Strona 19 z 103 PierwszyPierwszy ... 917181920212969 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 181 do 190 z 1025

Wątek: Fujifilm X10/X20/X30

Zwycięzca OlyRulez| OlyJedi Awatar epicure
    Mieszka w
    Poznań
    Siła reputacji
    243
    Moja galeria

Odp: Fuji X10/X50

A przy okazji mała prezentacja skuteczności trybu DR400%:

Na górze Fuji, na dole Panas. Histogram był ustawiony maksymalnie do prawej, tuż przed granicą przepałów i względem tych ustawień ekspozycja została podniesiona o 1 EV. Na pierwszy rzut oka wygląda to super, ale to tylko pozory. Panas miał ustawione iso 100, a Fuji iso 400, bo w trybie DR400 przy pełnej rozdzielczości zdjęć lub w rawach nie da się ustawić niższej czułości - można dopiero po zmniejszeniu rozdzielczości do 6 mpx. A skoro iso 400, to szumy są jak na iso 400.

I tutaj czuć smrodek małego programowego oszustwa... W rzeczywistości ta pojemność w światłach nie jest efektem zastosowania matrycy wyprodukowanej w jakiejś przełomowej, tajemniczej technologii EXR, którą Fuji reklamuje jako ósmy cud świata. To zwyczajne niedoświetlenie zdjęcia na iso 100 o 2 działki, a następnie programowe rozjaśnienie go o 2 działki (czyli uzyskanie iso 400 software'owo) i wyciągnięcie informacji ze świateł, które dzięki niedoświetleniu nie zostały utracone. To stara sztuczka, często stosowana przy obróbce zdjęć, ale też implementowana w aparatach (np. auto gradacja w Olympusach), chociaż w takim dużym zakresie, o czym za chwilę... Generalnie jest to skuteczne, dopóki jesteśmy w stanie znieść podwyższony poziom szumów w cieniach i o ile matryca nie sieje bandingiem. Pod tym względem w X10 jest akurat ok, na szczęście.

Jednak oszustwo wcale nie jest tak oczywiste. Tryb ten ma kilka stopni o trochę pokręconych nazwach: Auto (wiadomo, wybiera sam), DR100% (czyli tak jakby wyłączony, 100% bez żadnej ściemy, wszystkie czułości są dostępne), 200% (1 EV więcej w światłach, dostępne są czułości od iso 200 w górę), 400% (2 EV więcej w światłach, od iso 400) itd. Jednak po przestawieniu formatu zdjęć na jpeg i zmniejszeniu rozdzielczości do 6 mpx nagle niezależnie od trybu DR dostępne jest też iso 100 i 200. Co więcej, jeśli wciśniemy przycisk RAW, mamy możliwość wykonania 6-megapikselowego rawa i iso 100 i 200 są w dalszym ciągu dostępne. Problem jest tego rodzaju, że trzeba ten przycisk wciskać przed każdym zdjęciem, bo dezaktywuje się on po każdym zwolnieniu migawki. Oczywiście w menu można na stałe ustawić rawy, ale wtedy nie są one 6-cio, tylko 12-megapikselowe i znowu iso ograniczone jest do przypisanego trybu DR! Nie kumam tego... To ma coś wspólnego z układem filtrów bayera na matrycy i pixel binningiem, gdzie dwa sąsiadujące piksele pracują jak jeden o większej powierzchni, przez co rejestrują więcej światła, ale zdjęcie ma dwa razy mniej pikseli. Czyli EXR nie jest do końca ściemą - od strony sprzętowej wykorzystuje taki a nie inny układ filtrów na matrycy, a od strony programowej robi pozostałe sztuczki. Tylko czemu za każdym razem trzeba wciskać przycisk, żeby mieć rawy działające w tym trybie?

Idę przeprosić się z instrukcją obsługi.
    www.sarwinski.com | najlepszy aparat to ten, który zostawiłeś w domu | fb

Mieszka w
    Poznań
    Siła reputacji
    243
    Moja galeria

Coś się nie chcą załączniki pokazać. Jeszcze raz:

Kliknij obrazek, aby uzyskać większą wersję

Nazwa:	DRpanas.jpg
Wyświetleń:	930
Rozmiar:	188,5 KB
ID:	57443Kliknij obrazek, aby uzyskać większą wersję

Nazwa:	DRfuji.jpg
Wyświetleń:	932
Rozmiar:	170,9 KB
ID:	57444

yendash
    Gość

Cytat Zamieszczone przez epicure Zobacz posta
    Moja wiedza z zakresu historii fotografii sięga najwyżej na kilka lat wstecz, więc nigdy nie słyszałem o analogowych kompaktach z jasnym zoomem Może ktoś wskaże jakieś modele?
    Skoro w takich kompaktach ff były zoomy 3,5-5,6(6,3) to dla m43 są jakieś przeszkody do, w miarę jasnego zooma? No ale jak się robi szkła, gdzie sama soczewka wygląda jak pokrywka słoika przy obudowie jak wiadro, to mamy to co mamy. Pewnie za jakiś czas wrócą do wypracowanych rozwiązań z mega akcjami marketingowymi o przełomowych pomysłach.

