Strona 6 z 11 PierwszyPierwszy ... 45678 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 51 do 60 z 110

Wątek: E-410

| OlyJedi
    Mieszka w
    Galicja
    Siła reputacji
    32
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez salvadhor
    Ciekawe, dlaczego znowu nas oszukali na wizjerze ? Ktoś pomyślał, ze przez to całe LV wizjer to zbędny gadżet ?
    Gdybys pomyslal, chociaz przez moment to bys tego nie napisal.
    Musi byc maly i ciemny bo fizycznie nie moze byc inny. Bo fizyka to nauka scisla a nie magia i ezoteryka.
    Czesc.Ch.

| OlyJedi
    Mieszka w
    Galicja
    Siła reputacji
    32
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez KaarooL
    Sylwek:

wyluzuj chłopie... to tylko aparaty... ale jeśli faktycznie polecieli w ciula - tak jak to zobrazował cra3y - to bardzo nieładnie. ciekawe jak ma się to w E-510 i tym nadchodzącym modelu przykrytym płachtą na stronie OLKA.

mnie zastanawiała już dynamika obrazu w E-330 i jeśli w nowszych ma być mniejsza to naprawdę trzeba się pakować. a może to poprawią, bo napięte terminy nie dały Im szansy?

jeśli Canon, to od 20/30D w górę, bo modele poniżej to zgon w betonowych butach, obojętnie jakie szkło podepniesz.

jeśli Najkon, to raczej D50/D80 bo D40x ma wykastrowany śrubokręt... stać Cię na obiektywy z własnym napędem po 3k i więcej? D70(s) omijaj z racji badziewnej migawki i związanego z tym bloomingu. D80 to najbardziej udana puszka amatorska na rynku: zayebisty wizjer, siatka architektoniczna, dwie rolki i status LCD.
    Karolu moj stary przyjacielu!
    Nic sie nie zmienilo, zadna tam wielka rewolucja w matrycach nie zaszla. Technologia podobna. Jakies niewielkie zyski sie osiaga stosujac te czy inne sztuczki.
    Ostatnio wywolywalismy fotki 20x3o i 30x40 na taka wystawke amatorow. I co?
    Piekne fotki podarowali ludzie z kompaktow cyfrowych. Piekne krajobrazy, architekture, ludzi itp. Lepsze niz te z luster cyfrowych.
    I co? W kategorii lustrzanka E1- rulez ( jak pisza mlodzi). Naprawde kolory i tonalnosc jest kapitalna. Warunek? Iso 100-200 a 400 jak trzeba. Fotki robione bez oddechu, STATYW. Nie wspomne o swietle wyszukanym pieczolowicie.
    Nowe modele daja coraz lepsze mozliwosci to oczywiste i sa lepsze. Ale ogladajac fotki z Olka 5050/5060/7070 to mam wielkie rozterki czy aby w dziedzinie ksztaltowania obrazu nie doszlo do regresu. A przeciez to zwykle kompakty. Gdyby poprawic szybkosc ich AF i migawki to bylyby rewelacje wakacyjno- przygogowe.
    Panowie dlaczego slajdowcy siegaja po czulosc iso50? Maja chocby 100/200, negatywy Fuji 800 no i matryce Canona bez szumu ( dajace zolte pyski).

P.s. Nie chce nikogo z dyskutantow obrazic, ale wiele postow wskazuje na brak podstawowej wiedzy wsrod piszacych. Najpierw proponowal bym pare LAT poczytac, a potem cos pisac.
    czesc.Ch.

| OlyJedi
    Mieszka w
    polska północna
    Siła reputacji
    25
    Moja galeria
    chomsky:

dzięki za wykład. wiadomo, że światło to podstawa i nigdy nie zrozumiem ludzi focących śluby bez choćby słabiutkiego błysku.
    zobaczymy co nam wysmażą w większym E...

| OlyJedi Awatar Don Pedro
    Siła reputacji
    19
    Moja galeria
    Sylwek - kup sobie E400/E500/D40 są w bdb cenie i zacznij pstrykać zdjęcia, bo zabrniesz w slepą uliczkę i dasz się ogłupić szumologia, dynamiką.... i zamiast wykorzystac aparat w celu dla którego ma służyc będziesz klikać na klawiaturze i udowadniać,że o ten to ma już piksele, tamten nie, ten szumi więcej bo.... itp. A wszystko to znajdywać będziesz w wirtualnym świecie, a rzeczywistość czyli efekt w postaci konkretnych Twoich zdjęć przejdzie Ci koło nosa. Szkoda czasu na pierdoły. Na forum zawsze są ludzie "za , a nawet przeciw". Ja jestem za E400 i g...no mnie obchodzi, że Komuś ten aparat sie nie podoba.

Zwycięzca OlyRulez| OlyJedi Awatar andytown
    Mieszka w
    Wrocław
    Siła reputacji
    34
    Moja galeria
    dlatego najlepszym rozwiązaniem jest tandem

e-1 + e-510

i e- 1 pracujemy w 100-200 i wyciągamy te parę EV dynamiki więcej, a w kościele przerzucamy się na e-330 bo spadek rozpiętości jest niewielki.

Próbowałem już wielu kochanek i zawsze wracam do OLI

www.fotochwila.pl - zdjęcia ślubne, portrety

| OlyJedi Awatar grizz
    Mieszka w
    Kraków
    Siła reputacji
    164
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez andytown
    dlatego najlepszym rozwiązaniem jest tandem

e-1 + e-510

i e- 1 pracujemy w 100-200 i wyciągamy te parę EV dynamiki więcej, a w kościele przerzucamy się na e-330 bo spadek rozpiętości jest niewielki.

a e510 mamy dla szpanu? ;p

Chyba nie tedy droga... ciekaw jestem o co chodzi z ta rozpiętościa tonalna, bo nie jest to wina matrycy w panasonicu L1 daje ona radę...
    Nie zajmuję się już sprawami technicznymi forum. Prośba o zgłaszanie wszystkiego do Jacka.

| OlyJedi
    Mieszka w
    polska północna
    Siła reputacji
    25
    Moja galeria
    grizz:

matryce od Matsushity są ok, sęk tkwi w obróbce sygnału. skoro mają dobre matryce i wydajnego procka w aparatach, to wystarczy poprawić soft.

L1 ma większą rozpiętość od E-330, właśnie za sprawą lepszej obróbki sygnału z matrycy (trudniej przepalić).

| OlyJedi
    Mieszka w
    Zielona Góra
    Siła reputacji
    22
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez KaarooL
    L1 ma większą rozpiętość od E-330, właśnie za sprawą lepszej obróbki sygnału z matrycy (trudniej przepalić).
    przesunac prog odciecia cieni nizej, skalibrowac swiatlomierz, zeby bardziej "bal sie swiatel" + wynik do jpga traktowac krzywa, ktora mocniej wyciagnie szczegoly z cieni - to na poczatek, ale to takie niemarketingowe i do d...
    pozdrawiam
    K.Gajda (cra3y)

| OlyJedi
    Mieszka w
    polska północna
    Siła reputacji
    25
    Moja galeria
    cra3y:

tak czy inaczej światła w tych nowych modelach zajmują za dużo miejsca na wykresie.

| OlyJedi Awatar grizz
    Mieszka w
    Kraków
    Siła reputacji
    164
    Moja galeria
    hmm zobaczymy jak yto w praniu wyjdzie...

C+ mógłby pomęczyc trochę e510 ;p
    Nie zajmuję się już sprawami technicznymi forum. Prośba o zgłaszanie wszystkiego do Jacka.

Tagi dla tego wątku

Uprawnienia umieszczania postów