Strona 32 z 103 PierwszyPierwszy ... 2230313233344282 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 311 do 320 z 1025

Wątek: Fujifilm X10/X20/X30

Zwycięzca OlyRulez| OlyJedi Awatar epicure
    Mieszka w
    Poznań
    Siła reputacji
    243
    Moja galeria

Odp: Fuji X10/X50

Cytat Zamieszczone przez TOKIN Zobacz posta
    tiaa Canon robi kompakty chyba tylko dla Ciebie, bo ja na przykład używam innych ogniskowych często i chętnie

(...)

Mnie nie potrzeba koniecznie rozmytego tła w kompakcie (do portretów wybiorę i tak inny zestaw - jeśli mnie kiedyś na portrety najdzie...)
    Dokładnie to samo chciałem napisać
    www.sarwinski.com | najlepszy aparat to ten, który zostawiłeś w domu | fb

| OlyJedi
    Siła reputacji
    198
    Moja galeria

Przejrzałem wątek. Fotki z FujiFilm x ileś tam podobają mi się, cena aparatu dość wysoka, ale parametry i fotki też ma niezgorsze. Sensor jest też ciekawy.

Jeśli chodzi o najlepszy kompakt kieszonkowy, to moim zdaniem jest pewien wachlarz - LX Panasonica, seria S Canona , pierwszorzędny Xz1 Olympusa, Samsung, itd.
    Canon rozszczepił swoje produkty na dwie klasy - serię G, troszkę cięższa i mało kieszonkową lecz z dobrymi parametrami, dobra jakością zdjęć oraz serię S, ze ściśniętymu do minimum wymiarami i wagą.

Aby to osiągnąć, musiało być coś za coś - m.in. mały obiektyw (w S90 i 95 od 28 mm, w S100 od 24 mm), ciemny i zamglony nieco na dłuższych ogniskowych. XZ-1 ma super obiektyw - jasny, ostro rysujący także na brzegach, ale dość duży.

Testerzy na forach dają pierwsze miejsce serii S, ze względu na małą wagę i rozmiary. I moim zdaniem maja rację.

Aparaciki tej serii swobodnie mieszczą się zarówno w kieszeni bocznej, jak i w ciut obszerniejszej saszetce na szyi, są lekkie, mobilne, kto jest wdrożony do Canona, dla niego są super ergonomiczne jeśli chodzi o szybki dostęp do ustawień, ale nie są takiej jasności przy dłuższych ogniskowych jak xz1.

Ja osobiście używam częściej, znacznie częściej krótkich ogniskowych niż długich, ale jeśli ktoś potrzebuje dłuższych z większą jasnością, to oczywiście seria S mu tego nie dostarczy.

Jedyna różnica pomiędzy prawie bliźniaczymi konstrukcjami Canon S95 i S100, to przejście z CCD na CMOS w S100 – sensor CMOS ma mniejszy szum, jest szybszy w oddawaniu obrazu do pamięci i technologiczniejszy w produkcji.
    Jak to się odbije na kolorach, zobaczymy. Mnie się wydaje, ze przy CCD kolory były jakby żywsze, elastyczniej obrobione. Ale być może to złudzenie.

Jeszcze raz wyrażę opinię, że Fuji Film X mi się podobają.

Pzdr, TJ

| OlyJedi
    Mieszka w
    RP
    Siła reputacji
    37
    Moja galeria

tiaa Canon robi kompakty chyba tylko dla Ciebie, bo ja na przykład używam innych ogniskowych często i chętnie
    całe rzesze ludzi także!
    No właśnie używają ... podobnie jak i moja żona, której ciągle powtarzam, że zamiast zmiany ogniskowej, można zrobić dwa kroki do przodu lub do tyłu. Ot syndrom zleniwienia pod wpływem posiadania zooma.

mnie potrzeba możliwie krótkiego czasu przy zadanym iso - do tego potrzebny jest jasny obiektyw. każdy jasny będzie w tej sytuacji lepszy od ciemnego!
    Sport w hali? Paparazzi? Nocne krajobrazy z ręki?
    Wbrew temu co się teraz wyprawia, jasne szkiełka nie zostały stworzone dla rozmycia, stworzono je dla możliwości stosowania krótkich czasów
    No tak, ale jak ustawisz np. f=1.4 dla uzyskania krótkiego czasu, to niestety równocześnie dostajesz taką a nie inną GO ....
    - rozmycie jest bonusem, w portrecie pożądanym, gdzie indziej niekoniecznie.
    Współcześnie mała GO jest wykorzystywana często do zrekompensowania braków warsztatowych fotografa! Kiedyś mawiało się - zadbaj o tło o reszta zdjęcia zrobi się sama - dziś - tło najlepiej rozmyć (!) - nie widać bajzlu.
    Czyli większa GO jaką będzie dawał np. S100 tym bardziej nie powinna Ci przeszkadzać

epicure, jeśli dajesz jakieś fotki do porównania, to zadbaj o identyczną ekspozycję.
    Ostatnio edytowane przez tymczasowy_ ; 4.12.11 o 22:26

| OlyJedi Awatar TOKIN
    Mieszka w
    Cieszyn
    Siła reputacji
    55
    Moja galeria

