Strona 2 z 3 PierwszyPierwszy 123 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 11 do 20 z 22

Wątek: Sigma 18-50 f/2.8 EX DC MACRO czy Olympus ED 14-54 f/2.8-3.5

| OlyJedi Awatar suchar
    Mieszka w
    Wa-wa
    Siła reputacji
    27
    Moja galeria
    Kiedys mialem Konice Minolte Z5 (tzn. nie bardzo ja mialem, ale focilem nia ), ktora szerokiego kata nie miala. Przy fotografowaniu architektury (na jakims wyjezdzie) dostawalem szalu z tego powodu, bo jakos dziwnie nic nie moglem objac w calosci. A kolega z Minolta A200 i 28mm obok mnie bez problemu sobie kadrowal caly budynek... Naprawde, wydaje mi sie, ze podstawowy obiektyw z szerokim katem na krotszym koncu to szalenie przydatna rzecz i ja nie zrezygnowalbym z niej. Dlatego wlasnie (pomimo ciut lepszego swiatla) chce kupic ZD 14-54 a nie te Sigme. Poza tym ZD 14-54 podobno tez mozna pseudo-makro robic. Do prawdziwego makro i tak mam inny obiektyw. Takie jest moje zdanie w tej sprawie i naprawde bylbym uwazny z tym rezygnowaniem z szerokiego kata.
    Pzdr
    Strona WŁASNA | Blog Portret Ulicy
    "Fotografujemy rzeczy, by usunąć je z umysłu" - Franz Kafka

Mieszka w
    Ennis/Gdańsk
    Siła reputacji
    21
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez grizz
    Przy zdjeciach makro ostrość zawsze jest żyleta
    A poza tym, ja protestruję przeciko wnioskowaniu na temat jakości szkła po obejrzeniu nimiaturek z 8M matrycy! Może i ono jest dobre ale niech to twierdzenie będzie miało jakieś podstawy...
    Pozdrawiam,
    Piotr.

| OlyJedi Awatar studioart
    Mieszka w
    Kaszuby
    Siła reputacji
    23
    Moja galeria
    Dużo się naszukałem, i tu test dwóch obiektywów, porównania.

http://whatdigitalcamera.com/equipme...-3.5_11453.php

ZD14-54F2.8-3.5
    What Digital Camera Score 84%

http://whatdigitalcamera.com/equipme...acro_11455.php

Sigma18-50F2.8Macro
    What Digital Camera Score 88%

Co wy na to?
    EM5MII i od Olka: 17F1.8 + 45F2.0 + 60F2.8 + 75F1.8 + 7-14F.2.8 + 40-150F2.8 + Voigtlander 25mm F/0.95 (kiedyś EM5 + Panas20F1.7 + Oly12F2.0 + Sigma30F2.
    E300+E620+ Samyang8Fish-Eye i 85mmF1.4+ZD35mmF3.5+ZD14-54F2.8-3.5+Sigma50F1.4+ZD50-200F2.8-3.5+FL-50R;C5060WZ
    Moje prace fotograficzne można zobaczyć na szwajcaria-kaszubska.pl.

| OlyJedi Awatar siwyjohn
    Mieszka w
    Cz-wa, Wa-wa
    Siła reputacji
    20
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez studioart
    Dużo się naszukałem, i tu test dwóch obiektywów, porównania [...] Co wy na to?
    Nie zapominaj, że dane szkło podpięte do różnych systemów bedzie działać zupełnie inaczej, wieć test z matrycą APS-C nie jest dobrym punktem odniesienia dla 4/3, a taka jest większość testów sigm. Poza tym coś te testy mocno dziwne - nawet zdjęć nie ma. Dobra rada - nie wierz w testy i oceny procentowe - ogladaj fotografie wykonane tym szkłem, albo pożycz je do testów - w sigmie jest taka mozliwość, nawet wysyłkowo. To Tobie ma się to szkło spodobać, nie testującym.
    E-1 | HLD-2 | GS-2 ** 14-54/f:2.8-3.5 | 40-150/f:3.5-4.5 ** FL-50 | FP-1
    Praktica Nova B ** Flektogon 20mm/f4 | Tessar 50/f2.8 | Pentacon Electric 100/f2.8 | Sonnar 180/f2.8

Mieszka w
    Kaszuby
    Siła reputacji
    23
    Moja galeria
    Dwa dni temu zakupiłem 14-54mm F2.8 - 3.5.

