Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 17

Wątek: Takumar 50 1.4 - problem z zamontowanien do reduktora m42 - micro 4/3

Siła reputacji
    15
    Moja galeria

Takumar 50 1.4 - problem z zamontowanien do reduktora m42 - micro 4/3

Jak w tytule, obiektyw posiada z tyłu wystającą blaszkę przesuwającą się wraz ze zmianą wartości przysłony. Uniemożliwia to niestety prawidłowe zamocowanie do reduktora micro 4/3 - m42, czyli potrzebny jest takowy z odpowiednim wycięciem, ale nie widziałem takich pod micro 4/3. Wbrew zapewnieniom reduktory nie są uniwersalne, bo nie wszystkie obiektywy m42 da się podpiąć...
    Spotkaliście się z tym problemem?

Pozdrawiam

Centus
    Gość

Odp: Takumar 50 1.4 - problem z zamontowanien do reduktora m42 - micro 4/3

Cytat Zamieszczone przez ketof Zobacz posta
    Jak w tytule, obiektyw posiada z tyłu wystającą blaszkę przesuwającą się wraz ze zmianą wartości przysłony. Uniemożliwia to niestety prawidłowe zamocowanie do reduktora micro 4/3 - m42, czyli potrzebny jest takowy z odpowiednim wycięciem, ale nie widziałem takich pod micro 4/3. Wbrew zapewnieniom reduktory nie są uniwersalne, bo nie wszystkie obiektywy m42 da się podpiąć...
    Spotkaliście się z tym problemem?

Pozdrawiam
    ja podpinam go pod adapter cztery trzecie i tam problemu nie ma , zawsze mozesz ten dynks skrocic i wyrzucic

do niczego w cyfrowkach nie bedzie on Tobie potrzebny

Siła reputacji
    15
    Moja galeria

Myślałem że obędzie się bez ingerencji w konstrukcję obiektywu, nie uśmiecha mi się piłowanie...

Centus
    Gość

Myślałem że obędzie się bez ingerencji w konstrukcję obiektywu, nie uśmiecha mi się piłowanie...
    zebys odezwal sie wczesniej to mialem rozebrany ten obiektyw na czynniki pierwsze , moglem podejrzec czy da sie to wyjac nie tracac na funkcjonalnosci

napewno trzeba by zdjac dupke , a o ile pamietam zeby do tego dojsc trzeba rozbierac calosc od gory

chyba ze da sie zdjac tylko ten pierscien pod skala i wtedy odslonia sie wkrety od samej dupki ktora idzie bez problemu odkrecic

ale i tak nie pamietam do czego ten wysuniety dynks jest podlaczony , w sensie czy da sie go wyjac i bedzie dalej dzialalo

jednym slowem spozniles sie z pytaniem o kilka dni

z pilowaniem bym poczekal bo wiory powpadaja ci do srodka i zapaskudza caly mechanizm w dupce i gwinty od siodla
    Ostatnio edytowane przez Centus ; 31.08.11 o 10:32

Siła reputacji
    15
    Moja galeria

Wygląda na to że bez demolowania obiektywu się nie obędzie...

Moderator | OlyJedi Awatar apz
    Mieszka w
    Beskid Mały; Andrychów
    Siła reputacji
    338
    Moja galeria

Wygląda na to że bez demolowania obiektywu się nie obędzie...
    A to jest na pewno M42???? Tam jest tylko okrągły bolec, może masz nie tą przejściówkę - nic nie demoluj, wstaw zdjęcie do wątku i poczekaj , albo podejdź do fotowarsztatu i zapytaj.

Pozdrawiam AP.
    E-M1 Mark II; E-M5 Mark II; E-PM2 IR red+, E-PL5 IR blue; Fuji X-T1; X-M1; garść słoików; Sigma DP2; Hauwei P20 Pro

Siła reputacji
    15
    Moja galeria

Cytat Zamieszczone przez apz Zobacz posta
    A to jest na pewno M42???? Tam jest tylko okrągły bolec, może masz nie tą przejściówkę - nic nie demoluj, wstaw zdjęcie do wątku i poczekaj , albo podejdź do fotowarsztatu i zapytaj.

