Strona 20 z 103 PierwszyPierwszy ... 1018192021223070 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 191 do 200 z 1025

Wątek: Fujifilm X10/X20/X30

Jd
    Gość

Odp: Fuji X10/X50

Cytat Zamieszczone przez tymczasowy_ Zobacz posta
    Dzięki przyspawanemu obiektywowi, który jest odpowiednikiem kita w bezlustrowcu

PS
    Klej Patex Super Fix - 5zł - skuteczną blokadą kosztów w bezlustrowcu.
    Może wskażesz którego - bo napewno nie tanich 14-42 i 14-45 ale ciemnych jak noc. Nawet nowe szkło Panasa 14-42 PZ X (drogie i na razie nie do kupienia w Polsce ) tez ma światło jak poprzednicy.
    Ostatnio edytowane przez Jd ; 25.11.11 o 11:31

| OlyJedi
    Mieszka w
    RP
    Siła reputacji
    37
    Moja galeria

Cytat Zamieszczone przez Jasand Zobacz posta
    Może wskażesz którego - bo napewno nie tanich 14-42 i 14-45 ale ciemnych jak noc. Nawet nowe szkło Panasa 14-42 PZ X (drogie i na razie nie do kupienia w Polsce ) tez ma światło jak poprzednicy.
    A po co jaśniejszy?

PS
    Apropos, PL1 +14-42X, fajny zestaw. Gabaryt X10, cena X10, jakość zdjęć nie gorsza, a lepsza będzie jak jakiegoś pleśniaka podepnę np. do portretu.

---------- Post dodany o 12:21 ---------- Poprzedni post był o 11:24 ----------

Ogłaszam quiz.
    Wskaż 10 szczegółów, którymi różnią się obrazki
    http://www.ephotozine.com/article/ca...n-review-17866

PS
    Nagroda:
    Kubeł zimnej wody na rozpalone głowy ... wiadomo czyje

PPS
    Porównania można rozwinąć o LX5, XZ-1 ... itp. Nagroda będzie ta sama.
    Ostatnio edytowane przez tymczasowy_ ; 25.11.11 o 12:28

Zwycięzca OlyRulez| OlyJedi Awatar epicure
    Mieszka w
    Poznań
    Siła reputacji
    243
    Moja galeria

Apropos, PL1 +14-42X, fajny zestaw. Gabaryt X10, cena X10, jakość zdjęć nie gorsza, a lepsza będzie jak jakiegoś pleśniaka podepnę np. do portretu.
    Trochę taki plasticzak z przedpotopowym AFem z tego wyjdzie, z mizernymi możliwościami wykonywania zdjęć nocnych z ręki, panoram, bez trybu makro, bez potrzebnych przycisków i przełączników. A wszystko po to, żeby na siłę udowodnić, że można "tanio" skompletować zestaw µ4/3 z zoomem, który tylko zbliży się rozmiarami do X10, a w pozostałych aspektach będzie co najwyżej porównywalny lub gorszy. I to pod warunkiem, że uda się kupić tego 14-42X, nie kombinując z żadnymi eBajami i wysyłką z zagranicy. Bo podejrzewam, że tak normalnie pójść do sklepu i kupić, to się chyba nie uda... A "pleśniaków" to można sobie i cały wór kupić, tylko po co, jeśli uniwersalny aparat z dobrym zoomem kupuje się właśnie po to, żeby tego wora ze sobą nie nosić. Mi szkieł nie brakuje, więcej póki co nie potrzebuję.
    www.sarwinski.com | najlepszy aparat to ten, który zostawiłeś w domu | fb

| OlyJedi
    Mieszka w
    RP
    Siła reputacji
    37
    Moja galeria

Cytat Zamieszczone przez epicure Zobacz posta
    Trochę taki plasticzak z przedpotopowym AFem z tego wyjdzie, z mizernymi możliwościami wykonywania zdjęć nocnych z ręki, panoram, bez trybu makro, bez potrzebnych przycisków i przełączników. A wszystko po to, żeby na siłę udowodnić, że można "tanio" skompletować zestaw µ4/3 z zoomem, który tylko zbliży się rozmiarami do X10, a w pozostałych aspektach będzie co najwyżej porównywalny lub gorszy. I to pod warunkiem, że uda się kupić tego 14-42X, nie kombinując z żadnymi eBajami i wysyłką z zagranicy. Bo podejrzewam, że tak normalnie pójść do sklepu i kupić, to się chyba nie uda... A "pleśniaków" to można sobie i cały wór kupić, tylko po co, jeśli uniwersalny aparat z dobrym zoomem kupuje się właśnie po to, żeby tego wora ze sobą nie nosić. Mi szkieł nie brakuje, więcej póki co nie potrzebuję.
    Pooglądaj sobie lepiej ...

