Strona 7 z 11 PierwszyPierwszy ... 56789 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 61 do 70 z 110

Wątek: Problem z obiektywem

| OlyJedi Awatar osiem1984
    Mieszka w
    Warszawa (aktualnie Młochów pod Warszawa)
    Siła reputacji
    98
    Moja galeria

Odp: Problem z obiektywem

Cytat Zamieszczone przez k@czy Zobacz posta
    Dwa:
    1. Kup Nikona d40
    2. Pokaz przyklady.
    co do 1 pozostawię bez komentarza..
    co do 2 zamieszczę
    Ostatnio edytowane przez osiem1984 ; 30.08.11 o 02:02
    Fotografuję OM-D EM-5 II, mZD 12-40 2.8, mZD 45 1.8, mZD 75-300, mZD 60 2.8 macro, Samyang Fisheye 7.5

OR | Honorowa wystawa Zwycięzca OlyRulez| OlyJedi Awatar k@czy
    Mieszka w
    38° 59' 1.46" -94° 44' 16.274"
    Siła reputacji
    157
    Moja galeria

Mowie powaznie.
    Wziales aparat (Nikona d40) pierwszy raz w rece i sie spodobal.
    Koledze po kilku dniach pstrykania wychodza lepsze zdjecia.
    Masz kolejny powod do narzekania na sprzet- do tego swoj, bo znowu to twoje zdjecia sa rozmyte.

Do tego jeszcze dodam, ze przejrzalem twoje zdjecia z tego i innego watku i smiem stwierdzic, ze tobie tez by sie przydal kolega, ktory by ci zmienil ustawienia w aparacie.

A na koniec z czystej kobiecej ciekawosci zapytam- czytales instrukcje swojego aparatu?
    Bo mnie na razie wychodzi, ze ten sprzet jest za skomplikowany dla ciebie.

Mieszka w
    Siła reputacji
    98
    Moja galeria

Pewnie masz rację. Instrukcję czytałem oczywiście. Jak możesz podaj 2-3 przykłady zdjęć, którym się przyjrzałeś i jak możesz to zasugeruj ustawienia, które Ty byś wprowadził, lub zmiany jakie byś dokonał. Będę wdzięczny. Z góry dzięki.
    Fotografuję OM-D EM-5 II, mZD 12-40 2.8, mZD 45 1.8, mZD 75-300, mZD 60 2.8 macro, Samyang Fisheye 7.5

| OlyJedi Awatar romek1967
    Mieszka w
    Bytom
    Siła reputacji
    158
    Moja galeria

@osiem1984 przeczytanie instrukcji aparatu to nie wszystko, tak jak przeczytanie instrukcji samochodu. Najważniejsze to zrozumienie dlaczego używa się takich a nie innych ustawień. Zrozumienie zależności migawka/ISO/przysłona. Nabycie doświadczenia. Czytaj jak najwięcej książek dla początkujących. Reszta przyjdzie z czasem.
    The question is: What is a Mahna Mahna?

Mieszka w
    Siła reputacji
    98
    Moja galeria

Rozumiem dobrze zależności migawki/ISO/przysłony bo to podstawa, zresztą to są raczej podstawowe terminy, bez których bym nie zaczynał. Czytam też literaturę i czasopisma (byś może jestem beztalenciem - taka opcja też jest możliwa). Tak czy owak bardziej mi chodzi o to, żeby ktoś na forum powiedział: "Patrz tu zrobiłeś tak i tak i przez to masz popsute zdjęcie. Jakbyś zrobił tak i tak to pewnie byłoby ono lepsze". e

Moderator | OlyJedi Awatar apz
    Mieszka w
    Beskid Mały; Andrychów
    Siła reputacji
    338
    Moja galeria

Cytat Zamieszczone przez romek1967 Zobacz posta
    @osiem1984 przeczytanie instrukcji aparatu to nie wszystko, tak jak przeczytanie instrukcji samochodu. Najważniejsze to zrozumienie dlaczego używa się takich a nie innych ustawień. Zrozumienie zależności migawka/ISO/przysłona. Nabycie doświadczenia. Czytaj jak najwięcej książek dla początkujących. Reszta przyjdzie z czasem.
    Czytaj, próbuj, oglądaj i zmieniaj jeden, max dwa parametry, tak by widzieć różnicę...
    A tak przy okazji - obejrzyj sobie u Wrotniaka jak on proponuje ustawić twój model aparatu.tak dla porównania tylko.

Pozdrawiam AP.
    E-M1 Mark II; E-M5 Mark II; E-PM2 IR red+, E-PL5 IR blue; Fuji X-T1; X-M1; garść słoików; Sigma DP2; Hauwei P20 Pro

Mieszka w
    Siła reputacji
    98
    Moja galeria

Cytat Zamieszczone przez apz Zobacz posta
    Czytaj, próbuj, oglądaj i zmieniaj jeden, max dwa parametry, tak by widzieć różnicę...
    A tak przy okazji - obejrzyj sobie u Wrotniaka jak on proponuje ustawić twój model aparatu.tak dla porównania tylko.

