Strona 7 z 11 PierwszyPierwszy ... 56789 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 61 do 70 z 110

Wątek: E-410

Zwycięzca OlyRulez| OlyJedi Awatar andytown
    Mieszka w
    Wrocław
    Siła reputacji
    35
    Moja galeria
    gizz - a mi się wydaje -

technologiczne można zrobić tak - ze jakby aparat miał przesunięta czułość np od 800 to mniej by szumiał w zakresie 1600, 3200

to może 2 matryce w jednym body i jakieś ich przesuwanie - jedna na rozpiętość - druga na iso

i miałbyś 25-400 na jednej i 640-6400 na drugiej
    Próbowałem już wielu kochanek i zawsze wracam do OLI

www.fotochwila.pl - zdjęcia ślubne, portrety

| OlyJedi
    Mieszka w
    Zielona Góra
    Siła reputacji
    22
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez KaarooL
    tak czy inaczej światła w tych nowych modelach zajmują za dużo miejsca na wykresie.
    z tym to jest tak, ze nigdy nie za duzo , gdyby bylo wiecej, to mozna uciec od dolnej czesci zakresu
    pozdrawiam
    K.Gajda (cra3y)

Zwycięzca OlyRulez| OlyJedi Awatar dzemski
    Mieszka w
    Lublin
    Siła reputacji
    124
    Moja galeria
    a widzieliście nową matrycę Kodaka, która poza czujnikami kolorów ma co drugi czujnik luminancji ? Wg. Kodaka, taka matryca będzie szumieć duuużo mniej. Oly ich kopnął w 4 litery to zaczęli myśleć

| OlyJedi
    Mieszka w
    Zielona Góra
    Siła reputacji
    22
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez dzemski
    a widzieliście nową matrycę Kodaka, która poza czujnikami kolorów ma co drugi czujnik luminancji ? Wg. Kodaka, taka matryca będzie szumieć duuużo mniej. Oly ich kopnął w 4 litery to zaczęli myśleć
    Bayer tez pracowal dla Kodaka. Jak projekt zda egzamin, to wkrotce bedzie wysyp nowosci na typ nowym typie (o ile patenty pozwola)
    pozdrawiam
    K.Gajda (cra3y)

| OlyJedi Awatar ziemia01
    Mieszka w
    Dąbrowa Górnicza
    Siła reputacji
    75
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez cra3y
    Bayer tez pracowal dla Kodaka. Jak projekt zda egzamin, to wkrotce bedzie wysyp nowosci na typ nowym typie (o ile patenty pozwola)
    ale narazie planują tylko do kompaktów i telefonów

| OlyJedi
    Siła reputacji
    199
    Moja galeria
    Odnośnie E-410, to Askey w teście na dpreview dał tej maszynce bardzo wysoka notę ogólną (Highly Recommended) oraz wysoką notę za jakość obrazu (8,5) i oprócz dynamiki mniejszej o około 0,7 niż ta w Nikonie D40x i w Canonie xT nie mógł sie dopatrzyć poważniejszych niedostatków i także zastrzegł się po raz pierwszy w teście aparatu, ze w praniu (przez dwa miesiące focił E-410) ta mniejsza dynamika wynikająca z testu nie stwarza problemów.

Jeśli chodzi o jakość zdjęć, to ostatecznym wyznacznikiem jest to, jak dany aparat się zachowuje w praniu. Otóż pod względem jakości obrazu np. Nikon D80 jest w testach znacznie wyżej "wyceniany", niż E-500.

Podzielę się doświadczeniem z focenia okazyjnego (okolo 700 strzałów) Nikonem D80, czyli, jak się zachowuje ten aparat w praniu. Moja subiektywna ocena jest taka:

1) Kolor skóry ludzkiej - jak na tę cenę aparatu zbyt dużo różu, aparat niezbyt dobrze indywidualizuje kolory skóry, np. lica bladego i lica opalonego, w obu przypadkach widzi zbyt dużo różu.
    2) Dynamika osiągana w praktyce (co prawda w JPGach) jest dobra, ale daleko do moich oczekiwań za tę cenę i nie bije pod tym względem nawet fotek z Olego, np. z E-500, np. nie różnicuje szeroko tonów w ciemnych czerwieniach i zbyt szybko gasi ciemne błękity w czerń.

Porównując sceny z ludźmi wewnatrz z fleszem i bez flesza oraz w plenerze bez doświetlania wykonane Oly E-500 i D80, to pierwsze co rzuca sie w oczy, to odmienne łapanie kolorów przez obie maszynki.

Nikon jednak lubi niebieski, a Oly lubi cieplejsze kolory i jednoczesnie na twarzach przyjemne tonacje wytwarza. To są moje subiektywne uczucia. Zastrzegam, ze mimo tych leciutkich przegięć D80 daje bardzo ładne fotki.

Dopiero w praniu poznajemy dany aparat.