Pierwsze wrażenie - inny plastik niż w 14-45. Bardziej chropowaty, prawie jak sigma (tylko, że bez tak przesadnej chropowatości). Guma do zmiany ogniskowej ok, jak w 14-45. Ciężki, to szkło waży, ale dzięki temu aparat lepiej trzyma się w ręku. Poważnie wygląda na E300. Szybko zmienia się ogniskową. Te logo i wskaźnik odległości. Takie one podniecające. Ostrzenie w zakresie .22-1m i dalej już nieskończoność. To jest to co na przedziałce się pokazuje. Zdjęcia wykonuje się łatwiej, przez to że więcej światła wpada. Krótsze czasy, mniejsze ISO. To szkło powinno się dać amatorom, a nie męczyć ich myśleniem o świetle! Brak brzytewki na poziomie stałki 35mm F3.5. Trochę paskudne warunki pogodowe do testowania. Pochmurnie. Wyczuwalny brak makro. Tak by się chciało tym szkłem ... a tu minimalna odległość na poziomie 0.22 m. Efekt nie jest tak zaskakujący i podniecający jak zakup stałki 35mm, a to szkło standardowe. Może dlatego, że przez ponad pół roku czytałem o tym szkle, napalałem się i trochę przepaliłem. Szkoda, że nie miałem możliwości przetestowania sigmy. Jakiś przedstawiciel powinien promować tu tę markę. Nie wiem co było lepsze? Kupiłem to o czym się naczytałem i czego efekty widziałem na forach i w opisach. Teraz będę się uczył tego szkła, mam nadzieję że się zakolegujemy. Pierwsze co to kupie mu inną przykrywkę przednią z allegro. Tą co do środka można włożyć paluchy, ala Nikon. Mam taką na szkle 35mm, i jest fantastyczna. Wogóle jakieś udane to szkiełko 35mm. jeszcze chyba za mało czasu spędziłem z moim nowym 14-54. Trzeba będzie wziąść jakiś urlop Następne westchnienia będę kierował w stronę 50-200mm. Jeżeli ostrzy tak szybko jak 14-54 to już wzdycham(niestety demonem prędkości to ono jednak nie jest jak mi się wydawało, ale dla mnie amatora jest dobrze).
    EM5MII i od Olka: 17F1.8 + 45F2.0 + 60F2.8 + 75F1.8 + 7-14F.2.8 + 40-150F2.8 + Voigtlander 25mm F/0.95 (kiedyś EM5 + Panas20F1.7 + Oly12F2.0 + Sigma30F2.
    E300+E620+ Samyang8Fish-Eye i 85mmF1.4+ZD35mmF3.5+ZD14-54F2.8-3.5+Sigma50F1.4+ZD50-200F2.8-3.5+FL-50R;C5060WZ

ADM Zwycięzca OlyRulez| OlyJedi
    Siła reputacji
    37
    Moja galeria
    inny plastik
    tak, no możę dlatego ze to nie plastik
    było sobie życie

| OlyJedi Awatar YxasoR
    Mieszka w
    Nie przenoście nam stolicy do Krakowa...
    Siła reputacji
    20
    Moja galeria

Pierwsze wrażenie - inny plastik niż w 14-45. Bardziej chropowaty, prawie jak sigma (tylko, że bez tak przesadnej chropowatości). Guma do zmiany ogniskowej ok, jak w 14-45. Ciężki, to szkło waży, ale dzięki temu aparat lepiej trzyma się w ręku. Poważnie wygląda na E300. Szybko zmienia się ogniskową. Te logo i wskaźnik odległości. Takie one podniecające. Ostrzenie w zakresie .22-1m i dalej już nieskończoność. To jest to co na przedziałce się pokazuje. Zdjęcia wykonuje się łatwiej, przez to że więcej światła wpada. Krótsze czasy, mniejsze ISO. To szkło powinno się dać amatorom, a nie męczyć ich myśleniem o świetle! Brak brzytewki na poziomie stałki 35mm F3.5. Trochę paskudne warunki pogodowe do testowania. Pochmurnie. Wyczuwalny brak makro. Tak by się chciało tym szkłem ... a tu minimalna odległość na poziomie 0.22 m. Efekt nie jest tak zaskakujący i podniecający jak zakup stałki 35mm, a to szkło standardowe. Może dlatego, że przez ponad pół roku czytałem o tym szkle, napalałem się i trochę przepaliłem. Szkoda, że nie miałem możliwości przetestowania sigmy. Jakiś przedstawiciel powinien promować tu tę markę. Nie wiem co było lepsze? Kupiłem to o czym się naczytałem i czego efekty widziałem na forach i w opisach. Teraz będę się uczył tego szkła, mam nadzieję że się zakolegujemy. Pierwsze co to kupie mu inną przykrywkę przednią z allegro. Tą co do środka można włożyć paluchy, ala Nikon. Mam taką na szkle 35mm, i jest fantastyczna. Wogóle jakieś udane to szkiełko 35mm. jeszcze chyba za mało czasu spędziłem z moim nowym 14-54. Trzeba będzie wziąść jakiś urlop Następne westchnienia będę kierował w stronę 50-200mm. Jeżeli ostrzy tak szybko jak 14-54 to już wzdycham(niestety demonem prędkości to ono jednak nie jest jak mi się wydawało, ale dla mnie amatora jest dobrze).
    50-200 może nawet szybciej ostrzyć (silnik SWD). Wszystko zależy od tego co potrzebujesz. Jak wolisz mieć ok. 36 mm a nie 28 na krótkim końcu to bierzesz Sigmę.

