Strona 2 z 11 PierwszyPierwszy 1234 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 11 do 20 z 106

Wątek: Na naukę nigdy nie jest za późno - czekam na uwagi

| OlyJedi Awatar jarmana
    Siła reputacji
    43
    Moja galeria

Odp: Na naukę nigdy nie jest za późno - czekam na uwagi

i ogniskowejzalogowałam się specjalnie dla tej ważki bo kiedyś sama się sporo męczyłam z nimi.
    1. zdjęcie faktycznie kiepskie, nie da się ukryć. to co piszą inni to prawda, ale to wcale nie takie proste jak się wydaje
    2. Mirek świetnie je poprawił, nie sadziłam, że w programie można tyle z tego wyciągnąć
    3. jeśli zacząłeś próby z makro i to na dodatek z ZD 70-300 to najgorsze co mogłeś zrobić to próbować z ważkami, lepiej było wziąć kwiatki w bezwietrzny dzień żeby się nie zniechęcić za szybko
    4. jeśli dobrze widzę i jeszcze co nieco pamiętam to to jest ważka zwana żagnica jesienną, a to nie jest ważka która lata byle gdzie i jest taka skłonna do pozowania jak szablaki. jak chcesz coś więcej o niej wiedzieć to tutaj jeden z linków: http://staw.bieleccy.com.pl/str5_waz..._jesienna.html
    5. Ta wazka na nieszczęście lubi przysiadać w śmiechach czyli w drzewach krzewach zaroślach itp
    ktoś napisał, podejść bliżej itd.... jakby to było takie proste to każdy miałby świetne makra ważek. Z ważkami albo ma się wielkie szczęście, albo znajdzie się zdechła, albo dobrze pozna się ich zachowania i upodobania a najlepiej mieć doskonały sprzęt (bardzo jasny, długi z funkcją makro+czasami kalosze i umiejętność pływania ) do tych wszystkich pozostałych szczęść
    Jeśli spotkasz kiedyś szablaki, które najczęściej są czerwone, czyli szablaki krwiste (to tylko jeden z gatunków a czerwony jest samiec) to wtedy spróbuj na nich poćwiczyć. one często siadają na brzegu wód i łąk i są mniej ostrożne w czasie kopulacji a wtedy najłatwiej je sfotografować. Poza tym nie wiem jak z Twoim obiektywem, ale mój 70-300 na pełnej dziurze nie ostrzył brzytewnie zwłaszcza jeśli w pole ostrości włazi wszystko co się rusza i nie rusza z całej okolicy.... no i na pełnej dziurze płaszczyzna ostrości wielka nie jest wiec całą wazka może się nie zmieścić, zależy w jakim ustawieniu i z jakiej odległości, ale to tylko moje doświadczenia z terenu a teorii się nie podejmuje wykładać

jak pisałam nie widziałam kolejnego zdjęcia, a jest fajniusie, szkoda tylko że ma nie całe skrzydełka, ale i tak mi się podoba
    i choć nie jestem fachowcem to ta druga to chyba kobieta szablaka krwistego a one są wdzięczniejsze do fotografowania
    Ostatnio edytowane przez jarmana ; 21.08.11 o 00:11
    "Wasz czas jest ograniczony, więc nie marnujcie go, żyjąc cudzym życiem. Nie wpadajcie w pułapkę dogmatów, żyjąc poglądami innych ludzi. Nie pozwólcie, żeby hałas cudzych opinii zagłuszył wasz własny wewnętrzny głos. I najważniejsze – miejcie odwagę kierować się sercem i intuicją. " Steve Jobs

Animator Zwycięzca popRAWkiZwycięzca OlyRulez| OlyJedi Awatar helmuth
    Mieszka w
    Szczecin
    Siła reputacji
    350
    Moja galeria

Cytat Zamieszczone przez osiem1984 Zobacz posta
    2) Załącznik 53200 No to przesyłam robala z oczkami.
    Zobaczyłem w informacji o obrazku:
    1 823px × 1 367px (przeskalowany do 1 049px × 786px)
    Jak widać, zdjęcie w oryginale było za duże i skrypt forum, przeskalował je. Niestety wiąże się to z pogorszeniem jakości. Staraj się wstawiać fotki o dłuższym boku max 800px.
    Tym razem dużo lepsze tło
    Lubię wertykalne piony i horyzontalne poziomy
    W moim wątku, można "grzebać" w moich zdjęciach.
    Główny Prostownik TWA

| OlyJedi Awatar osiem1984
    Mieszka w
    Warszawa (aktualnie Młochów pod Warszawa)
    Siła reputacji
    98
    Moja galeria

