bo ja wiem czy są postępy, chyba raczej nie.. Panowie a mam pytanie. Co radzicie zrobić, gdy np niebo wyjdzie bardzo jasne, prawie białe?
bo ja wiem czy są postępy, chyba raczej nie.. Panowie a mam pytanie. Co radzicie zrobić, gdy np niebo wyjdzie bardzo jasne, prawie białe?
Fotografuję OM-D EM-5 II, mZD 12-40 2.8, mZD 45 1.8, mZD 75-300, mZD 60 2.8 macro, Samyang Fisheye 7.5
Lubię wertykalne piony i horyzontalne poziomyW moim wątku, można "grzebać" w moich zdjęciach.Główny Prostownik TWA
Sprawdzam zdjęcie z włączonym porświetlaniem przepaleń i cieni, staram się nie zapomnieć, że mam przy sobie dwa filtry soft szare Hitecha z uchwytem i B+w . Staram się nie zapomnieć je użyć. A jak zapomnę i nie wyjdzie, staram się raz jeszcze trafić w miejsce które się mi spodobało przy innym niebie i w innej porze dnia, najlepiej w złotej godzinie.
Pozdrawiam AP.
E-M1 Mark II; E-M5 Mark II; E-PM2 IR red+, E-PL5 IR blue; Fuji X-T1; X-M1; garść słoików; Sigma DP2; Hauwei P20 Pro
Ja przyciemniam w przeglądarce Picasa ;1 korekcje podstawowe;2 dostrajanie;3 efekty - w tym, klikasz odcień stopniowy przesuwasz krzyżyk i ustawiasz suwakami wypróbuj inne; rozmycie tła;ostrość;nasycenie itp.
ps. czy przeglądałeś strony które ci podałem, odpisz co o nich sądzisz.
powodzenia K.L.
Nie znalazłem Krzysztofa Dudka neistety/.
Fotografuję OM-D EM-5 II, mZD 12-40 2.8, mZD 45 1.8, mZD 75-300, mZD 60 2.8 macro, Samyang Fisheye 7.5
Histogram do prawej i kontrola przepałów na monitorze. Korekcją ekspozycji podciągam lub ujmuję ilość światła zarejestrowanego. a jak nie to trzy fotki automatycznie lub recznie - zadana ekspozycja, -1EV i + 1 EV. ale tu jest potrzebny porządny statyw. A jak nie to warstwy lub kamera RAW i siedzenie przed komputerem. (A w zasadzie przy miebie lepiej by było -2EV i +2EV.)
Każdy może sobie wybrać co woli.
E-M1 Mark II; E-M5 Mark II; E-PM2 IR red+, E-PL5 IR blue; Fuji X-T1; X-M1; garść słoików; Sigma DP2; Hauwei P20 Pro
Camera RAW rzeczywiście jest rozwiązaniem, bo posiada suwak, którym można całkiem sporo przepaleń usunąć. Breaketing też nie jest zły ale schodząc w dół z ekspozycji przyciemniasz całe zdjęcie więc już nie wiem co gorsze?
Lubię wertykalne piony i horyzontalne poziomyW moim wątku, można "grzebać" w moich zdjęciach.Główny Prostownik TWA
Masz rację, dobry pomysł. Czego używasz do tego zabiegu? Nakładasz warstwę z pierwszym zdjęciem na warstwę z drugim i wymazujesz gumką na górnej warstwie niebi aby przenikało to z warstwy, będącej pod spodem? Dzięki tak na marginesie za sporo dobrych rad i za udział w wątku.