Na to pytanie to juz musisz sam sobie odpowiedziec czy czas.
Sam wiesz co focisz najczesciej i w jakich sytuacjach, czy sprzet cie juz ogranicza czy jednak jeszcze podszlifowac na tym co jest warsztat itd...
Jedna sugestia, jak juz jednak zdecydujesz sie na zmiane moze warto przejzec oferty innych systemow.
Za duzej szklarni z tego co pisales nie masz, malo nie stracisz przy ewentualnej wymianie, a topienie kasy w szpej olka moze byc ryzykownym posunieciem.
pozdro
W tym miejscu ludzie chwala sie sprzetem... Ja nie mam czym
Kanał IRC Olympus Club: http://webchat.freenode.net/?channels=olympusclub
Tylko prawdziwi twardziele nie robia BACKUP'ów
Fotografuję OM-D EM-5 II, mZD 12-40 2.8, mZD 45 1.8, mZD 75-300, mZD 60 2.8 macro, Samyang Fisheye 7.5
A czy masz przykręcone jakieś szkiełka na obiektywie ?
Często potrafią ogłupić sprzęt.
Już to sprawdzałem, szkiełka które mam nie sprawiają problemu (poza tym są raczej z górnej półki). Właśnie bawiłem się jeszcze przed chwilą nikonem 40d kolegi. U niego AF działa jak wariat. ostrzy dosłownie w ułamek sekundy
przesuwając go po paru obiektach ostrzy tak szybko, że nawet jakbym bez połowicznego nacisku chciał wykonać zdjęcie to i tak zdąży wyostrzyć. U mnie ten sam test wygląda fatalnie. Za każdym razem przynajmniej z 1,5-2 sek na ostrzenie.
Fotografuję OM-D EM-5 II, mZD 12-40 2.8, mZD 45 1.8, mZD 75-300, mZD 60 2.8 macro, Samyang Fisheye 7.5
Ostatnio edytowane przez tymczasowy_ ; 30.08.11 o 14:01
Racja, może dzisiaj przejadę się do serwisu, bo na pewno coś jest nie tak z tak długim ostrzeniem, tym bardziej, że już parę osób tutaj pisało, że obiektyw ten powinien naprawdę bardzo szybko ostrzyć.
Popieram - miałem taki zestaw i 70-300 jest z E-510 baaaaaardzo wolny, nadaje się tylko do focenia uciekających ślimaków i czapli polującej na ryby
Ponoć 70-300 nabiera tempa z E-3, ale nie sprawdzałem.
Spotkaj się z kimś kto ma podobny zestawi i porównaj empirycznie, będziesz miał 100% pewności czy ten typ tak ma.
Życie tak szybko mija, dlatego warto zapisać kilka migawek w dobrej jakości.
Srebrne E-PL7, 45mm/1.8, kit 14-42