Strona 4 z 11 PierwszyPierwszy ... 23456 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 31 do 40 z 110

Wątek: Problem z obiektywem

Zwycięzca popRAWki| OlyJedi Awatar adambieg
    Mieszka w
    Miasto nad Brdą
    Siła reputacji
    109
    Moja galeria

Odp: Problem z obiektywem

Filtr wywal a do makro polecam na początek pierścień pośredni. Tylko nie wiem, czy są jakieś tańsze niż oryginał. Nie psujesz jakości a możesz podejść bliżej.

| OlyJedi Awatar osiem1984
    Mieszka w
    Warszawa (aktualnie Młochów pod Warszawa)
    Siła reputacji
    97
    Moja galeria

Cytat Zamieszczone przez adambieg Zobacz posta
    Filtr wywal a do makro polecam na początek pierścień pośredni. Tylko nie wiem, czy są jakieś tańsze niż oryginał. Nie psujesz jakości a możesz podejść bliżej.
    Próbowałem ostatnio w sklepie. Założyłem pierścień pośredni ale niestety mój 14-54 nie współpracował. Nie dało się niestety ostrzyć manualnie.
    Fotografuję OM-D EM-5 II, mZD 12-40 2.8, mZD 45 1.8, mZD 75-300, mZD 60 2.8 macro, Samyang Fisheye 7.5

Zwycięzca popRAWki| OlyJedi Awatar adambieg
    Mieszka w
    Miasto nad Brdą
    Siła reputacji
    109
    Moja galeria

Przeglądałem allegro i tanie pierścienie do Olympusa nie przenoszą af i przysłony. Szkoda, nawet do sony są podróbki które to umożliwiają. Ostatnio kupiłem dla kogoś taki pierścień do canona za 50 zł. Super sprawa do zabawy w makro, wszystko działa i z kitowym obiektywem masz odwzorowanie lepsze niż 1:1. Jakość taka jak obiektywu do którego zakładasz. Olympus ma w ofercie EX25 ale trochę drogi. Szukaj używanego. Oczywiście do prawdziwej makrofotografii to tylko odpowiedni obiektyw.
    Ostatnio edytowane przez adambieg ; 27.08.11 o 18:37

Moderator | OlyJedi Awatar apz
    Mieszka w
    Beskid Mały; Andrychów
    Siła reputacji
    338
    Moja galeria

Przejrzałem Twój wątek przed chwilą dopiero. Zajrzyj do Wrotniaka, on pisał dużo o sprzęcie Olympusa. Obiektywem, którego powinienieś szukać jako ostrego są 50/2 i 12-60, jam mam tylko 50/2. Portretówką systemową to są Sigmy 30/1,5, 50/1,4 i Panleica 24/1,4. Mam 14-54II, ten obiektyw jest lekki, jasny i dosyć ostry, nie ma na co narzekać , Porównaj sobie wage jego do wagi 12-60, dorzuć 2x tyle kasy i będziesz miał miodzio. nie kupiłem go dotąd tylko ze względu na wagę, ale pewnie do E-5 chciałbym go mieć. Do 510. czy 520 nie ma takiego przymusu dla największego konesera. I jeszcze jedno - na szerokich ogniskowych filtry muszą być doskonałe, bo traci się dużo na ostrości,

Pozdrawiam AP.
    E-M1 Mark II; E-M5 Mark II; E-PM2 IR red+, E-PL5 IR blue; Fuji X-T1; X-M1; garść słoików; Sigma DP2; Hauwei P20 Pro

| OlyJedi Awatar osiem1984
    Mieszka w
    Warszawa (aktualnie Młochów pod Warszawa)
    Siła reputacji
    97
    Moja galeria

Cytat Zamieszczone przez apz Zobacz posta
    Przejrzałem Twój wątek przed chwilą dopiero. Zajrzyj do Wrotniaka, on pisał dużo o sprzęcie Olympusa. Obiektywem, którego powinienieś szukać jako ostrego są 50/2 i 12-60, jam mam tylko 50/2. Portretówką systemową to są Sigmy 30/1,5, 50/1,4 i Panleica 24/1,4. Mam 14-54II, ten obiektyw jest lekki, jasny i dosyć ostry, nie ma na co narzekać , Porównaj sobie wage jego do wagi 12-60, dorzuć 2x tyle kasy i będziesz miał miodzio. nie kupiłem go dotąd tylko ze względu na wagę, ale pewnie do E-5 chciałbym go mieć. Do 510. czy 520 nie ma takiego przymusu dla największego konesera. I jeszcze jedno - na szerokich ogniskowych filtry muszą być doskonałe, bo traci się dużo na ostrości,