Pzdr, TJ

| OlyJedi
    Mieszka w
    Galicja
    Siła reputacji
    32
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez KaarooL
    chomsky:

dzięki za wykład. wiadomo, że światło to podstawa i nigdy nie zrozumiem ludzi focących śluby bez choćby słabiutkiego błysku.
    zobaczymy co nam wysmażą w większym E...
    Tylko nie mysl, ze pisalem ostatnie zdanie do Ciebie.
    Dobra konwersja RAW wyrownuje szanse wszystkich aparatow, nawet tych ze starszymi matrycami- kazdy z nas ma tu strasznie wiele do zuskania. Raczej technika balansowania swiatlem zastanym i blyskiem moze wyrownac maly zakres dynamiki matrycy. Szczegolnie przy zdjeciach z ludzmi, zawsze stosuje te prosta technike. Pewna wyrazna poprawe sie ma byle nie popasc w sztucznosc. No coz architektury czy przyrody nie dopalimy. Naprawde ogladam wiele fotek wykonanych roznymi aparatami, chodzby po to by podpatrzec to i owo i nauczyc sie nowego. Czesto mlodzi fotografowie, bardzo biegli w operowaniu oprogramowaniem cos podpowiedza.
    Nie ma cudow! Roznie sa niewielkie. Niweluja je dodatkowo naswietlenia w labach,ktore robia taka urawnilowke, ze wszystko jest na jedno kopyto. Czyli jak laboludki wpakuja kontrast na full to cale miasto ma kontrast.
    Mnie sie w 410 nie podoba wyostrzanie i dziwny szum- artefekt juz na iso 100. Pewnie ten wyrazny artefakt to wynik odszumiania.
    Zdjecia wykonane Canonem 5D na wysokim iso sa niezaszumione. To fakt. Jednak maja w sobie malo dynamiki, pojawiaja sie smoliste cienie, kolory sa zgaszone. Takie zdjecia moga sie podobac i czesto sie podobajawyrobionym odbiorcom majacym dosc kolorowych fotek. Jednak najczesciej ludziska chca jasnych dynamicznych i kolorowych zdjec. Raczej na nizszym iso ( 400) z mocna lampa w sufit i dodatkowym palnikiem na wprost ( Metz) lub ze sztucznym sufitem.
    Natomiast wszystkie fotki w plenerze w trudnym niskim swietla powinno sie wykonywa na jak najnizszym iso + statyw. Wtedy zdjecia sa OK.
    Do hal sportowych sie nie chodzi, albo sie chodzi i oglada mecz. Pisalismy o tym.
    Dp powaznych zastosowan kupuje sie Mamije z cyfrowa dupka- nowosc za 10000$ 22mln.pix. Czy cos takiego. Pisali o tym. Jak kto zarabie to mu redakca kupi- albo on sam.
    Wtedy mamy fajne stonki typu SUPER AMERICAN WEDDING PHOTOGRAPHY, chlopaki z 30D, z pewnego ( nie naszego) forum sie naogladaja a potem powielaja w nieskonczonosc. Tylko ze na wiejsko- blokowych weseliskach, a nie na imprezach za 400 tys $. Efekt zalosny.Troche przesadzam jak zwykle. Ale nie za duzo.
    Poczekamy zobaczymy. E510 ( a kupie sobie) da mi antyszejka, co przy statycznej fotografii jaka uprawiam sie przyda. Da mi podglad na zywo, to tez sie przyda. Nastepna poprawe moze dac optyka Zuiko z jasnoscia f.2 Tak by miec fajna jakosc na tej przyslonie i focic w swietle zastanym na iso 400 z f.2 i 1/40 z antyszejkiem. Ciezka optyka i body zapewni dodatkowa stabilnosc.
    Teraz dla mlodziankow- forumowych pisarzy. Nie musi sie szukac iso 1600! Wystarczy 800, dobre przyparcie aparatu( chwyt) i wstrzymanie oddechu. Jak przy strzelaniu z wiatrowki( prosze popatrzec w lunete wiatrowki jaka jest roznica przy oddawaniu strzalu z oddeche i bez oddechu). Ilu z Was pamieta zawsze o wstrzymaniu oddechu? gwarantuje trening da 1- EV zysku. No chyba, ze chlejecie nagminnie.
    Czesc.Ch.

Zwycięzca OlyRulez| OlyJedi Awatar dzemski
    Mieszka w
    Lublin
    Siła reputacji
    124
    Moja galeria
    Ostatnie zdjęcia na spektaklu robiłem z ISO200, a było naprawdę ciemno, ale szkło było bardzo jasne (1.4), więc to ISO powyżej 800 rzadko bywa przydatne.

| OlyJedi
    Mieszka w
    polska północna
    Siła reputacji
    25
    Moja galeria
    dzemski:

muzealia trzeba lubić - nie każdy ma do tego cierpliwość. póki co, najjaśniejszy ZD ma F2.0 a alternatywą są Sigmy...

p.s. musiało być dosyć jasno, skoro ISO200 styknęło przy F1.4 i ekwiwalencie 110mm...

Zwycięzca OlyRulez| OlyJedi
    Siła reputacji
    47
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez Phil Askey

"Secondly there's Live View, and yes I've not been the biggest fan of Live View in the past, but the usefulness of the feature is growing on me."

"...but whatever it is I had to get into the habit of putting the battery on charge every evening.
    The other thing I liked about the E-410 is its..."

Tagi dla tego wątku

Uprawnienia umieszczania postów