Pozdrawiam AP.
    Na pewno m42, przejściówka jest ok, bo obiektyw się nakręca i gwint pasuje.
    Dokładnie ten sam jak na zdjęciach, z tyłu widać tą nieszczęsną blaszkę:
    http://allegro.pl/aj-smc-takumar-1-4...789319316.html

| OlyJedi
    Mieszka w
    RP
    Siła reputacji
    37
    Moja galeria

Obiektywu nie piłował bym, ewentualnie próbowałbym odkręcić tego dyngsa. Mam Mira 35mm/2.0 co jest w wersji M42 i Nikon, też ma takiego dyngsa, ale bez problemu da się odkręcić po zdjęciu dupki.

Patrząc na ten obiektyw wydaje mi się, że można spiłować kołnierz w przelotce M42->4/3, bolec od domykania przysłony mozna w takim przypadku zablokować koszulką termokurczliwą lub kawałkiem izolacji (rurki) zdjętej z przewodu o średnicy nieco mniejszej niż ten bolec.

Wg. mnie taka przelotka nie powinna blokować tego dyngsa:
    http://allegro.pl/adapter-4-3-na-m42...789338815.html

Siła reputacji
    15
    Moja galeria

Cytat Zamieszczone przez tymczasowy_ Zobacz posta
    Obiektywu nie piłował bym, ewentualnie próbowałbym odkręcić tego dyngsa. Mam Mira 35mm/2.0 co jest w wersji M42 i Nikon, też ma takiego dyngsa, ale bez problemu da się odkręcić po zdjęciu dupki.

Patrząc na ten obiektyw wydaje mi się, że można spiłować kołnierz w przelotce M42->4/3, bolec od domykania przysłony mozna w takim przypadku zablokować koszulką termokurczliwą lub kawałkiem izolacji (rurki) zdjętej z przewodu o średnicy nieco mniejszej niż ten bolec.

Wg. mnie taka przelotka nie powinna blokować tego dyngsa:
    http://allegro.pl/adapter-4-3-na-m42...789338815.html
    No tak, ale ja szukam odpowiedniej przejściówki m42 ale do micro 4/3 i tu jest problem...

Awatar ebelbeb
    Mieszka w
    Olsztyn
    Siła reputacji
    19
    Moja galeria

ketof, potrzebujesz przejściówki bez blokady bolca przysłony. Miałem identyczną sytuację z przejściówką Canon EF-M42. Do niektórych, najnowszych wersji Super-Takumarów i do wszystkich późniejszych (czyli Super-Multi-Coated i SMC) używałem przejściówki nie posiadającej tego pierścienia blokującego bolec. Blokada bolca i tak w przypadku żadnego Takumara nie jest na cyfrze potrzebna.
    Gdybyś jednak nie znalazł odpowiedniego adaptera to nie radzę rozbierać (a już na pewno przerabiać!) obiektywów. Jedyne rozsądne wyście to zeszlifowanie kołnierza w przejściówce.

Cytat Zamieszczone przez apz Zobacz posta
    A to jest na pewno M42???? Tam jest tylko okrągły bolec
    Pentax wprowadził w lustrzankach pomiar przy otwartej przysłonie a później automatykę czasu naświetlania (czyli tryb AV). Aby to zrealizować mocowanie M42 zostało rozbudowane o kilka dodatkowych elementów, z których główny informuje body o ustawionej na obiektywie przysłonie i to właśnie on haczy zazwyczaj o przejściówki blokujące bolec.
    Olympus E-500
    Pentakusubusu collector. Waidodayo! http://www.flickr.com/photos/ebelbeb/