Strona 77 z 103 PierwszyPierwszy ... 2767757677787987 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 761 do 770 z 1025

Wątek: Fujifilm X10/X20/X30

| OlyJedi Awatar Janeczek
    Mieszka w
    Wolne Miasto Gdańsk
    Siła reputacji
    103
    Moja galeria

Odp: Fuji X10

Cytat Zamieszczone przez Jan_S Zobacz posta
    Jak pokazują przykłady Janeczek jak weźmie aparat do ręki to zawsze takie foty wychodzą że szczena opada. Jak on to robi? nie mam pojęcia. Przypuszczam że ma jakiś super wypasiony sprzęt FuFu a może nawet leice a potem podmienia exify bo to jest niemożliwe żeby z kompakta takie kolory, taki rysunek i w ogóle żeby to tak wychodziło.
    W m4/3 było to samo - jak Janeczek do wątku w zabawe z m4/3 fotkę walnął to zawsze wyglądała jakby ze sprzetu z 10 razy droższego...

To musi być jakieś oszustwo, albo czary, albo już sam nie wiem co, i chyba mojego pena zaniosę na gwarancję (choć już dawno minęła) bo mi z niego nigdy takie fotki nie wyszły.

---------- Post dodany o 10:25 ---------- Poprzedni post był o 10:21 ----------

o cenie w zakonie mogę zapomnieć, reszta na PW bo chyba nie wszystko można na otwartym kanale nadawać
    O rany jaka wazelina, wez czlowieku nie przesadzaj, ja nie umim robic fotek i tyle, gdzie mi do was....

pozdrowionka
    Member of ABCDEFG Polska. 15% miesiecznie bez ryzyka! Zapraszam.

| OlyJedi
    Siła reputacji
    113
    Moja galeria

Żadna wazelina, po prostu szacunek dla umiejętności

Mieszka w
    Wolne Miasto Gdańsk
    Siła reputacji
    103
    Moja galeria

epicure,

normalnie fakbukowe lubie Cie! gdzie tego kciuka mam przystawic

Musisz rozdać trochę punktów innym użytkownikom zanim będzie można przyznać punkty epicure.

boszzz, trzeba to zmienic, albo rozdawac na lewo i prawo za darmoszke...

Moze tak jakies fotki powklejacie?

danie dnia.

podobno do kin wchodzi czy juz jest jakis niezly film o:

i na koniec kiczyk po calosci:

pozdrowionka

| OlyJedi Awatar pers
    Mieszka w
    Nowy Sącz
    Siła reputacji
    44
    Moja galeria

Co by nie powiedzieć fotki wychodzą naprawdę niezłe i biorąc pod uwage cenę na pewno warto go rozważyć co nie zmienia faktu, że jednak pewien niesmak moze byc. Zwlaszcza jak ktos go kupi nie wiedzac o problemie a dopiero pozniej go zaowazy i dodatkowo przeczyta, ze "ten typ tak ma" tylko sprzedawca go o tym nie poinformowal.

| OlyJedi Awatar psl
    Mieszka w
    Wrocław
    Siła reputacji
    26
    Moja galeria

Jednak internet i forum to przydatna sprawa. Teraz każdy kto przeczyta wie na czym stoi i może sobie świadomie decydować. Wątpię, żeby w sklepie sprzedawca powiedział kupującemu, że matryca jest do wymiany chyba, że Panu nie przeszkadza. Ale jak widać zdjęcia można robić i bez wymiany matrycy i to całkiem niezłe. Tylko jak się okaże, że takie kółka wyjdą w zdjęciu na którym mi zależy? Szkoda, że ten x10 w sumie nie ma sensownego konkurenta (kompakt z jasnym zoomem) w podobnej cenie i z podobnej wielkości matrycą. Przynajmniej ja takiego nie znam.

| OlyJedi Awatar Darekw1967
    Mieszka w
    Bydgoszcz
    Siła reputacji
    54
    Moja galeria

Cytat Zamieszczone przez epicure Zobacz posta
    Dla mnie (i nie tylko) jest to jak najbardziej pełnowartościowy aparat, bo wada nie występuje przy kombinacji ustawień, z jakich zawsze korzystam. I co? Jeśli użytkownikowi zacznie ta wada dokuczać, to se wyśle aparat do serwisu. W zamian za 4 tygodnie oczekiwania będzie miał kieszonkowy aparat możliwościami bijący nawet mikrusy z kitem, a DRem przynajmniej dorównujący najlepszym matrycom Sony w lustrzankach. A jeśli klient się na to nie godzi, to niech nie kupuje.

Jest na rynku wiele produktów, które nie są obarczone żadną wadą techniczną, a mimo to uznaję je za niepełnowartościowe. X10, pomimo wady, jest dla mnie wart więcej, niż Panas GF2, którego używałem wcześniej.

A skąd wiesz? Mi to na przykład zwisa. Wady w obrazie to rzecz normalna, niestety. Zapewne też dostrzegłeś banding w cieniach w 5DII. Miło było? Może i nie, ale co to ma za znaczenie?