Pozdrawiam AP.
    Czytam, próbuję, zmieniam parametry. Nie jest tak, że jestem niezadowolony z każdego swojego zdjęcia aczkolwiek myślę, że mogłoby być sporo lepiej. Jeśli chodzi o ustawienia wrotniaka to miałeś na myśli te: http://www.wrotniak.net/photo/43/e510-sett.html ?

Zwycięzca popRAWki| OlyJedi
    Mieszka w
    Lubeka-Lübeck
    Siła reputacji
    179
    Moja galeria

Cytat Zamieszczone przez osiem1984 Zobacz posta
    Czytam, próbuję, zmieniam parametry. Nie jest tak, że jestem niezadowolony z każdego swojego zdjęcia aczkolwiek myślę, że mogłoby być sporo lepiej. Jeśli chodzi o ustawienia wrotniaka to miałeś na myśli te: http://www.wrotniak.net/photo/43/e510-sett.html ?
    Zapamietaj jedno.Nigdy nie sugeruj sie ustawieniami ktore ktos proponuje w 100%.One pasuja tylko do konkretnej sytuacji.Gdy zapytam kelnerke ile to 2+2 zawsze mi odpowie 5 a czasem 7-i ma racje,informatyk odpowie,ze nie ma czegos takiego jak 2,jest tylko zero i jeden.I oboje maja racje.
    Ja ci zaproponuje ustaw raw,pochmurno,ev na -1 pomiar na swiatla prawie punktowy i z wcisnietym kadrowac-pstryk.Do tego blokada-jak nie pipnie,ze jest ostro nie wyzwolisz.Te ustawienia tez sa bardzo dobre,ale tez i nie do wszystkiego.Jednak takie pszczolki,motylki w pelnym sloncu w samo poludnie zrobisz.I niech paznokcie ogryzaja zwolennicy porankow,switow,zachodow,zlotych i niebieskich godzin.
    Cwicz-praktyka przede wszystkim.Mysl i pamietaj ustawienia.To Ci pomoze eliminowac to co psuje foty.Za kazdy zrobiony kadr odkladaj do skarbonki zlotowke,za kazdy pozostawiony i wywolany wyjmuj zlotowke ze skarbonki.Duzo cwicz.Za rok wyjmij kase ze skarbonki i kup lepszy sprzet jesli taki bedzie na rynku,lub jedz z zona na urlop.

| OlyJedi
    Mieszka w
    RP
    Siła reputacji
    37
    Moja galeria

Cytat Zamieszczone przez osiem1984 Zobacz posta
    Rozumiem dobrze zależności migawki/ISO/przysłony bo to podstawa, zresztą to są raczej podstawowe terminy, bez których bym nie zaczynał. Czytam też literaturę i czasopisma (byś może jestem beztalenciem - taka opcja też jest możliwa). Tak czy owak bardziej mi chodzi o to, żeby ktoś na forum powiedział: "Patrz tu zrobiłeś tak i tak i przez to masz popsute zdjęcie. Jakbyś zrobił tak i tak to pewnie byłoby ono lepsze". e
    Wg. mnie podchodzisz do sprawy nie tak. To Ty powinieneś wiedzieć jakie zdjęcie chcesz zrobić, i to Ty w pierwszym rzędzie oceniasz czy zdjęcie jest dobre czy złe.

Jeśli zdjęcie prosto z puszki Cię nie zadawala, to obrabiasz je w postprocesie: rozjaśniasz, ściemniesz, dodajesz kontrastu, odejmujesz konstarstu, zmiękczasz, wyostrzasz, kadrujesz, wyscasz kolory, zwiększasz DR ... itp ... itd. Potem te doświadczenia możesz stopniowo przenosić na sposób robienia fotek samą puszką. Już zmieniając tryb pomiaru światłą możesz wiele uzyskać (matrycowy-esp, CW, punktowy, punktowy hi key, punktowy low key).

Pamiętaj, to Ty musisz sam umieć oceniać swoją pracę. Inni mają swoje zdanie, możesz ich słuchać, albo nie.

| OlyJedi Awatar domadm
    Mieszka w
    południowy śląsk
    Siła reputacji
    24
    Moja galeria

Mirek54, pomysł ze skarbonką zacny

Ale może coś jest na rzeczy z tym obiektywem? Jak ja kupiłem 14-54 do swojej E-510-tki to byłem pod wrażeniem jaki to zrobił się sprawny, szybki i celny sprzęt. Prawie każda fotka ostra, światło ok, szybka reakcja - sama przyjemność fotografowania (o talencie tu nie mówimy ). Stąd dziwię się, że można być rozczarowanym tym sprzętem, ja złego słowa nie powiem, a nie wnikałem specjalnie w ustawienia i nie operuję świadomie przysłoną.
    Życie tak szybko mija, dlatego warto zapisać kilka migawek w dobrej jakości.
    Srebrne E-PL7, 45mm/1.8, kit 14-42