Strona 38 z 45 PierwszyPierwszy ... 283637383940 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 371 do 380 z 443

Wątek: Lumix G X 12-35 HD

| OlyJedi Awatar Mcarto
    Mieszka w
    Irlandia
    Siła reputacji
    80
    Moja galeria

Odp: Lumix G X 12-35 HD

Cytat Zamieszczone przez Vindex Zobacz posta
    A coz ma do tego cena na rynku wtornym? Nie wszyscy chca kupowac uzywane szkla a cena na rynku wtornym bywa losowa. Kity tez zawsze sa sprzedawane taniej niz wersje pudelkowe
    Nie przekręcaj - nie chodziło mi o cenę używek.
    Rynek wtórny najczęściej świadczy o rynku pierwotnym. Pojawienie się towaru na rynku wtórnym zwykle oznacza pewne nasycenie rynku pierwotnego danym towarem i zwykle powoduje spadek ceny.

Te szkla pasuja do m43? Popatrz chocby na cene 35/1.8 czy 50/1.4 - czy jakos wplynely na cene szkiel m43? Samsung ma agresywna polityka cenowa ale poki conie potrafia zrobic dobrego body
    Czy ja napisałem, że pasują??
    My nazywamy aparaty typu m4/3, NX, NEX bezlusterkowcami. W języku Angielskim uzywa się określenia "Mirrorles" ew. popularnej handlowej nazwy "Compact System Camera"
    Te aparaty naprawdę są pozycjonowane klasę niżej niż DSLR - produkowane są zwykle z myślą o amatorach i ich cena zwykle jest odpowiednio niższa. Konkurencja w tym segmencie nie śpi i pokazuje też ciekawe i tanie szkiełka.
    Przeciętny John Smith będzie chciał coś małego z dobrym jasnym obiektywem bo o tym słyszał - zrobi rekonesans w Google i znajdzie odpowiedni zestaw ale nie będzie to Panasonic.
    Zapraszam do mojego wątku
    P&P - Pentax i Panas (GX7)

| OlyJedi
    Mieszka w
    Gorzów Wlkp.
    Siła reputacji
    18
    Moja galeria

Myślę, że cena 500E nie spowoduje wzrostu sprzedaży o 100% i dlatego jeśli dojdzie do tego poziomu (za nówkę) to będzie to miało miejsce za 2-3 lata. Po teście na Optycznych chcę go mieć .
    pozdrawiam Krzysiek

| OlyJedi
    Siła reputacji
    114
    Moja galeria

Panasonic jest dosyć konserwatywny w cenach, jeśli sobie coś wycenił na 4 koła to będzie się tego trzymał. Od bodaj dwóch lat obserwuję cenę 7-14/4,0 z solennym przyrzeczeniem że gdy spadnie poniżej 3 tys. to go kupię... Moja naiwność w tym zakresie jest wszakże niezmierna :/

Podobnie myślę będzie z 12-35/2,8 - będą się pojawiały czasem oferty poniżej 4 tys. ale to będzie, tak jak ostatnio, wersja z podziału zestawu obiektyw + aparat.
    Szukam linka do "Autobana"
    ---
    "Do Zobaczenia"

| OlyJedi Awatar hadan
    Mieszka w
    pomorskie
    Siła reputacji
    65
    Moja galeria

Cytat Zamieszczone przez Jan_S Zobacz posta
    Test pokazał, że jest to bardzo dobre szkiełko.
    Szkoda tylko, że nie Olka.

Pozdrawiam

Zwycięzca popRAWki| OlyJedi Awatar easy_rider
    Mieszka w
    Rybnik
    Siła reputacji
    108
    Moja galeria

Cytat Zamieszczone przez hadan Zobacz posta
    Wiedziałem to od czasu jego zakupu - wcale nie musiałem czekać na ten test.
    Ale fajnie jest coś takiego przeczytać

Bez przesady - niby co to przeszkadza?
    Siedzą sobie Panasoniki razem z Olkami w jednej torbie i nie kłócą się wcale

Moderator | OlyJedi Awatar apz
    Mieszka w
    Beskid Mały; Andrychów
    Siła reputacji
    339
    Moja galeria

Pozdrawiam
    Tak bardzo nie żałuję, Olkowe powłoki wydają się być lepsze, ponadto sądzę że jak będą panowie inżynierowie chcieli będa lepiej szkło skorygować, to Olkowi dadzą sobie z tym radę lepiej pokazywali już wcześniej znakomite szkła a mają trochę miejsca na wagę i wielkość soczewek , nie muszą w nie wciskać stabilizacji.
    Reasumując szkło od Olka powinno być optycznie lepsze od szkła tej samej wielkości i wagi co Panasonika, o ile Olek zechce chcieć.
    E-M1 Mark II; E-M5 Mark II; E-PM2 IR red+, E-PL5 IR blue; Fuji X-T1; X-M1; garść słoików; Sigma DP2; Hauwei P20 Pro

| OlyJedi Awatar romek1967
    Mieszka w
    Bytom
    Siła reputacji
    159
    Moja galeria