Ja Ci nie odbieram tego prawa. Jak dla mnie to możesz nawet wypowiadać się o bublach w konstrukcji stacji kosmicznej Alfa, mimo że nie dotyczą Cię one w najmniejszym stopniu. Ale ja też sobie rezerwuję prawo do krytyki takiej postawy.

Nie wiem, co masz pisać. I nie widzę sprawy, którą należałoby zamiatać pod dywan. Wszystkie "niewygodne fakty" są znane: aparat ma wadę, którą serwis usuwa za darmo. Jeśli o niej wiesz, to albo ten aparat kupujesz i godzisz się na te 4 tygodnie rozłąki (lub masz gdzieś naprawę i korzystasz z aparatu tak, jak ja lub Janeczek), albo nie kupujesz, skoro jesteś niezadowolony z takiego rozwiązania. Co chciałbyś zrobić ponadto? Zrobić pikietę pod siedzibą Fuji, spalić kilka opon, a na koniec przypiąć się do drzewa?

Do Canona już pisałeś w tej sprawie?

A gdzie te hasełka? Może zacytujesz?

Witam !

Zamiast wypisywac fanatyczne bzdety postaraj sie sensownie spostrzegac x10 z jego wadami i zaletami i nie
    wciskaj ludziom o niesamowitosci tego aparatu ani nie tlumacz firmy Fuji... z jej partactwa i nie
    wstawiaj hasel w stylu: "TEN APARAT JEST WART TEGO" jak wiadomo, ze sprzet jest obarczony wada konstrukcyjna
    a naprawa trwa miesiac lub wiecej.

Przy okazji... Nie mieszaj do tego bandingu z Canona bo w swoim x10 nigdy nie uzyskasz tak dobrej jakosci obrazu jak z 5D

Podoba mi sie postawa Janka i lubie jego argumenty bo widac, ze on jest pasjonatem ale potrafi
    spojrzec na temat normalnie bez naprezen i pretensji

Pozdrawiam
    Nie ma brzydkich aparatow tylko wina czasem brak

| OlyJedi Awatar Mcarto
    Mieszka w
    Irlandia
    Siła reputacji
    79
    Moja galeria

Cytat Zamieszczone przez pers Zobacz posta
    Co by nie powiedzieć fotki wychodzą naprawdę niezłe i biorąc pod uwage cenę na pewno warto go rozważyć co nie zmienia faktu, że jednak pewien niesmak moze byc. Zwlaszcza jak ktos go kupi nie wiedzac o problemie a dopiero pozniej go zaowazy i dodatkowo przeczyta, ze "ten typ tak ma" tylko sprzedawca go o tym nie poinformowal.
    Pers w niektórych seriach produkcyjnych (w tym i mojej) nowego Canona s100 występuje wada obiektywu który może ulegać awarii w sprzyjających warunkach (ciepło i wilgotno). Producent też naprawia to nieodpłatnie
    Nie chcesz ryzykować to dla spokoju psychicznego wybierz jakiś starszy i sprawdzony model innego producenta - będzie dobrze.

Wchodzę do tego wątku często bo podobają mi się zdjęcia robione tym Fuji a zwłaszcza ich kolorystyka. Ogólnie jest to udany aparat, fajnie wygląda ale sam go nie chcę bo jest wielkości niektórych bezlusterkowców a ja preferuję mniejsze kompakty.
    Zapraszam do mojego wątku
    P&P - Pentax i Panas (GX7)

Zwycięzca OlyRulez| OlyJedi Awatar epicure
    Mieszka w
    Poznań
    Siła reputacji
    242
    Moja galeria

Cytat Zamieszczone przez Darekw1967 Zobacz posta
    Zamiast wypisywac fanatyczne bzdety...
    No, miszczu, cytuj. Pośmiejemy się razem.

...postaraj sie sensownie spostrzegac x10 z jego wadami i zaletami...
    Ja tu nic nie piszę o wadach i zaletach. Zrobiłem to jakieś pół roku temu i nie czuję potrzeby, żeby ciągle o nich myśleć, a tym bardziej o nich pisać. Dyskusja dotyczy serwisowania aparatu, a nie wyliczania litanii wad i zalet.

...i nie wciskaj ludziom o niesamowitosci tego aparatu ani nie tlumacz firmy Fuji...
    Dajesz, gdzie te niesamowitości i tłumaczenia? Cytaty proszę.

...nie wstawiaj hasel w stylu: "TEN APARAT JEST WART TEGO"
    A niby czemu nie? Uważam, że jest wart. Nawet więcej: uważam, że jest wart nawet bez wymienionej matrycy.

...jak wiadomo, ze sprzet jest obarczony wada konstrukcyjna
    a naprawa trwa miesiac lub wiecej.
    To żeś się ocknął. Cała dyskusja właśnie tego dotyczy. Zauważyłeś gdzieś, żeby ktoś temu zaprzeczał?

