Jaki masz firmware?
Jaki masz firmware?
www.sarwinski.com | najlepszy aparat to ten, który zostawiłeś w domu | fb
1.03, ale na 1.02 było dokładnie to samo. AF generalnie ostrzy OK, ale wskazania na skali (czerwony pionowy pasek) są "losowe"...
Decyzja podjęta, aparat wraca do sprzedawcy. Gwoździem do trumny był test manualnego ustawiania ostrości, z miarką w ręku i statywem. Odległość ustawiana na skali miała się nijak do rzeczywistego dystansu do fotografowanego obiektu. Efekt - oczywiście zdjęcie nieostre. Jak dla mnie to dyskwalifikuje aparat z taką cenę, tryb manualnego ustawiania ostrości jest bezużyteczny.
Problem opisałem oczywiście w mailu do serwisu Fuji - jak na razie zero odzewu.
Wczoraj miałem okazję "macać" egzemplarz w jednym ze sklepów sieciowych - mam wrażenie że tam również wskazania punktu ostrości na skali odległości były losowe. Nie wiem - albo Ty Epicure masz szczęście do egzemplarza, albo ja mam wyjątkowego pecha...![]()
Jeszcze sprawdzę to dokładniej, jak będę miał więcej czasu. Na pewno niczego nie mierzyłem linijką, sprawdzałem "na oko". MF w tym aparacie uważam za bezużyteczny z powodu konieczności długiego kręcenia kółkiem, żeby cokolwiek ustawić. Ja nie mam cierpliwości, więc do kolejnego testu muszę się nastawić psychicznie![]()
Dzięki, doskonale Cię rozumiemJa MF zamierzałem jedynie używać do zdjęć krajobrazowych na podstawie zadanej hiperfokalnej, ale z opisanych wyżej powodów jest to nierealne... Jak dojrzejesz do testowania sprawdź przede wszystkim najkrótszą ogniskową, u mnie tylko przy niej problem występował - stąd moje podejrzenie o uszkodzonym egzemplarzu bądź totalnie skopanym i przez to bezużytecznym pasku skali ostrości.
Ruszyła wymiana matryc. Dostałem telefon z Fujifilm z poleceniem przesłania aparatu kurierem na koszt firmy. Naprawa może potrwać 4 tygodnie.
Zobaczymy, co z tego wyniknie...
Ciekawe. Dobrze, że nie tylko o tym mówili, ale i zrobili.
Owszem wada tej matrycy to wpadka, ale mam wrażenie, że inne firmy też miały wpadki jak np smar na matrycach, a nic z tym nie zrobiły.
Czekam na informację jak poszła wymiana.
Swoją drogą, jakby to był mój jedyny aparat i zostałbym bez niego aż przez 4 tygodnie, to bym się wściekł.
"Bez muzyki życie byłoby pomyłką." ~ Wilhelm Friedrich Nietzsche
E-M5 + Pen E-P3 + Lumix 20/1.7 + Oly 12-40/2.8 + 45/1.8 + 40-150 + manualne macro +7.5/3.5
moja galeria: http://nightelf.org Prawa Ręka Egzekutora-Skarbnika TWA
Przed pół godziny kurier DPD zabrał paczke z aparatem. Poczekamy, pozyjemy , zobaczymy co z tego wyniknie.
4 tygodnie, to naprawde sporo czasu, wiem, ze moze termin jest standardowy ale fuji nie robi zadnej lachy, ja w sigmie dostalem do wypozyczenia aparacik, nie sadze zeby tych fujikow sprzedalo sie setki w PL i mieli tyle roboty....
pozdrowionka
PS
W kazdym razie jestem ciekaw jak to sie skonczy
Member of ABCDEFG Polska. 15% miesiecznie bez ryzyka! Zapraszam.
3-4 tygodnie dlatego, że aparaty bedą serwisowane w Anglii a nie u nas.