Cytat Zamieszczone przez jarmana Zobacz posta
    zalogowałam się specjalnie dla tej ważki bo kiedyś sama się sporo męczyłam z nimi.
    1. zdjęcie faktycznie kiepskie, nie da się ukryć. to co piszą inni to prawda, ale to wcale nie takie proste jak się wydaje
    2. Mirek świetnie je poprawił, nie sadziłam, że w programie można tyle z tego wyciągnąć
    3. jeśli zacząłeś próby z makro i to na dodatek z ZD 70-300 to najgorsze co mogłeś zrobić to próbować z ważkami, lepiej było wziąć kwiatki w bezwietrzny dzień żeby się nie zniechęcić za szybko
    4. jeśli dobrze widzę i jeszcze co nieco pamiętam to to jest ważka zwana żagnica jesienną, a to nie jest ważka która lata byle gdzie i jest taka skłonna do pozowania jak szablaki. jak chcesz coś więcej o niej wiedzieć to tutaj jeden z linków: http://staw.bieleccy.com.pl/str5_waz..._jesienna.html
    5. Ta wazka na nieszczęście lubi przysiadać w śmiechach czyli w drzewach krzewach zaroślach itp
    ktoś napisał, podejść bliżej itd.... jakby to było takie proste to każdy miałby świetne makra ważek. Z ważkami albo ma się wielkie szczęście, albo znajdzie się zdechła, albo dobrze pozna się ich zachowania i upodobania a najlepiej mieć doskonały sprzęt (bardzo jasny, długi z funkcją makro+czasami kalosze i umiejętność pływania ) do tych wszystkich pozostałych szczęść
    Jeśli spotkasz kiedyś szablaki, które najczęściej są czerwone, czyli szablaki krwiste (to tylko jeden z gatunków a czerwony jest samiec) to wtedy spróbuj na nich poćwiczyć. one często siadają na brzegu wód i łąk i są mniej ostrożne w czasie kopulacji a wtedy najłatwiej je sfotografować. Poza tym nie wiem jak z Twoim obiektywem, ale mój 70-300 na pełnej dziurze nie ostrzył brzytewnie zwłaszcza jeśli w pole ostrości włazi wszystko co się rusza i nie rusza z całej okolicy.... no i na pełnej dziurze płaszczyzna ostrości wielka nie jest wiec całą wazka może się nie zmieścić, zależy w jakim ustawieniu i z jakiej odległości, ale to tylko moje doświadczenia z terenu a teorii się nie podejmuje wykładać

jak pisałam nie widziałam kolejnego zdjęcia, a jest fajniusie, szkoda tylko że ma nie całe skrzydełka, ale i tak mi się podoba
    Wielkie dzięki za Twoja odpowiedź, to co napisałeś o ważkach jest bardzo ciekawe widzę, że masz w tej kwestii spore doświadczenie. Rzeczywiście 70-300 nie ostrzy zbyt dobrze na pełnej ogniskowej i jest dość ciemnym obiektywem, więc "szału ni ma". Co do prób to się nie zrażam traktuję to w kategoriach zabawy i przyjemności a korzystając z umiejętności i wiedzy członków portalu (aż sam się dziwię, że tak chętnie pomagają - nigdy się z taką życzliwością nie spotkałem) po prostu chcę trochę podnieść swoje umiejętności. Zaczynam mieć jednak spore obawy czy to możliwe bo patrzę na swoje zdjęcie i poprawione zdjęcie Mirka i prawie nie widzę różnicy :/

---------- Post dodany o 00:07 ---------- Poprzedni post był o 00:05 ----------

Cytat Zamieszczone przez helmuth Zobacz posta
    Zobaczyłem w informacji o obrazku:

Jak widać, zdjęcie w oryginale było za duże i skrypt forum, przeskalował je. Niestety wiąże się to z pogorszeniem jakości. Staraj się wstawiać fotki o dłuższym boku max 800px.
    Tym razem dużo lepsze tło
    Dzięki, będę o tym pamiętał, bardzo istotna uwaga (nie wiedziałem o tym). Niestety odwłok w drugim zdjęciu się rozmył. Przy 70-300 dawniej bardziej otwierałem przysłonę ale wtedy niestety trudno mi było złapać cały obiekt ostry.
    Fotografuję OM-D EM-5 II, mZD 12-40 2.8, mZD 45 1.8, mZD 75-300, mZD 60 2.8 macro, Samyang Fisheye 7.5