BTW
    Błagam nie pisz 'te' logo. W j. polskim mamy "ten, ta, to". Nigdzie nie znajdziesz formy 'te'.

pozdrawiam
    "A na resztę zamknij oczy moja miła
    pod powieką znacznie lepsze są obrazy
    i w tym nasza siła
    i w tym nasza siła
    że umiemy jeszcze czasem marzyć"

| OlyJedi Awatar suchar
    Mieszka w
    Wa-wa
    Siła reputacji
    27
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez YxasoR

50-200 może nawet szybciej ostrzyć (silnik SWD). Wszystko zależy od tego co potrzebujesz. Jak wolisz mieć ok. 36 mm a nie 28 na krótkim końcu to bierzesz Sigmę.

BTW
    Błagam nie pisz 'te' logo. W j. polskim mamy "ten, ta, to". Nigdzie nie znajdziesz formy 'te'.
    To taz, a dwa, ze pseudo-makro da sie 14-54 robic. Oczywiste, ze nie bedzie to taka skala odwzorowania jak przy ZD 35, ale do kwiatkow styknie. Sigma 18-50 to po prostu nie jest szklo podstawowe pod E-system, bo brakuje szerokiego kata po przeliczeniu, ktory jest bardzo, bardzo przydatny. Wykonanie 14-54 stoi na bardzo dobrym poziomie (plastyk?). Ja uwazam (tez niedawno kupilem 14-54), ze bylo warto. Swiatlo, duzo lepiej dzialajacy AF (duuuzo szybciej i ciszej niz w ZD 14-45), wykonanie, no i dodatkowe 9 (po przeliczeniu 1 mm sa warte wydanych na to szklo pieniedzy. Zaraz poprzeglądam pierwsze zrobione nim fotki z wczoraj, bo to szkło powinno mnie zaskoczyć głownie jakością optyczną.

PS. Nie ma slowa "wogóle", pisze sie "w ogóle", i nie ma slowa "wziąść", jest "wziąć", bo niestnieje również "braść"...
    Pzdr i zycze duzo zadowolenia z 14-54

Mieszka w
    Kaszuby
    Siła reputacji
    23
    Moja galeria
    BTW
    [/quote]

PS. Nie ma slowa "wogóle", pisze sie "w ogóle", i nie ma slowa "wziąść", jest "wziąć", bo niestnieje również "braść"...
    Pzdr i zycze duzo zadowolenia z 14-54 [/quote]

To, że jestem człowiekiem technicznym, piszę o 2 w nocy po całym dniu intensywnego myślenia nad tworzeniem algorytmów nie zwalnia mnie od pisania poprawną polszczyzną. Następnym razem dwa razy zastanowię się, zanim coś na forum pod wpływem nieskażonych i głębokich emocji napiszę. Pozdrawiam, dziękuję za wypowiedzi.

| OlyJedi Awatar suchar
    Mieszka w
    Wa-wa
    Siła reputacji
    27
    Moja galeria
    BTW

Pzdr i zycze duzo zadowolenia z 14-54 [/quote]

To, że jestem człowiekiem technicznym, piszę o 2 w nocy po całym dniu intensywnego myślenia nad tworzeniem algorytmów nie zwalnia mnie od pisania poprawną polszczyzną. Następnym razem dwa razy zastanowię się, zanim coś na forum pod wpływem nieskażonych i głębokich emocji napiszę. Pozdrawiam, dziękuję za wypowiedzi.[/quote]

Luz, tak tylko napisalem, bo to bardzo czeste bledy.

A co do 14-54, to naprawde wyglada mi to na kawal solidnego szkielka, wartego pieniedzy, ktore trzeba za nie zaplacic. Na pewno jakoscia wykonania i AF robi bardzo dobre wrazenie. Z tych dwoch aspektow jestem bardzo zadowolony, ale powiedziec bede o nim mogl wiecej, gdy wreszcie przetestuje go porzadnie w terenie (do tej pory tylko kilka fotek pseudo-makro kwiatkow nim oddalem). Ciekawe, czy jest na sali ktos z owa Sigma 18-50?
    Pzdr