Przy okazji... Nie mieszaj do tego bandingu z Canona bo w swoim x10 nigdy nie uzyskasz tak dobrej jakosci obrazu jak z 5D
    Aż mi cycki opadły. Nie wiem, co odpowiedzieć. Nastawiłem się na rozmowę z kimś, kto rozumie, co czyta. Zaskoczyłeś mnie.

Podoba mi sie postawa Janka i lubie jego argumenty bo widac, ze on jest pasjonatem ale potrafi
    spojrzec na temat normalnie bez naprezen i pretensji
    Nie wiem, czy Janeczek mógłby napisać to samo o Twoich "argumentach", a raczej o ich kompletnym braku. Mam co do tego poważne wątpliwości.
    www.sarwinski.com | najlepszy aparat to ten, który zostawiłeś w domu | fb

Mieszka w
    Wolne Miasto Gdańsk
    Siła reputacji
    103
    Moja galeria

epicure,

wstyd przyznac, jestem za (twoja mysla). wstyd dlatego, ze Darek, to jeszcze chyba sigmiarz i powinien rozumiec te rzeczy majac DP i znajac wady systemowe tychze, tam to dopiero jest jazda! Same puszki sa obarczone wadami produkcyjnymi poczawszy od SD9, a na SD1 skonczywszy, nawet co do DP1M mam swoja teorie dlaczegoz to nie wyszla (a powinna) przed DP2M.

Darku kochany, myslalem, ze dla Ciebie obrazek ponad wszystko, a jak jest zgryz, to idzie to przelknac, zacisnac zeby, koko dzambo i do przodu....

Teraz troche nudy, mozna nie czytac...

Otoz w mojej historii z fotografia jawi sie jako pierwszy S3pro, aparat, ktory dawal wlasnie TEN obrazek, gdzie doszukiwalem sie analogii do epoki blony swiatloczulej, aparat, ktory mial ogromne ograniczenia i byl upierdliwy na maxa ale dawal przepiekne tonalnie obrazki MALOWANE! nie rysowane swiatlem. S5 to juz nie bylo to, przekombinowali oprogramowanie.

Pozniej byla jeszcze kupa fajnych aparatow R1 od Sonego (za genialny obiektyw), pierwsze 5D od Kaniona (niesamowita plastyka), az po cala serie Sigm DP i SD9-15. I to wlasnie te Sigmy na dluzej zagoscily w moich progach, za kolorki, ostrosc i rozdzielczosc (tak wiem oszukane, mala rozdz rzeczywista itd, my teraz nie o tym). Teraz dochodzimy do sedna. Wady fabryczne. Sigma ma ich wiele, nie wiem czy wymieniac? i od czego zaczac? chyba nie ma sensu, moze tylko reasumujac powiem, ze takie orby X10, to nic nieznaczacy PIKUS do SIGM.

Darku
    , obrazek przede wszystkim czy sie myle? czy pstrykamy czym popadnie i potem krecimy pokretla w PP, rzezbiac w przyslowiowym G..., bo juz nie wiem o co chodzi w fotografii, serio.

Producenci robia nas w jajo juz na etapie ekonomicznych rachunkow, potem wychodza babole, ktore NIGDY NIE POWINNY MIEC MIEJSCA.

Powtorze jeszcze raz: lepiej fotograficznie dla tych co cenia sobie np bazowe iso, nigdy juz nie bedzie, smiala teza ale wszystko niestety idzie w zlym kierunku.

Ludzie zapominaja, ze do zrobienia fotografii potrzebne jest swiatlo i tu iso pierdyliard na jego brak nie pomoze.

Jak to sie ma do X10? ano to takie polaczenie dobrych cech bajera, no moze nie do konca w koncu to patent od fuji z TYM wygladem foveona. X10 to aparat, ktory daje niesamowita frajde juz w trakcie samego z nim obcowania, poczawszy od feelingu, a na obrazku konczac.

Owa wada matrycy, to na prawde niewiele w stosunku do tego co te male pierdzidelko oferuje, owszem nie powinna miec miejsca i sie tazke z tym nie godze, jednak fun factor z uzywania i zdjec z tego aparatu skutecznie pozwoli mi o tym zapominac, a wrecz powoduje usmiech na twarzy.

W momencie kiedy bede robil fotki zlecone, podle wymagan technicznych, zaczne sie zastanawiac nad jego wysylka do serwisu, acz bardzo ciezko bedzie mi sie z nim rozstac, ma u mnie oltarzyk.

pozdrowionka Panowie, zarzuccie jakies fotki milej sie rozmawia o kadrach niz o technikaliach.

PS
    Dzisiejszy pstryk, troche pojechalem jak nie ja ale chcialem zobaczyc ile da sie pokrecic zwyklego jpga z puchy, hardkorowo, sorki:

Ostatnio edytowane przez Janeczek ; 1.08.12 o 21:58

Mieszka w
    Wolne Miasto Gdańsk
    Siła reputacji
    103
    Moja galeria

ALe jaja paczcie ile tutaj kul smierci, to co ma powiedziec sigma na swoje dyski?

SD1
    http://farm8.staticflickr.com/7268/7...946aa06c_o.jpg

pozdrowionka