Strona 8 z 19 PierwszyPierwszy ... 67891018 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 71 do 80 z 189

Wątek: Lumix G X 35-100 HD

| OlyJedi
    Siła reputacji
    114
    Moja galeria

Odp: Lumix G X 35-100 HD

Cytat Zamieszczone przez sando Zobacz posta
    Ok, myślałem, że piszesz o Panasonicu 35-100. Myślę, że nie ma co się sugerować dwudziestką i lepiej po prostu cierpliwie poczekać na więcej testów.
    Nie widziałem jeszcze zdjęć z tego obiektywu podpiętego do Olympusa to i nie będę się wypowiadał. Ale mam dwa obiektywy Panasonica i oba na PENie pokazują (czasami nieznośną) aberację. Przeglądałem też kiedyś wykresy rozdzielczości Panasonica 7-14/4 (czyli raczej drogi i "ambitny" obiektyw) i też - na Olympusie parametry wyraźnie gorsze. Podobno taka filozofia firmy - CA się "programowo skoryguje". Stąd mój wniosek że i w tym obiektywie może zaistnieć taki problem.

Wszakże tak jak piszesz - trzeba poczekać na testy

| OlyJedi
    Mieszka w
    Krakow
    Siła reputacji
    24
    Moja galeria

Cytat Zamieszczone przez Jan_S Zobacz posta
    Nie widziałem jeszcze zdjęć z tego obiektywu podpiętego do Olympusa to i nie będę się wypowiadał. Ale mam dwa obiektywy Panasonica i oba na PENie pokazują (czasami nieznośną) aberację. Przeglądałem też kiedyś wykresy rozdzielczości Panasonica 7-14/4 (czyli raczej drogi i "ambitny" obiektyw) i też - na Olympusie parametry wyraźnie gorsze. Podobno taka filozofia firmy - CA się "programowo skoryguje". Stąd mój wniosek że i w tym obiektywie może zaistnieć taki problem.

Wszakże tak jak piszesz - trzeba poczekać na testy
    Filozofia jest bardzo sensowna bo wtedy i jpg'i i raw'y sa pozbawione CA czego niestety w wypadku Olympusa nie da sie zrealizowac. A niestety obiektywy Oly nie sa wolne od CA - zarowno na 12-50 jak i 45 potrafi czasem niezle dopiec

| OlyJedi
    Siła reputacji
    26
    Moja galeria

Rawy nie mają nic skorygowanego. Co najwyżej mogą mieć w metadanych informację o tym jak korygować dane wady. Część programów to poprawia z automatu, a część daje możliwość wyboru.

| OlyJedi
    Mieszka w
    Krakow
    Siła reputacji
    24
    Moja galeria

Cytat Zamieszczone przez grzyboo Zobacz posta
    Rawy nie mają nic skorygowanego. Co najwyżej mogą mieć w metadanych informację o tym jak korygować dane wady. Część programów to poprawia z automatu, a część daje możliwość wyboru.
    Nie do konca niestety - AFAIR Nikon 1 ma cooked RAW i nie da sie wylaczyc redukcji szumow od ISO 800 wzwyz (ale w wypadku Oly/Pana to nadal sa metadane)

| OlyJedi
    Siła reputacji
    26
    Moja galeria

Szumy to nie wady optyczne. GH2 też ma zdaje się odszumiane raw od ISO3200 jeżeli odszumianie jest ustawione na +2.
    Nie słyszałem w każdym razie, aby jakiś producent robił jakieś zabiegi z geometrią obrazu w plikach RAW (usuwanie poprzecznej CA to też zabawa ze skalowaniem poszczególnych składowych)

Moderator Konto PREMIUM | OlyJedi Awatar nightelf
    Mieszka w
    Olsztyn/Warszawa
    Siła reputacji
    187
    Moja galeria

Dla mnie liczy się efekt końcowy, a nie sposób jego uzyskania.
    Więc geometrią się nie przejmuje, o ile nie ma jakichś nieprzyjemnych defektów zdjęć.

Jednak chętnie zobaczę test tego obiektywu na body Olympusa.
    "Bez muzyki życie byłoby pomyłką." ~ Wilhelm Friedrich Nietzsche
    E-M5 + Pen E-P3 + Lumix 20/1.7 + Oly 12-40/2.8 + 45/1.8 + 40-150 + manualne macro +7.5/3.5
    moja galeria: http://nightelf.org Prawa Ręka Egzekutora-Skarbnika TWA

| OlyJedi
    Mieszka w
    Krakow
    Siła reputacji
    24
    Moja galeria

Cytat Zamieszczone przez grzyboo Zobacz posta
    Szumy to nie wady optyczne. GH2 też ma zdaje się odszumiane raw od ISO3200 jeżeli odszumianie jest ustawione na +2.
    Nie słyszałem w każdym razie, aby jakiś producent robił jakieś zabiegi z geometrią obrazu w plikach RAW (usuwanie poprzecznej CA to też zabawa ze skalowaniem poszczególnych składowych)
    Korekta jest korekta - odszumianie potrafi duzo bardziej zmasakrowac zdjecia niz ich prostowanie czy usuwanie CA.

| OlyJedi Awatar gietrzy
    Mieszka w
    Kielcach
    Siła reputacji
    106
    Moja galeria

Cytat Zamieszczone przez nightelf Zobacz posta
    Jednak chętnie zobaczę test tego obiektywu na body Olympusa.
    Jeśli polski oddział nie oleje tematu jest duża szansa na optyczny test na moim ulubionym EPL1, jednak wiemy ile czasu minęło od premiery sklepowej 12-35X i ...nic.
    Tak, słuchaj mój też to ma.
    Cholera pojechałam specjalnie do nich w sobotę, gdzie tam nawet nie zszedł na dół przywitać się z babką, tylko
    cały dzień Plejstejszyn.

| OlyJedi Awatar LuiN
    Mieszka w
    Zamość
    Siła reputacji
    23
    Moja galeria

Sample z dpreview wyglądają bardzo OK.
    http://tiny.pl/hn7z8
    Świat się wali, reportery z Penami biegają
    E-M5 | E-M5 Mark II | EM-1 Mark II
    7-14 F2.8 | 25 F1.2 | 45 F1.2 | 45 F1.8 | 60 F2.8

| OlyJedi
    Siła reputacji
    114
    Moja galeria

w podanym linku są też fotki z OMD - trzeba pooglądać, może z tymi aberacjami tym razem nie jest tak źle?