Strona 2 z 19 PierwszyPierwszy 123412 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 11 do 20 z 189

Wątek: Lumix G X 35-100 HD

Moderator Konto PREMIUM | OlyJedi Awatar nightelf
    Mieszka w
    Olsztyn/Warszawa
    Siła reputacji
    187
    Moja galeria

Odp: Lumix G X 35-100 HD

Wcześniej czytałem, że 35-100 miał być tańszy.
    No trudno, poczekamy zobaczymy.
    W tej chwili mam pewną lukę w obiektywach tele do Olka i chciałbym ją z czasem zapełnić
    "Bez muzyki życie byłoby pomyłką." ~ Wilhelm Friedrich Nietzsche
    E-M5 + Pen E-P3 + Lumix 20/1.7 + Oly 12-40/2.8 + 45/1.8 + 40-150 + manualne macro +7.5/3.5
    moja galeria: http://nightelf.org Prawa Ręka Egzekutora-Skarbnika TWA

| OlyJedi
    Mieszka w
    Łódź
    Siła reputacji
    22
    Moja galeria

Cytat Zamieszczone przez sam13 Zobacz posta
    trochę mnie dziwi że Was dziwią takie ceny Mam nikona i odpowiedniki 12-35 i 35-100 o świetle 2,8 mają ceny nawet wyższe niż te zapowiadane powyżej w dolcach. Jeżeli będą optycznie tak samo dobre to cena jak w innych systemach za takie same zakresy i światlo
    Bez sensu jest takie porównywanie ceny. Równie dobrze ja mogę napisać, że skoro Samsung EX1 ma obiektyw o lepszym świetle i trochę większym zakresie od Panasonica 12-35 to ten Panasonic powinien kosztować 1000zł.

| OlyJedi
    Mieszka w
    Krakow
    Siła reputacji
    24
    Moja galeria

Cytat Zamieszczone przez sando Zobacz posta
    Bez sensu jest takie porównywanie ceny. Równie dobrze ja mogę napisać, że skoro Samsung EX1 ma obiektyw o lepszym świetle i trochę większym zakresie od Panasonica 12-35 to ten Panasonic powinien kosztować 1000zł.
    Wydaje mi sie ze temu obiektywowi blizej jest jednak do Canonikona niz do EX-1 - a cena niestety musi byc wysoka ze wzgledu na brak konkurencji i mniejsza pojemnosc rynku m43. Ja tez wolalbym zeby to szklo kosztowalo tyle co 45-200 ale zdaje sobie sprawe z malej realnosci takich oczekiwan

| OlyJedi
    Mieszka w
    Wawa
    Siła reputacji
    292
    Moja galeria

Cytat Zamieszczone przez sam13 Zobacz posta
    trochę mnie dziwi że Was dziwią takie ceny Mam nikona i odpowiedniki 12-35 i 35-100 o świetle 2,8 mają ceny nawet wyższe niż te zapowiadane powyżej w dolcach. Jeżeli będą optycznie tak samo dobre to cena jak w innych systemach za takie same zakresy i światlo
    A mnie trochę dziwi, że nie wiesz, że w fizyce nie ma takich cudów jak przeliczanie ogniskowej bez przeliczania światła Takie cuda sa tylko w marketingowym bełkocie. Teraz wyobraź sobie Nikkory 24-70/5,6 i 70-200/5,6 w takiej cenie

| OlyJedi
    Mieszka w
    Łódź
    Siła reputacji
    22
    Moja galeria

Cytat Zamieszczone przez Vindex Zobacz posta
    Wydaje mi sie ze temu obiektywowi blizej jest jednak do Canonikona niz do EX-1
    Może i trochę bliżej, a może i nie. Pokazuję tylko błąd w takim porównywaniu.

Cytat Zamieszczone przez Vindex Zobacz posta
    - a cena niestety musi byc wysoka ze wzgledu na brak konkurencji i mniejsza pojemnosc rynku m43. Ja tez wolalbym zeby to szklo kosztowalo tyle co 45-200 ale zdaje sobie sprawe z malej realnosci takich oczekiwan
    Nawet biorąc pod uwagę brak konkurencji to ktoś musiał walnąć się mocno w głowę, że wycenił ten obiektyw prawie na 5000zł. Akurat taka cena zachęca nie do zakupu tylko do poczekania, aż konkurencja wypuści swoje zabawki.