Olek sobie sam winien, też mam tego Pasikonika, gdyby było do wyboru Zuiko Digital pewnie bym je wybrał
    The question is: What is a Mahna Mahna?

| OlyJedi
    Mieszka w
    Krakow
    Siła reputacji
    25
    Moja galeria

Cytat Zamieszczone przez Mcarto Zobacz posta
    Nie przekręcaj - nie chodziło mi o cenę używek.
    Rynek wtórny najczęściej świadczy o rynku pierwotnym. Pojawienie się towaru na rynku wtórnym zwykle oznacza pewne nasycenie rynku pierwotnego danym towarem i zwykle powoduje spadek ceny.
    Pojawienie sie szkiel na rynku wtornym sugeruje co najwyzej ze komus nie podpasowalo albo probuje odzyskac pieniadze - nie widze wielkiego zwiazku z nasyceniem rynku a tym bardziej z popytem

Czy ja napisałem, że pasują??
    My nazywamy aparaty typu m4/3, NX, NEX bezlusterkowcami. W języku Angielskim uzywa się określenia "Mirrorles" ew. popularnej handlowej nazwy "Compact System Camera"
    Te aparaty naprawdę są pozycjonowane klasę niżej niż DSLR - produkowane są zwykle z myślą o amatorach i ich cena zwykle jest odpowiednio niższa. Konkurencja w tym segmencie nie śpi i pokazuje też ciekawe i tanie szkiełka.
    Przeciętny John Smith będzie chciał coś małego z dobrym jasnym obiektywem bo o tym słyszał - zrobi rekonesans w Google i znajdzie odpowiedni zestaw ale nie będzie to Panasonic.
    Poki co konkurencja mniej lub bardziej kuleje wlasnie na rynku szkiel wiec wybor jest mocno ograniczony. Co do John'a Smith'a to on najczesciej kupuje zestaw z kitem i takie szkla go w ogole nie interesuja. 12-35 i 35-100 poki co nie maja konkurencji wsrod bezlusterkowcow (najblizej jest kit w fuji ale brakje mu odpowiednika 35-100) wiec nie bardzo jest powod zeby obnizac cene. Byc moze jesli za rok lub dwa Fuji bedzie mialo bardziej kompletna oferte szkiel a Oly wupusci jakiegos jasnego zooma to bedzie jakis powod do obnizenia ceny 12-35 - poki co jesli sprzedaz tego szkla jest na zadowalajacym poziomie to raczej nie spodziewalbym sie powazniejszych obnizek

| OlyJedi Awatar Mcarto
    Mieszka w
    Irlandia
    Siła reputacji
    80
    Moja galeria

Pojawienie sie szkiel na rynku wtornym sugeruje co najwyzej ze komus nie podpasowalo albo probuje odzyskac pieniadze - nie widze wielkiego zwiazku z nasyceniem rynku a tym bardziej z popytem
    Prędzej lub później ktoś rozstanie się z nową zabawką - pozostanie przy stałkach po okresie testów lub zdekompletuje zestaw z GH3.

Nie potrafię wróżyć z fusów - wg mnie cena spadnie bo takie są reguły rynkowe...

Proponuje zostawić wątek i założyć dla zainteresowanych ankietę "Za ile kupilibyśmy 12-35mm na Gwiazdkę 2013r." Moja cena 1600-2000zł za używkę i 2000-2600 za nowy.
    Zapraszam do mojego wątku
    P&P - Pentax i Panas (GX7)

| OlyJedi Awatar banc
    Mieszka w
    Warszawa
    Siła reputacji
    45
    Moja galeria

Prędzej lub później ktoś rozstanie się z nową zabawką - pozostanie przy stałkach po okresie testów lub zdekompletuje zestaw z GH3.

Nie potrafię wróżyć z fusów - wg mnie cena spadnie bo takie są reguły rynkowe...

Proponuje zostawić wątek i założyć dla zainteresowanych ankietę "Za ile kupilibyśmy 12-35mm na Gwiazdkę 2013r." Moja cena 1600-2000zł za używkę i 2000-2600 za nowy.

W systemach lustrzankowych obiektywy wchodzą na rynek (podatek od nowości), potem odrobinę spadają, a potem trzymają cenę aż do wyjścia następcy (mkII,IS itp.).

W systemie m4/3 następców to się co najwyżej kity doczekały. Tak więc jeśli będzie coś tańszego to będzie to konkurencyjny olympus. Chociaż też mam spore wątpliwości patrząc na cenę 12-60 z dużego w sklepach.