Pozdrawiam AP.
    Dzięki za odpowiedź. Zmiany 14-54 póki co nie planuję, nie ma sensu do body, które posiadam. Ze szkła Close - up chyba zrezygnuję, chociaż mam wrażenie, że i bez niego nie ma rewelacji. Zastanowię się nad pierścieniami jakimiś dobrymi lub obiektywem do makro. Twoim zdaniem ostatnie zdjęcia wykonane nie dla makro są już w miarę ok (oczywiście nie były one w żaden sposób obrabiane).
    Fotografuję OM-D EM-5 II, mZD 12-40 2.8, mZD 45 1.8, mZD 75-300, mZD 60 2.8 macro, Samyang Fisheye 7.5

| OlyJedi Awatar nyny
    Mieszka w
    Bydgoszcz
    Siła reputacji
    201
    Moja galeria

Mnie tylko zastanawia to zdanie, ze te 14-54 jest wooolne.
    Nie ma szans aby bylo porownywalne albo nawet wolniejsze niz kit, to szklo to zapierdzielaka....
    W ostatnich samplach nie ma nic zlego optycznie z tym szklem.
    A do makro to zapinaj siedemdziesiat czysta i po malu zbieraj na dedykowane szkla do tego rodzaju fotografii...

pozdro
    W tym miejscu ludzie chwala sie sprzetem... Ja nie mam czym
    Kanał IRC Olympus Club: http://webchat.freenode.net/?channels=olympusclub
    Tylko prawdziwi twardziele nie robia BACKUP'ów

Centus
    Gość

Cytat Zamieszczone przez apz Zobacz posta

Pozdrawiam AP.

potwiedzam , zuiko 12-60 ustawiony na 60 mm dziala jak makro , mozna zblizyc sie do obiektu doslownie na kilka cm

w moim watku wszystkie kwiatki zrobione sa wlasnie 12-60 ustawionym na 60 mm

zreszta kiedys na jakims portalu bylo porownanie Zuiko 50 2 makro i Zuiko 12-60 ustawionego na 60 mm

roznica byla na korzysc Zuiko 50 2 makro , roznice byly glownie po bokach kadru ale nie byly az takie wielkie

| OlyJedi Awatar nyny
    Mieszka w
    Bydgoszcz
    Siła reputacji
    201
    Moja galeria

Cytat Zamieszczone przez Centus Zobacz posta
    potwiedzam , zuiko 12-60 ustawiony na 60 mm dziala jak makro , mozna zblizyc sie do obiektu doslownie na kilka cm

w moim watku wszystkie kwiatki zrobione sa wlasnie 12-60 ustawionym na 60 mm

zreszta kiedys na jakims portalu bylo porownanie Zuiko 50 2 makro i Zuiko 12-60 ustawionego na 60 mm

roznica byla na korzysc Zuiko 50 2 makro , roznice byly glownie po bokach kadru ale nie byly az takie wielkie
    Jest jedna zasadnicza i podstawowa roznica, ktora deklasuje 12-60 - mianowicie odwzorowanie...

pozdro
    W tym miejscu ludzie chwala sie sprzetem... Ja nie mam czym
    Kanał IRC Olympus Club: http://webchat.freenode.net/?channels=olympusclub
    Tylko prawdziwi twardziele nie robia BACKUP'ów

| OlyJedi Awatar romek1967
    Mieszka w
    Bytom
    Siła reputacji
    158
    Moja galeria

[QUOTE=Centus;74651712-60 ustawiony na 60 mm dziala jak makro , mozna zblizyc sie do obiektu doslownie na kilka cm [/QUOTE]

Pacz pan, tego nie wiedziałem, a ponieważ sprzedałem ZD50 i ZD35 myślałem że nie mam już makro
    The question is: What is a Mahna Mahna?

Centus
    Gość

Cytat Zamieszczone przez romek1967 Zobacz posta
    Pacz pan, tego nie wiedziałem, a ponieważ sprzedałem ZD50 i ZD35 myślałem że nie mam już makro
    w ramach wdziecznosci za podpowiedz , jak bedziesz pozbywal sie ZD 7-14 to koniecznie daj znac