Strona 10 z 11 PierwszyPierwszy ... 891011 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 91 do 100 z 106

Wątek: Na naukę nigdy nie jest za późno - czekam na uwagi

Centus
    Gość

Odp: Na naukę nigdy nie jest za późno - czekam na uwagi

ja od siebie moge dodac , zeby juz na etapie kadrowania kiedy fotografujesz starac sie w miare poprawnie uchwycic fotografowany obiekt , najlepiej poszukac sobie jakis prostych lini do ktorych mozesz sie odniesc krawedziami wizjera albo ukladem czujnikow AF , albo jeszcze prosciej wlaczyc LV i linie pomocnicze , bardzo ulatwia sprawe , musisz tylko zwrocic uwage zeby linie pokrywaly sie w kilku miejscach kadru i zeby pokrywaly sie i pionowe i poziome , samo pokrycie sie w jednej czesci kadru nie oznacze ze caly kadr bedzie prosty , czasami trzeba troszke pomerdac aparatem zeby dobrze sie wypozycjonowac , ja przy moich kosciolkach czesto z tego korzystam i musze powiedziec ze wielu zdjec juz nie musze prostowac i cale szczescie ze mamy na forum Helmutha bo wielu osobom juz pomogl w tej kwestii

| OlyJedi Awatar osiem1984
    Mieszka w
    Warszawa (aktualnie Młochów pod Warszawa)
    Siła reputacji
    98
    Moja galeria

Cytat Zamieszczone przez helmuth Zobacz posta
    Jeżeli robisz zdjęcie, na którym spodziewasz się zniekształceń perspektywy, musisz zostawić zapas ze wszystkich stron. Po wyprostowaniu perspektywy jest większa szansa na kadrowanie bez obcięcia głównego motywu.
    Szczerze mówiąc nigdy wcześniej się nad tym nie zastanawiałem. zazwyczaj robiłem zdjęcie i dopiero po jego obejrzeniu na spokojnie przed komputerem pojawiał się przysłowiowy klops. Masz 100% racji. Od dzisiaj postaram się zawsze brać to pod uwagę jeszcze zanim zrobię zdjęcie. Dziękuję.

---------- Post dodany o 16:31 ---------- Poprzedni post był o 16:29 ----------

Cytat Zamieszczone przez Centus Zobacz posta
    ja od siebie moge dodac , zeby juz na etapie kadrowania kiedy fotografujesz starac sie w miare poprawnie uchwycic fotografowany obiekt , najlepiej poszukac sobie jakis prostych lini do ktorych mozesz sie odniesc krawedziami wizjera albo ukladem czujnikow AF , albo jeszcze prosciej wlaczyc LV i linie pomocnicze , bardzo ulatwia sprawe , musisz tylko zwrocic uwage zeby linie pokrywaly sie w kilku miejscach kadru i zeby pokrywaly sie i pionowe i poziome , samo pokrycie sie w jednej czesci kadru nie oznacze ze caly kadr bedzie prosty , czasami trzeba troszke pomerdac aparatem zeby dobrze sie wypozycjonowac , ja przy moich kosciolkach czesto z tego korzystam i musze powiedziec ze wielu zdjec juz nie musze prostowac i cale szczescie ze mamy na forum Helmutha bo wielu osobom juz pomogl w tej kwestii
    U mnie problem polega na tym, że średnio lubię robić na LV, ale racja linie są pomocne i chyba będę musiał pokonać w sobie niechęć do LV.
    Fotografuję OM-D EM-5 II, mZD 12-40 2.8, mZD 45 1.8, mZD 75-300, mZD 60 2.8 macro, Samyang Fisheye 7.5

| OlyJedi
    Mieszka w
    Wuwuaaa
    Siła reputacji
    17
    Moja galeria

Najfajniejsze drugie i ostatnie. Najsłabsze dla mnie trzecie. W drugim pień jest za blisko lewej krawędzi msz.
    E-jakieśtam + ZD standardowe + ZD tele + Fl mocnobłyskające.
    Na pragnienia - za mało, na wiedzę - za dużo

Mieszka w
    Siła reputacji
    98
    Moja galeria

Ostatnio zastanawiałem się dość mocno nad otworzeniem własnego wątku, w którym mógłbym liczyć na opinię i uwagi dot. moich zdjęć. Ku mojemu wielkiemu zdziwieniu okazało się, że już kiedyś taki wątek sobie założyłem ale chyba było to tak dawno temu, że sam już o tym zapomniałem i trwałem w pewności, że coś takiego jeszcze przede mną.

Ostatnio miałem okazję odbyć ciekawą podróż do Gruzji ale z racji na fakt, że Jan_S już kompleksowo ten piękny kraj opisał nie wychylałem się z tematem. Dojrzałem jednak do myśli, że zdecyduję się jednak umieścić opis swojej przygody. Tekst jest w trakcie przygotowań - jeśli zaciekawi chociaż jedną osobę tak jak mnie Jan-S to już jakiś dla mnie pozytyw. Póki co wrzucam dla reaktywacji wątku kilka zdjęć z ostatniego porannego spotkania z "robalami". Proszę o uwagi, które pomogą mi poprawić warsztat. Numerację zaczynam od początku.

