Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 16

Wątek: Program do RAW - SYLKYPIX

| OlyJedi Awatar leszekkl
    Mieszka w
    Lubartów
    Siła reputacji
    17
    Moja galeria

Program do RAW - SYLKYPIX

Mam program Sylkypix podobno dobry - i nic mi nie wychodzi. Proszę o parę porad.

Centus
    Gość

Odp: Program do RAW - SYLKYPIX

Cytat Zamieszczone przez leszekkl Zobacz posta
    Mam program Sylkypix podobno dobry - i nic mi nie wychodzi. Proszę o parę porad.
    troszke banalne i ogolnikowe to pytanie , tak delikatnie rzecz ujmujac

ja tez moge napisac ze wczoraj usiadlem pierwszy raz do fotoszopa i chcialem zrobic wg tutoriala Saboora kwiatek w wodzie i dojechalem do polowy i zaczely sie schody

ale bez konkretnych pytan nikt mi nie pomoze , mysle wiec ze powinienes uscislic z czym masz problem

najpierw samemu poczytac , pocwiczyc , wrzucic jakies przykladowe zdjecia z pytaniami co zrobic zeby bylo tak a tak

mysle ze wtedy bedzie duzo latwiej zebys uzyskal sensowna pomoc

Zwycięzca OlyRulez| OlyJedi Awatar epicure
    Mieszka w
    Poznań
    Siła reputacji
    242
    Moja galeria

Ale co konkretnie Ci nie wychodzi? Wrzuć zdjęcie i napisz co w nim nie wyszło, to może uda się coś doradzić.
    www.sarwinski.com | najlepszy aparat to ten, który zostawiłeś w domu | fb

Mieszka w
    Lubartów
    Siła reputacji
    17
    Moja galeria

Cytat Zamieszczone przez Centus Zobacz posta
    troszke banalne i ogolnikowe to pytanie , tak delikatnie rzecz ujmujac

ja tez moge napisac ze wczoraj usiadlem pierwszy raz do fotoszopa i chcialem zrobic wg tutoriala Saboora kwiatek w wodzie i dojechalem do polowy i zaczely sie schody

ale bez konkretnych pytan nikt mi nie pomoze , mysle wiec ze powinienes uscislic z czym masz problem

najpierw samemu poczytac , pocwiczyc , wrzucic jakies przykladowe zdjecia z pytaniami co zrobic zeby bylo tak a tak

mysle ze wtedy bedzie duzo latwiej zebys uzyskal sensowna pomoc

Po prostu kombinuję w tym programie a efekt końcowy jest gorszy niż JPG z PICASA. Nie wiem czy zły program, czy marne moje umiejętności, może jest za skomplikowany jak na początek,próbowałem parę razy.

Mieszka w
    Poznań
    Siła reputacji
    242
    Moja galeria

A czy w ogóle wiesz, co chcesz z obrazem zrobić i jaki konkretnie efekt końcowy uzyskać, czy nie bardzo?

Centus
    Gość

Po prostu kombinuję w tym programie a efekt końcowy jest gorszy niż JPG z PICASA. Nie wiem czy zły program, czy marne moje umiejętności, może jest za skomplikowany jak na początek,próbowałem parę razy.
    wydaje mi sie ze poki co jestes znichecony , tak wnioskuje po tonie wypowiedzi

fajnie gdybys najpierw usysematyzowal pewne sprawy

1. jaki efekt na zdjeciu chcesz osiagnac
    2. czy wysarczy ci program typu "suwaczki" czy bedziesz potrzebowal pelnej edycji np w Gimpie albo Szopie
    3. ile czasu jestes sklonny poswiecic na nauke , pamietaj ze kazdy program to narzedzie a narzedzia musisz sie nauczyc , poznac jego mozliwosci
    4. do jakiego programu jest najwiecej tutoriali , to jest prosta droga zeby w miare szybko opanowac warsztat
    5. zadawaj konkretne pytania a uzyskasz konkretne odpowiedzi

ja moge napisac o sobie , nie musi Tobie moja sciezka odpowiadac

ja olalem wszystkie programy suwaczkowe i zdecydowalem sie na pelne fotoedytory
    pierwszy byl gimp , z prostego powodu byl za darmo
    a po drugie Helmuth go uzywa i swierdzilem ze podobaja mi sie jego zdjecia wiec program nie moze byc zly
    obsluga prosta , program po polsku , w necie jest sporo tutoriali

wczoraj usiadlem pierwszy raz do szopa CS5 extended , wersja trialowa 30 dniowa
    w sumie to byl moj drugi raz bo pierwszy byl kilka tyg wczesniej ale mialem problemy z glupim prostowaniem perspektywy i wrocilem do gimpa
    wczoraj powiedzialem sobie ze dam rade i usiadlem do tutoriala Saboora roza w wodzie
    chcialem zrobic storczyka w wodzie , jakos tam poszo , utknalem w koncu w pewnym momencie
    zabraklo mi umiejetnosci a sam tutorial jest dla osob ktore juz jakos sie po szopie poruszaja
    ale wroce do tego za dzien lub dwa i dokoncze , w miedzyczasie poszukam rozwiazania problemow na ktorych utknalem

