Wcześniej czytałem, że 35-100 miał być tańszy.
No trudno, poczekamy zobaczymy.
W tej chwili mam pewną lukę w obiektywach tele do Olka i chciałbym ją z czasem zapełnić![]()
Wcześniej czytałem, że 35-100 miał być tańszy.
No trudno, poczekamy zobaczymy.
W tej chwili mam pewną lukę w obiektywach tele do Olka i chciałbym ją z czasem zapełnić![]()
"Bez muzyki życie byłoby pomyłką." ~ Wilhelm Friedrich Nietzsche
E-M5 + Pen E-P3 + Lumix 20/1.7 + Oly 12-40/2.8 + 45/1.8 + 40-150 + manualne macro +7.5/3.5
moja galeria: http://nightelf.org Prawa Ręka Egzekutora-Skarbnika TWA
Wydaje mi sie ze temu obiektywowi blizej jest jednak do Canonikona niz do EX-1 - a cena niestety musi byc wysoka ze wzgledu na brak konkurencji i mniejsza pojemnosc rynku m43. Ja tez wolalbym zeby to szklo kosztowalo tyle co 45-200 ale zdaje sobie sprawe z malej realnosci takich oczekiwan
Może i trochę bliżej, a może i nie. Pokazuję tylko błąd w takim porównywaniu.
Nawet biorąc pod uwagę brak konkurencji to ktoś musiał walnąć się mocno w głowę, że wycenił ten obiektyw prawie na 5000zł. Akurat taka cena zachęca nie do zakupu tylko do poczekania, aż konkurencja wypuści swoje zabawki.
www.sarwinski.com | najlepszy aparat to ten, który zostawiłeś w domu | fb
Mówię o wzorze na światło. Nie zmienia się fizyczny rozmiar dziury. Jak przeliczasz sobie ogniskową, to światło podąża za nią. Inaczej się nie da. I cudów nie ma, nigdy ze szkła 75/1,8 nie uzyskasz obrazu jak ze 150/1,8. Masz na myśli ISO? To jest parametr zdefiniowany dla jednostki powierzchni i dlatego jest nieczuły na przeliczenia. Jemu po prostu wisi, czy matryca ma milimetr kwadratowy powierzchni, czy metr.
Ale wzór się odnosi do fizycznej ogniskowej, a nie do wirtualnej, przemnożonej przez cropa. Nie można tego wzoru stosować do takich przeliczeń, bo wyjdą bzdury.
www.sarwinski.com | najlepszy aparat to ten, który zostawiłeś w domu | fb
Weź proszę pod uwagę, że 5500 zł (3,45*1600) to jest cena w USA... poza tym to jest stabilizowane tele f/2.8 kierowane do ztcp ag-af 100 i GH 2/3 a tam panowie na widok takiej ceny mówią THANK YOU.
Która to konkurencja ma mieć równie mocne optycznie i małe 24-70mm za $1200 jak najnowszy X Panas? Cena jest OK, ale dla tylko tych, co zarabiają tym na życie (lokalne kablówki oszaleją Za Odrą). Ja mimo wszystko liczyłem na $1300 max przy tele i $1000 za maluszka.
W kategoriach żartu: jeśli Panas zdecyduje się na podwójny kit GH3 ciekawe na ile dziesiątek tysięcy go wyceni polski oddział.