1) Kliknij obrazek, aby uzyskać większą wersję

Nazwa:	P7260101_small.jpg
Wyświetleń:	103
Rozmiar:	110,3 KB
ID:	125121 2) Kliknij obrazek, aby uzyskać większą wersję

Nazwa:	P7260128_small.jpg
Wyświetleń:	101
Rozmiar:	100,5 KB
ID:	125122 3) Kliknij obrazek, aby uzyskać większą wersję

Nazwa:	P7260137_small.jpg
Wyświetleń:	100
Rozmiar:	151,8 KB
ID:	125123 4) Kliknij obrazek, aby uzyskać większą wersję

Nazwa:	P7260148_small.jpg
Wyświetleń:	99
Rozmiar:	132,2 KB
ID:	125124 5) Kliknij obrazek, aby uzyskać większą wersję

Nazwa:	P7260198_small.jpg
Wyświetleń:	103
Rozmiar:	129,5 KB
ID:	125125
    6) Kliknij obrazek, aby uzyskać większą wersję

Nazwa:	P7260200_small.jpg
Wyświetleń:	107
Rozmiar:	151,6 KB
ID:	125126

Do trzeciego dałbym tytuł "Gdy dzieci nie patrzą"
    Fotografuję OM-D EM-5 II, mZD 12-40 2.8, mZD 45 1.8, mZD 75-300, mZD 60 2.8 macro, Samyang Fisheye 7.5

Zwycięzca OlyRulez| OlyJedi Awatar ahutta
    Mieszka w
    Bytom
    Siła reputacji
    209
    Moja galeria

Cytat Zamieszczone przez osiem1984 Zobacz posta
    Ostatnio zastanawiałem się dość mocno nad otworzeniem własnego wątku, w którym mógłbym liczyć na opinię i uwagi dot. moich zdjęć. Ku mojemu wielkiemu zdziwieniu okazało się, że już kiedyś taki wątek sobie założyłem ale chyba było to tak dawno temu, że sam już o tym zapomniałem i trwałem w pewności, że coś takiego jeszcze przede mną.
    Nie Ty pierwszy Ważne, że wątek się znalazł i nie będzie leżał odłogiem

Ostatnio miałem okazję odbyć ciekawą podróż do Gruzji ale z racji na fakt, że Jan_S już kompleksowo ten piękny kraj opisał nie wychylałem się z tematem.
    I to jest zły tok myślenia, bo często fajnie jest zobaczyć coś oczami kilku osób, by mieć więcej informacji lub zobaczyć różne punkty widzenia. Może Twoje wrażenia z Gruzji były zupełnie inne niż te, które przedstawił Jan_S? Niestety, nie dowiemy się tego.

Z ostatniej wrzutki, to stawiałbym na:
    4 - trochę blado, ale mi się najbardziej z tych wszystkich podoba.
    1 - nawet fajne, mimo, że GO trochę z pyska na kark zjechała
    The question is, who cares?

Mieszka w
    Siła reputacji
    98
    Moja galeria

Cytat Zamieszczone przez ahutta Zobacz posta
    Może Twoje wrażenia z Gruzji były zupełnie inne niż te, które przedstawił Jan_S? Niestety, nie dowiemy się tego.
    Napiszę stosunkowo obszerną relację Zmieniłem zdanie.

| OlyJedi Awatar alnico
    Mieszka w
    Śląsk, Mikołów
    Siła reputacji
    203
    Moja galeria

Tekst jest w trakcie przygotowań - jeśli zaciekawi chociaż jedną osobę tak jak mnie Jan-S to już jakiś dla mnie pozytyw.
    Z pewnością będzie to więcej niż jedna osoba, a ja będę wśród nich
    Co do zdjęć najbardziej mi pasuje 1 i 4, na jedynce trochę ostrość uciekła co ahutta już zauważył. Na 2 ostatnich to już chyba słońce za mocno świeciło. Czy te pierwsze robione z lampą błyskową? - wnoszę tak po b. ciemnym tle.
    OM-D E-M5 I/II + kilka słoików. Łowię nimi oblechy .
    Kiedy wychodzę w góry wracam do domu ; Co masz zrobić jutro zrób pojutrze będziesz mieć dwa dni wolnego.
    Szwarc, mydło i powidło
    || Z Tater ||Bieszczady || Słowacja

Mieszka w
    Siła reputacji
    98
    Moja galeria

Zgadza się pierwsze dwa były wykonywane lampą. W przypadku dwóch ostatnich chyba zbyt mocne światło odbite z blendy padło. Może użycie białej powierzchni a nie srebrnej byłoby lepszym rozwiązaniem. Postaram się jeszcze dzisiaj wrzucić kilka innych zdjęć z tej porannej wyprawy. Co do Gruzji obiecuję, że na pewno wrzucę.

Zwycięzca OlyRulez| OlyJedi Awatar ahutta
    Mieszka w
    Bytom
    Siła reputacji
    209
    Moja galeria

Co do Gruzji obiecuję, że na pewno wrzucę.
    Forum jest pamiętliwe, więc wiesz
    The question is, who cares?

Mieszka w
    Siła reputacji
    98
    Moja galeria

Cytat Zamieszczone przez ahutta Zobacz posta
    Forum jest pamiętliwe, więc wiesz
    Trzymajcie za słowo, zawsze dodatkowa motywacja będzie.