286
    Moja galeria

Cytat Zamieszczone przez Thomasso Zobacz posta
    Tak tak. Znam Twoje zdjecia Liczylem tez, ze cos podpowiesz.
    Jakkolwiek ja nie chce sie zajmowac fotografia IR, tylko zwiekszyc detalicznosc obrazu przez wyciecie filtra low pass (AA).
    Przy okazji wyszlo, ze wywalajac to oryginalne szkielko sprzed matrycy pozbede sie tez filtra IR, a niekoniecznie chcialbym osoagac takie czerwonawe foty jak w linkach podawanych przez magnum.
    Pytanie przy jakich dlugosciach fali odcina swiatlo oryginalny filtr olkowy? Bo prawdopodobnie musialbym w zamian za wywalony oryginalny filtr wrzucic tylko zwykly IR tak zeby mi WB i ogolnie kolory nie wariowaly.

Swoja droga szkoda, ze autor z linkow
    http://www.digital-photography.pl/pl...otography.html
    nie pokazuje przykladow zdjec ludzi, portretow.

Tomek
    Dam Ci namiar na gostka, który mi robił olka a ro bi też puchy na full spectrum, tam się Dowiesz co, jak i po co .
    |popRAWka: 3|SKARBNIK TWA wątek Moje foty :::: Nie ma prawdziwego szczęścia :::: wątek IR'iotyczne EGZEKUTOR TWA|Zloty: 6|
    wątek kulinaria :::: bez prawdziwych potrzeb :::: wątek tutoriale
    wątek Photoshop :::: <-- Volter --> :::: wątek DITL

Mieszka w
    Kraków
    Siła reputacji
    91
    Moja galeria

Cytat Zamieszczone przez Saboor Zobacz posta
    Dam Ci namiar na gostka, który mi robił olka a ro bi też puchy na full spectrum, tam się Dowiesz co, jak i po co .
    Świetnie. Dzieki!

T.

Siła reputacji
    20
    Moja galeria

Thomasso jak już będziesz wiedział co tam można wsadzić i gdzie to kupic to daj znać.

pozdr.