Tylko krótko, bo dyskusja traci sens, te same argumenty i brak chęci zrozumienia potrzeb innych niż własne....:
    1.4 nie ustawię, bo takiej możliwości w tym ani żadnym kompakcie nie ma. Jak ustawię f2.8 to... GO zależeć będzie jak zawsze od odległości względem sceny - nie muszę tak jak Ty włazić fotografowanemu do gardła. Jak odległość będzie kilka metrów, to GO wcale nie będzie mała, będzie w sam raz.
    Mała GO w S100 mi przeszkadzać nie będzie, tyle, że tym aparatem zdjęcia nie wykonam, bo będzie za ciemno=czas zbyt długi - powtarzam to po raz trzeci - ostatni, bo mam pewność że rozumiesz ale postanowiłeś trollować.
    Ani paparazzi ani sportowa hala. Mieści Ci się w głowie, że można czasem chcieć coś we wnętrzach niezbyt jasnych fotografować bez statywu i lampy? Ludzi na przykład? Uprzedzając Twoje wywody, że na te okazje trzeba mieć lustro full frame - są miejsca gdzie z lustrem nie wpuszczają, nie pozwalają lampki używać, ani statywu rozkładać, a z kompaktem nawet nie mrugną na znak protestu..

Dwa kroki do przodu lub tyłu - inaczej zmieniają perspektywę niż zmiana ogniskowej - Tobie pasuje - OK.
    Innym nie musi.

Gdyby priorytetem była wyłącznie wielkość aparatu - pewnie byłabym na forum C i dopytywałabym o nowe modele S.

Edit: Na dziś nie kupiłam i raczej nie kupię ani x10, ani xz1 ani żadnego S - jak dla mnie oznaczają jednak zbyt wiele kompromisów. Nie znaczy to jednak, że nie potrafię ocenić, która maszynka dla mnie oznacza najmniejsze kompromisy.
    Ostatnio edytowane przez TOKIN ; 4.12.11 o 22:43

| OlyJedi Awatar micky
    Mieszka w
    Szczecin
    Siła reputacji
    27
    Moja galeria

"Zamieszczone przez epicure

Może i wystarczy. Tylko nie zawsze najważniejszy jest rachunek ekonomiczny - czasem liczy się po prostu frajda z użytkowania, tym bardziej w tego typu zabawkach. A im lepsza jakość zdjęć i obsługa, tym większa frajda"

Z tym się w pełni zgadzam.
    Ponadto - też lubię rzeczy ładne
    nic dodać nic ująć!

Mieszka w
    Poznań
    Siła reputacji
    243
    Moja galeria

Cytat Zamieszczone przez tymczasowy_ Zobacz posta
    epicure, jeśli dajesz jakieś fotki do porównania, to zadbaj o identyczną ekspozycję.
    A można porównywać działanie światłomierza, czy zabraniasz?

Mieszka w
    Poznań
    Siła reputacji
    243
    Moja galeria

Cytat Zamieszczone przez tymczasowy_ Zobacz posta
    Światłomierze akurat zadziałały identycznie. Ale to Ty wpisałeś korektę ekspozycji w jeden .... a w drugi już nie. Czym to wytłumaczyć? Bo bardziej pasowało do z góry ustalonej tezy?
    W żadnym nie było korekcji ekspozycji.

[edit]
    A jednak było -0.3 EV w Fuji, i to na większości zdjęć wykonanych tego dnia. Mój błąd, musiałem przestawić kółko i nawet tego nie zauważyłem. Ale ostatnia para zdjęć jest bez żadnej korekcji ekspozycji i widać, że Panas ma więcej przepałów i jednocześnie mocniejsze cienie.
    Ostatnio edytowane przez epicure ; 5.12.11 o 12:26

| OlyJedi
    Mieszka w
    RP
    Siła reputacji
    37
    Moja galeria

Cytat Zamieszczone przez epicure Zobacz posta
    W żadnym nie było korekcji ekspozycji.

[edit]
    A jednak było -0.3 EV w Fuji, i to na większości zdjęć wykonanych tego dnia. Mój błąd, musiałem przestawić kółko i nawet tego nie zauważyłem. Ale ostatnia para zdjęć jest bez żadnej korekcji ekspozycji i widać, że Panas ma więcej przepałów i jednocześnie mocniejsze cienie.
    A ponoć X10 taki fajny bo obsługa przejrzysta i wszystko widać co się poustawiało ....

Ostatnia para różni się o ponad 1EV, czyli kompletnie co innego mierzyły światłomierze (inny kadr) - bo na dwóch pierwszych parach widać, że światłomierze mierzą identycznie... a wystarczyło ekspozycję ustawić manualnie. Ot i wyszło takie niedzielne testowanie.

PS
    Pozostaje jeszcze jedna niewiadoma, na ile iso 100 w jednym i drugim aparacie są sobie równe. Mając na względzie sztuczki z iso w X100 należy być wyczulonym na tą kwestię
    Ostatnio edytowane przez tymczasowy_ ; 5.12.11 o 12:35

Mieszka w
    Poznań
    Siła reputacji
    243
    Moja galeria

Cytat Zamieszczone przez Inkognito Zobacz posta
    Lepsza już była dyskusja o białych kropkach w x10
    No właśnie. Mam nadzieję, że teraz już będzie można wrócić do dyskusji o X10.

| OlyJedi Awatar kurokial
    Mieszka w
    Poznań
    Siła reputacji
    22
    Moja galeria

Zakochałęm się w tym wyglądzie. Już teraz może nie robić fotek i tak go chce!
    zZz