Mieszka w
    Poznań
    Siła reputacji
    243
    Moja galeria

Cytat Zamieszczone przez yendash Zobacz posta
    Skoro w takich kompaktach ff były zoomy 3,5-5,6(6,3) to dla m43 są jakieś przeszkody do, w miarę jasnego zooma?
    Kompakt ma taką zaletę, że konstrukcja obiektywu może być wpuszczona w korpus aparatu i tylko wysuwać się z niego w czasie fotografowania. W bezlusterkowcach między bagnetem a matrycą jest pusta przestrzeń, której nikt nie gospodaruje. Może to jest właśnie tą przeszkodą w ograniczaniu rozmiarów obiektywów, chociaż i tak o połowę mniejszą, niż w lustrzankach.

Zwycięzca OlyRulez| OlyJedi Awatar Rafał Czarny
    Mieszka w
    Krakowie
    Siła reputacji
    114
    Moja galeria

Macałem aparacik w MM. Przez chwilę (przed macaniem) pomyślałem, że może go sobie kupię, bo mój Lx3 choć dobry jest, to ergonomię ma tragiczną. Fudżik jest fajny, ale IMHO nie wart tej ceny. Porządny kompakt i nic więcej. Żadne cudo. Mnie brakuje uchylnego ekraniku i elektronicznego wizjera. Ta lupka to IMHO nieporozumienie. Co z tego, że mogę przez nią patrzeć jeśli nie ma tam żadnych parametrów. I tak muszę oderwać aparat od oka i ustawiać parametry patrząc na monitorku. Argument o możliwości fotografowania dzięki temu wzierniczkowi w pełnym słońcu mnie nie przekonuje. Nie fotografuję w pełnym słońcu, zwłaszcza kompaktem. Guzikologia w tym fudżiku to duży plus. Choć patent z dwoma kółkami pod kciuk mnie nie przekonuje. Wolałbym tak jak w lustrzankach - jedno pod kciuk, drugie pod paluch wskazujący.

I ładniutki jest, choć to ma trzeciorzędne znaczenie.

Ogólnie fajny aparacik, ale dla mnie wart najwyżej 1700 PLN. Przełomu żadnego tu nie widzę. Aparat byłby idealny na ulicę gdyby miał uchylny monitorek. A niestety nie ma.
    Ostatnio edytowane przez Rafał Czarny ; 24.11.11 o 08:39
    gAlErIa czArNeGo
    oPoWiEm wAm o mArKu
    Pampalini, łowca stworzeń, wypier..lił się o korzeń.

Mieszka w
    Poznań
    Siła reputacji
    243
    Moja galeria

Cytat Zamieszczone przez Rafał Czarny Zobacz posta
    Ta lupka to IMHO nieporozumienie. Co z tego, że mogę przez nią patrzeć jeśli nie ma tam żadnych parametrów. I tak muszę oderwać aparat od oka i ustawiać parametry patrząc na monitorku. Argument o możliwości fotografowania dzięki temu wzierniczkowi w pełnym słońcu mnie nie przekonuje.
    Co do tego pełna zgoda.

Cytat Zamieszczone przez Rafał Czarny Zobacz posta
    Przełomu żadnego tu nie widzę.
    Bo przełomu tu nie ma (chociaż wygląda na to, że jakość obrazu uległa poprawie). Wszystko, co ma ten Fuji, było już stosowane. Tylko nie wszystko na raz w jednym kompakcie.

Jd
    Gość

No i nie będzie stale doił portfela jak bezlusterkowce

| OlyJedi Awatar TOKIN
    Mieszka w
    Cieszyn
    Siła reputacji
    55
    Moja galeria

Cytat Zamieszczone przez Jasand Zobacz posta
    To jest jedna z jego większych zalet

Siła reputacji
    15
    Moja galeria

Też uważam, że aparat świetny, ale na razie za drogi. Choć cena zaczyna lecieć w dół Wadą Fuji x10 jak i x100 jest soft do obróbki rawów (Silkypix), który nie umożliwia symulowania ustawień aparatu - np. zmiany trybu Provia/Velvia/Astia na etapie obróbki rawa. Uzyskanie kolorystyki tych filmów w Lightroomie pewnie będzie dosyć trudne. Oly, Canon czy Nikon, mimo że programy dołączone do obróbki rawów dodają raczej marne, to umożliwiają one symulację ustawień aparatu i wypluwają jpgi o takiej samej kolorystyce jak puszka, co jest bardzo dużym atutem - jak dla mnie. Kiedyś Fuji oferowało do s5 pro Hyper Utility, który też oferował symulację filmów - szkoda, że od tego odeszli.

| OlyJedi
    Mieszka w
    RP
    Siła reputacji
    37
    Moja galeria

Cytat Zamieszczone przez Jasand Zobacz posta
    Dzięki przyspawanemu obiektywowi, który jest odpowiednikiem kita w bezlustrowcu

PS
    Klej Patex Super Fix - 5zł - skuteczną blokadą kosztów w bezlustrowcu.