PS
    Ja rozumiem, że jest potrzeba uzasadnienia spożytkowania 2500zł na jakiś tak sprzęcior, ale są w końcu granice absurdu
    Złóż CV do działu marketingu Fuji (koniecznie z linkiem do wszystkich for, na których wypisujesz podobne rzeczy).

Zwycięzca OlyRulez| OlyJedi Awatar epicure
    Mieszka w
    Poznań
    Siła reputacji
    243
    Moja galeria

Pooglądam sobie w domu, na monitorze, na którym cokolwiek widać.

Ja rozumiem, że jest potrzeba uzasadnienia spożytkowania 2500zł na jakiś tak sprzęcior, ale są w końcu granice absurdu
    Złóż CV do działu marketingu Fuji (koniecznie z linkiem do wszystkich for, na których wypisujesz podobne rzeczy).
    Merytoryka nie jest Twoją dobrą stroną. Odezwij się, jak będziesz chciał pogadać o aparacie. A o mnie poplotkuj sobie z kolegami poza forum, ok?
    www.sarwinski.com | najlepszy aparat to ten, który zostawiłeś w domu | fb

| OlyJedi Awatar TOKIN
    Mieszka w
    Cieszyn
    Siła reputacji
    56
    Moja galeria

A po co jaśniejszy?

Po to aby w pewnych sytuacjach można było coś pstryknąć z krótkim czasem.
    Wiele osób marudzi, że jasny obiektyw przy małej matrycy ma niewielki sens, bo...GO i tak jest duża - ludzie opamiętajcie się trochę! Jasny obiektyw nie został stworzony (historycznie) po to, aby rozmywać tło, został stworzony po to, aby można było fotografować z krótkimi czasami nawet gdy światła jest mniej niż... dużo. Rozmycie tła jest niejako ...funkcją dodatkową jasnych szkiełek.
    W czasach jak projektowano różne jasne szkiełka do analogów nikomu się nie śniły dzisiejsze czułości - z tego powodu dziś mamy "lepiej", jednak i wymagania użytkowników wzrosły - apetyt rośnie w miarę jedzenia.

Nie mam żadnego z porównywanych kompaktów, ale próby dowodzenia, że ciemny obiektyw (f5,9) jest tak samo dobry i funkcjonalnie użyteczny jak ten jasny [f2,8] są "odrobinę" naciągane.

| OlyJedi
    Mieszka w
    RP
    Siła reputacji
    37
    Moja galeria

Cytat Zamieszczone przez TOKIN Zobacz posta
    Po to aby w pewnych sytuacjach można było coś pstryknąć z krótkim czasem.
    Wiele osób marudzi, że jasny obiektyw przy małej matrycy ma niewielki sens, bo...GO i tak jest duża - ludzie opamiętajcie się trochę! Jasny obiektyw nie został stworzony (historycznie) po to, aby rozmywać tło, został stworzony po to, aby można było fotografować z krótkimi czasami nawet gdy światła jest mniej niż... dużo. Rozmycie tła jest niejako ...funkcją dodatkową jasnych szkiełek.
    W czasach jak projektowano różne jasne szkiełka do analogów nikomu się nie śniły dzisiejsze czułości - z tego powodu dziś mamy "lepiej", jednak i wymagania użytkowników wzrosły - apetyt rośnie w miarę jedzenia.

Nie mam żadnego z porównywanych kompaktów, ale próby dowodzenia, że ciemny obiektyw (f5,9) jest tak samo dobry i funkcjonalnie użyteczny jak ten jasny [f2,8] są "odrobinę" naciągane.
    W swoim wywodzie pominąłeś jeden parametr: ISO się on nazywa.

yendash
    Gość

Pooglądaj sobie lepiej ...

PS
    Ty masz jakiś osobisty stosunek do cudzych pieniędzy? W skarbowce pracujesz?

| OlyJedi Awatar TOKIN
    Mieszka w
    Cieszyn
    Siła reputacji
    56
    Moja galeria

W swoim wywodzie pominąłeś jeden parametr: ISO się on nazywa.
    Naprawdę? Nie może być..!

Nie pominęłam - pisałam o czułościach
    Aparat X i aparat Y dają dobry obrazek do czułości np 800 - jeden z nich ma obiektyw dużo jaśniejszy od drugiego - który z nich daje szanse na lepszy obrazek, z krótszym czasem w takich samych warunkach?

"Stabilizację" celowo pomijam - to tak zapobiegawczo, żebyś znów nie przywalił

| OlyJedi Awatar Janeczek
    Mieszka w
    Wolne Miasto Gdańsk
    Siła reputacji
    104
    Moja galeria

Przypomina mnie sie pewne powiedzenie, pewnego lekarza acz dobrego fotografa:

Po co Ci iso miliard jak swiatla nie ma?
    Z gowna bicza nie ukrecisz.

pozdrawiam serdecznie
    Janek
    Member of ABCDEFG Polska. 15% miesiecznie bez ryzyka! Zapraszam.