Od ponad miesiaca szukam dobrego obiektywu dla zony... (jako ze podzial rodziny jest taki: ja - technika, zona - sztuka).
W tej chwili fotografujemy zestawem E-300 i dwa standardowe obiektywy 14-45 i 40-150 (ten z lepszym swiatlem). Jednak powoli stwierdzamy, ze przydaloby sie cos jasniejszego i moze troche ostrzejszego. Dluzszy czas myslalem o ZD 14-54, ale pare dni temu znalazlem te Sigme, ktora ma podobne parametry ale lepsza jasnosc przy dlugiej ogniskowej.
Czy ktos z Was mial ten obiektyw w reku i moze jakas opinie wystawic, a moze zdecydowac sie jednak na olympusowego klasyka.
Potrzeby sa nastepujace:
- zmienna ogniskowa (sila przyzwyczajenia a do tego czeste przechodzenie z krajobrazow do bliskich planow - juz zmienianie 14-45 na 40-150 i na odwrot daje mi sie we znaki)
- wieksza jasnosc - przy 14-45 jednak jest zbyt ciemno w wizjerze, a poza tym zona duzo eksperymentuje z fotografiami w ciemnych miejscach i noca.
- bardzo przydalaby sie choc minimalna podzialka odleglosci przy ostrzeniu. Ostatnio fotografowalismy w takich miejscach (dlugie czasy i statyw), ze na oko nie dalo sie manualem wyostrzyc, a o AF mozna zapomniec, wiec pozostawala nam metoda prob i bledow, choc znalismy odleglosc od obiektu.
Mam jeszcze czas ale chcialbym poznac opinie innych, ZD 14-54 "znam" z wielu wypowiedzi na tym forum, a te Sigme chcialbym poznac, bo wydaje sie ciekawa (po warunkiem ze ma podobna jakosc).