Mieszka w
    Siła reputacji
    98
    Moja galeria

3)
    Kliknij obrazek, aby uzyskać większą wersję

Nazwa:	P8158904x.jpg
Wyświetleń:	102
Rozmiar:	259,5 KB
ID:	53203

Tutaj też ciężko mi było zrobić ostre zdjęcie. Zrobiłem wiele i to i tak chyba jest najostrzejsze spośród wszystkich prób. Strasznie ruchliwe są..
    Fotografuję OM-D EM-5 II, mZD 12-40 2.8, mZD 45 1.8, mZD 75-300, mZD 60 2.8 macro, Samyang Fisheye 7.5

| OlyJedi Awatar jarmana
    Siła reputacji
    43
    Moja galeria

nie ma za co. jak coś wiem i sprawdziłam na własnej skórze to czemu mam eis nie podzielić informacji, a ze wiem niewiele, to rzadko zabieram głos
    P.S.
    tam musiałam poprawić posta bo za szybko chciałam dodać i pouciekały mi niektóre słowa. jak pisałam o pełnej dziurze to miało być pełna zdzira z pełną ogniskową.
    Udanych ćwiczeń życzę i dobrej nocki

---------- Post dodany o 00:17 ---------- Poprzedni post był o 00:16 ----------

Ostatnio edytowane przez jarmana ; 21.08.11 o 00:18 Powód: dwukrotnie weszło to samo
    "Wasz czas jest ograniczony, więc nie marnujcie go, żyjąc cudzym życiem. Nie wpadajcie w pułapkę dogmatów, żyjąc poglądami innych ludzi. Nie pozwólcie, żeby hałas cudzych opinii zagłuszył wasz własny wewnętrzny głos. I najważniejsze – miejcie odwagę kierować się sercem i intuicją. " Steve Jobs

Mieszka w
    Siła reputacji
    98
    Moja galeria

Ok jutro postaram się wrzucić kolejną część zdjęć.

Animator Zwycięzca popRAWkiZwycięzca OlyRulez| OlyJedi Awatar helmuth
    Mieszka w
    Szczecin
    Siła reputacji
    350
    Moja galeria

Cytat Zamieszczone przez osiem1984 Zobacz posta
    3)

Nazwa:	P8158904x.jpg
Wyświetleń:	102
Rozmiar:	259,5 KB
ID:	53203

Tutaj też ciężko mi było zrobić ostre zdjęcie. Zrobiłem wiele i to i tak chyba jest najostrzejsze spośród wszystkich prób.
    Sporo szumi
    ISO800 w e-510 musi szumieć, dlatego albo go nie używaj albo odszumiaj.
    Swoją drogą, pszczółka w słońcu lepiej się prezentuje- ładnie światło pobłyskuje na skrzydełkach
    Lubię wertykalne piony i horyzontalne poziomy
    W moim wątku, można "grzebać" w moich zdjęciach.
    Główny Prostownik TWA

Mieszka w
    Siła reputacji
    98
    Moja galeria

Nazwa:	Copy of P8219161.jpg
Wyświetleń:	82
Rozmiar:	176,0 KB
ID:	53376

trochę zasłonięta niestety.

| OlyJedi Awatar Holek
    Mieszka w
    Wrocław
    Siła reputacji
    71
    Moja galeria

eee, no w porównaniu z tymi poprzednimi to ten papug jest całkiem klasa; wymazałbym (albo skadrował) ten kawałek pnia z prawej strony oraz ten jasny pasek na górze i pocztówka z zoo jak się patrzy

aha; te dolne zielone maziaje mogą być tylko ten z lewej na skrzydle trochę przeszkadza...

tyle od amatora dla amatora
    "pijąc piwo dbasz o siebie i wyrabiasz zdrowy nawyk picia piwa u dzieci"

Mieszka w
    Siła reputacji
    98
    Moja galeria

Cytat Zamieszczone przez Holek Zobacz posta
    eee, no w porównaniu z tymi poprzednimi to ten papug jest całkiem klasa; wymazałbym (albo skadrował) ten kawałek pnia z prawej strony oraz ten jasny pasek na górze i pocztówka z zoo jak się patrzy

aha; te dolne zielone maziaje mogą być tylko ten z lewej na skrzydle trochę przeszkadza...

tyle od amatora dla amatora
    No właśnie na te maziaje na skrzydle nie mam za bardzo pomysłu :/ Pień zaraz wywalę, rzeczywiście bez niego będzie lepiej. Dzięki za opinię Ktoś jeszcze?