po co to pisze , ano zeby pokazac ze mozna zaczac od zera i powoli sie uczyc
    kazdy swoim tempem

uczac sie programu i obrobki zdjec chyba dobrze podzielic sobie to na etapy
    powiedzmy dzisiaj naucze sie takie funkcji , jutro innej a po kilku dniach zbiore to razem i wykorzystam na jednej fotce
    na przyklad w gimpie pierwsze czego sie nauczylem to kilku metod wyostrzania , pozniej byla perspektywa , stemplowanie ,
    zaznaczanie wycnanie i wklejanie , przy kazdej fotce bylo cos nowego , mysle ze na poczatku nie bylbym w stanie zrobic wszystkiego
    dopiero po ilus razach znalem kilka funkcji i moglem to zebrac w jednej fotce

najlepiej podejdz do tego jak do jazdy przez wielkie rondo albo skrzyzowanie , podziel to sobie na etapy i nie mysl co zrobisz na koncu
    masz wiedziec w ktora strone chcesz pojechac i myslec o najblizszych swiatlach , jak przejedziesz patrz co dalej
    i nim sie obejzysz bedziesz na wylocie i po strachu
    Ostatnio edytowane przez Centus ; 23.08.11 o 15:00

Mieszka w
    Lubartów
    Siła reputacji
    17
    Moja galeria

Centus- dziękuję za rady.Mi po prostu potrzebny jest na początek prosty i intuicyjny program po polsku Sylkypix jest po angielsku, nie mogę nic takiego znależć, wszystko jest po angielsku, a to sprawia dodatkowe trudności /to tak jak by młodemu pilotowi kazać wylądować na lotniskowcu/

Mieszka w
    Poznań
    Siła reputacji
    242
    Moja galeria

Jeśli dobrze pamiętam, to RawTherapee jest po polsku. I jest prosty.

| OlyJedi
    Mieszka w
    RP
    Siła reputacji
    36
    Moja galeria

leszekkl, zainstaluj sobie LR3 (30 dni za free), bo i tak wszystkie (no może prawie wszystkie) RAW konwertery wzorują się na nim. Nie wiem czy jest po polsku, bo mi angielska wersja nie przeszkadza, ale jest intuicyjny (suwaki, ikony) i prosty w obsłudze. Widzisz na bieżąco co robisz, zawsze możesz się cofnąć do wybranego punktu. Na youtubie jest też wiele filmowych tutek, oglądasz i naśladujesz - analfabeta (za przeproszeniem) da radę.

PS
    Ja zazwyczaj używam go do:
    - prostowania (prostego czyli obrót)
    - prostowania perspektywy
    - zaaplikowania profilu obiektywu (usuwa AC, poduchę/beczkę, winietę)
    - wykadrowania
    - poprawienia WB
    - zmiany ekspozycji (często kliknięcie w Auto załatwia sprawę)
    - zmiana ekspozycji z gradientem (ot takie cyfrowe szare połówki - jak się robi z umiarem to każda matryca to zniesie)
    - odszumiania
    - wyostrzania (rzadko zmieniam standardową nastawę)
    - czasami manipuluję kolorami (bo olek lubi zażółcić lub zaczerwienić)

przy eksporcie można
    - wybrać rozmiar/rozdzielczość
    - wyostrzenie pod ekran lub papier

a jak ktoś lubi, to nawet bardziej zaawansowany retusz zrobi.
    Jak go zaczełem używać, to przestałem posługiwać się PSem.

A leniwy znajdzie wiele gotowych schematów konwersji np. do postaci czarno-białej, cros-procesy i takie tam.

Acha, i tak na marginesie, całkiem przyjemne narzędzie do katalogowania i zarządzania plikami. Można spokojnie przenosić RAWy pomiędzy różnymi dyskami nie tracąc wcześniej mozolnie wprowadzonych zmian.
    Ostatnio edytowane przez tymczasowy_ ; 23.08.11 o 16:45

Centus
    Gość

Centus- dziękuję za rady.Mi po prostu potrzebny jest na początek prosty i intuicyjny program po polsku Sylkypix jest po angielsku, nie mogę nic takiego znależć, wszystko jest po angielsku, a to sprawia dodatkowe trudności /to tak jak by młodemu pilotowi kazać wylądować na lotniskowcu/
    ale w sumie nadal nie wiemy co chcesz osiagnac , czy pelna edycja czy tylko suwaczki

wiemy juz ze ma byc po polsku

podaj wiecej informacji o swoich oczekiwaniach

rowniez Gimp jest po polsku , jest to pelen edytor o sporych mozliwosciach , w necie jest sporo tutoriali

jezeli nie chcesz wszystkiego od razu i poswiecisz troszk czasu mysle ze Gimp moze byc "mocnym" narzedziem

nie czyta olkowych rawow , te musisz wczesniej wywolac w OV2 a pozniej juz jako Tif wrzucic do Gimpa