Zwycięzca OlyRulez| OlyJedi Awatar epicure
    Mieszka w
    Poznań
    Siła reputacji
    243
    Moja galeria

Cytat Zamieszczone przez fret Zobacz posta
    A mnie trochę dziwi, że nie wiesz, że w fizyce nie ma takich cudów jak przeliczanie ogniskowej bez przeliczania światła
    Światła się nie przelicza cropem. Ty mówisz o głębi ostrości.
    www.sarwinski.com | najlepszy aparat to ten, który zostawiłeś w domu | fb

| OlyJedi
    Mieszka w
    Wawa
    Siła reputacji
    292
    Moja galeria

Cytat Zamieszczone przez epicure Zobacz posta
    Światła się nie przelicza cropem. Ty mówisz o głębi ostrości.
    Mówię o wzorze na światło. Nie zmienia się fizyczny rozmiar dziury. Jak przeliczasz sobie ogniskową, to światło podąża za nią. Inaczej się nie da. I cudów nie ma, nigdy ze szkła 75/1,8 nie uzyskasz obrazu jak ze 150/1,8. Masz na myśli ISO? To jest parametr zdefiniowany dla jednostki powierzchni i dlatego jest nieczuły na przeliczenia. Jemu po prostu wisi, czy matryca ma milimetr kwadratowy powierzchni, czy metr.

Zwycięzca OlyRulez| OlyJedi Awatar epicure
    Mieszka w
    Poznań
    Siła reputacji
    243
    Moja galeria

Ale wzór się odnosi do fizycznej ogniskowej, a nie do wirtualnej, przemnożonej przez cropa. Nie można tego wzoru stosować do takich przeliczeń, bo wyjdą bzdury.
    www.sarwinski.com | najlepszy aparat to ten, który zostawiłeś w domu | fb

| OlyJedi Awatar gietrzy
    Mieszka w
    Kielcach
    Siła reputacji
    106
    Moja galeria

Cytat Zamieszczone przez sando Zobacz posta
    Nawet biorąc pod uwagę brak konkurencji to ktoś musiał walnąć się mocno w głowę, że wycenił ten obiektyw prawie na 5000zł. Akurat taka cena zachęca nie do zakupu tylko do poczekania, aż konkurencja wypuści swoje zabawki.
    Weź proszę pod uwagę, że 5500 zł (3,45*1600) to jest cena w USA... poza tym to jest stabilizowane tele f/2.8 kierowane do ztcp ag-af 100 i GH 2/3 a tam panowie na widok takiej ceny mówią THANK YOU.
    Która to konkurencja ma mieć równie mocne optycznie i małe 24-70mm za $1200 jak najnowszy X Panas? Cena jest OK, ale dla tylko tych, co zarabiają tym na życie (lokalne kablówki oszaleją Za Odrą). Ja mimo wszystko liczyłem na $1300 max przy tele i $1000 za maluszka.
    W kategoriach żartu: jeśli Panas zdecyduje się na podwójny kit GH3 ciekawe na ile dziesiątek tysięcy go wyceni polski oddział.

Jd
    Gość

Cytat Zamieszczone przez gietrzy Zobacz posta
    Cena jest OK, ale dla tylko tych, co zarabiają tym na życie (lokalne kablówki oszaleją Za Odrą). Ja mimo wszystko liczyłem na $1300 max przy tele i $1000 za maluszka.
    W kategoriach żartu: jeśli Panas zdecyduje się na podwójny kit GH3 ciekawe na ile dziesiątek tysięcy go wyceni polski oddział.
    Ci co zarabiaja na życie fotografowaniem to używają lustrzanek ze stajni C lub N, a nie kastratów. Szkła kupią bogaci amatorzy za oceanem czy w Japonii i tacy co muszą miec wszystkie nowości a maja zasobne portfele