Strona 4 z 9 PierwszyPierwszy ... 23456 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 31 do 40 z 81

Wątek: Nex-7

| OlyJedi
    Mieszka w
    RP
    Siła reputacji
    37
    Moja galeria

Odp: Nex-7

Cytat Zamieszczone przez psl Zobacz posta
    Mój sąsiad ma NEX-3 z 18-55 i 16/2.8. Fajny. Ma jeden problem, który sprawił, że praktycznie przestał używać 18-55. Jak wymieniał obiektywy, to co rusz upaćkana matryca. Za diabła ichni system czyszczenia sensora nie działa. Woli teraz mieć przyspawanego naleśnika. Mam nadzieję, że ten NEX-7 jest pod tym względem lepszy, bo inaczej wymieniania obiektywów w plenerze (jak na filmie reklamowym) będzie mocno ryzykowne.
    Panowie nie dorabiajcie teorii spiskowych.
    Ja też mam NEX-3 (ponad pól roku), często zmieniam obiektywy (E16 i Helios) i nie mam na matrycy żadnego syfu. Ot są pewne zasady wymiany obiektywu, jak się do nich stosuje, to syfki na matrycy nie występują. Ot prawo prawdopodobieństwa jeden ma, drugi nie.

gietrzy, jest takie przysłowie, że każda potwora znajdzie swego amatora. Ja na ten przykład chciałbym bezlustrowca, który:
    - ma dobrą matrycę (np. Sony, coby nie mówić jest lepsza od matryc Panasa/Oly)
    - ma kształt jak PEN/GF1/NEX a najlepiej jak Fuj X100 - (poprostu nie chcę mieć wyglądu lustrzanko podobnego)
    - ma wbudowany wizjer EVF ( a najlepiej coś takiego jak w Fuju X100)
    - ma małe naleśnikowe obiektywy w ekwiwalencie około od 24 do 85mm (Panas/Oly/Samsung)
    - ma przystępną cenę (i body i szkła)
    Pewnie takich jak ja znalazłoby się paru, ale póki co nie ma czego kupić.
    Na razie mam NEX-3 z E16 (bo był do kupienia za 999zł), może dokupię E30mm macro, może E50mm/1.8 (jak będą po kilka stówek). I dalej będę czekał na swojego Grala. Inni też w wyniku kompromisu coś sobie kupią.
    Ostatnio edytowane przez tymczasowy_ ; 25.08.11 o 10:07

| OlyJedi Awatar grizz
    Mieszka w
    Kraków
    Siła reputacji
    164
    Moja galeria

To nie teoria spiskowa, tylko fakt. Czyszczałka Olka to niesamowicie pomocny i oszczędzający nerwów gadżet.
    Nie zajmuję się już sprawami technicznymi forum. Prośba o zgłaszanie wszystkiego do Jacka.

| OlyJedi
    Mieszka w
    Opoczno
    Siła reputacji
    18
    Moja galeria

Cytat Zamieszczone przez grizz Zobacz posta
    To nie teoria spiskowa, tylko fakt. Czyszczałka Olka to niesamowicie pomocny i oszczędzający nerwów gadżet.
    to ciekawe, że przez tyle lat N, C, S nie potrafili zrobić czegoś równie skutecznego...

| OlyJedi
    Mieszka w
    Wawa
    Siła reputacji
    292
    Moja galeria

Cytat Zamieszczone przez bast Zobacz posta
    to ciekawe, że przez tyle lat N, C, S nie potrafili zrobić czegoś równie skutecznego...
    To nie jest takie dziwne. Im mniejsza matryca, tym większy problem z brudami.

| OlyJedi Awatar grizz
    Mieszka w
    Kraków
    Siła reputacji
    164
    Moja galeria

Cytat Zamieszczone przez bast Zobacz posta

Urok patentów.
    Nie zajmuję się już sprawami technicznymi forum. Prośba o zgłaszanie wszystkiego do Jacka.

| OlyJedi
    Mieszka w
    Łódź
    Siła reputacji
    21
    Moja galeria

Bardzo fajny ten NEX-7, nowe obiektywy też. Wygląda na to, że Sony skończył z traktowaniem NEX-a jako systemu zabawkowego. Brawo!

Zwycięzca OlyRulez| OlyJedi Awatar Rafał Czarny
    Mieszka w
    Krakowie
    Siła reputacji
    114
    Moja galeria

Nie przesadzałbym z problemem syfów na matrycy. Od 1,5 roku mam aparat, który nie ma żadnego (nawet ułomnego) systemu czyszczenia matrycy. Zmieniam obiektywy bardzo często. I nie mam paprochów, które by mi przeszkadzały. Pewnie jakieś są, ale nie zawracam sobie tym głowy.
    gAlErIa czArNeGo
    oPoWiEm wAm o mArKu
    Pampalini, łowca stworzeń, wypier..lił się o korzeń.

| OlyJedi
    Siła reputacji
    62
    Moja galeria

A jasnego zooma jak nie było, tak nadal nie ma. W żadnym systemie bez lustra...

| OlyJedi Awatar psl
    Mieszka w
    Wrocław
    Siła reputacji
    26
    Moja galeria

Prędzej czy później będzie. Ale chyba bez rewelacji i większego zainteresowania. Mało komu będzie się chciało dźwigać takiego zooma.

| OlyJedi
    Mieszka w
    RP
    Siła reputacji
    37
    Moja galeria

Cytat Zamieszczone przez Janko Muzykant Zobacz posta
    A jasnego zooma jak nie było, tak nadal nie ma. W żadnym systemie bez lustra...
    Już jest (będzie). I to nawet dwa.

Uprawnienia umieszczania postów