Pokaż wyniki od 1 do 8 z 8

Wątek: Moje zdjęcia aparatem analogowym

| OlyJedi
    Siła reputacji
    0
    Moja galeria

Wink Moje zdjęcia aparatem analogowym

Jakiś czas temu stałem się posiadaczem Olympusa OM-2n, strasznie się w to wciągnołem.
    W tym temacie będę wrzucał zdjęcia wykonane tym właśnie sprzętem, zdjęcia freestyleowe, takie codzienne małe inspiracje, spontaniczne wydarzenia itp. żadnych ustawianych, czy planowanych sesji. Dla takiego relaxu kupiłem własnie ten aparat

Tu kilka zdjęć z pierwszego filmu (Fuji X-tra 400) zdjęcia to w większości pstryki (uczyłem się sprzętu)
    1.
    2.
    3.
    4.
    5.
    6.
    7.
    8.
    9.
    10.

i kilka czarnobiałych film to Ilford Pan 400
    11.
    12.
    13.
    14.
    15.
    16.
    17.
    18.
    19.
    20.
    21.

| OlyJedi Awatar osiem1984
    Mieszka w
    Warszawa (aktualnie Młochów pod Warszawa)
    Siła reputacji
    97
    Moja galeria

Odp: Moje zdjęcia aparatem analogowym

Podobają mi się i plus za analog
    Fotografuję OM-D EM-5 II, mZD 12-40 2.8, mZD 45 1.8, mZD 75-300, mZD 60 2.8 macro, Samyang Fisheye 7.5

Rozjemca - Super Mod Zwycięzca popRAWki
    Konto PREMIUM | OlyJedi
    Awatar Saboor
    Mieszka w
    Markach
    Siła reputacji
    286
    Moja galeria

Eee no Panie! Dużo fajnych kadrów, miłych dla oka. zwłaszcza: 21. 20. 19.
    Proszę o więcej.
    |popRAWka: 3|SKARBNIK TWA wątek Moje foty :::: Nie ma prawdziwego szczęścia :::: wątek IR'iotyczne EGZEKUTOR TWA|Zloty: 6|
    wątek kulinaria :::: bez prawdziwych potrzeb :::: wątek tutoriale
    wątek Photoshop :::: <-- Volter --> :::: wątek DITL

| OlyJedi Awatar Mcarto
    Mieszka w
    Irlandia
    Siła reputacji
    79
    Moja galeria

Zdjęcia kolorowe miodzio. Skanowałeś w labie czy samemu?
    Dostałem Pentaxa MZ-7, szkło też jest ale nie wiem czy warto próbować - nie mam warunków na urządzenie ciemni, w koreksie właściwie mogę wywołać tylko B&W bo kolor to już trudniej. Najgorsze jest to, że miejscowe laby chcą 10-12 euro za wywołanie filmu.
    Zapraszam do mojego wątku
    P&P - Pentax i Panas (GX7)

| OlyJedi
    Siła reputacji
    0
    Moja galeria

Miło mi że się podobają
    Mcarto też się zastanawiałem czy warto, aż w końcu spróbowałem i naprawde polecam. Fotografowanie analogiem różni się od cyfrowych małpek tym że wszystko zależy od fotografa a nie od automatyki, sam wszystko ustawiasz i tak jakby tworzysz to zdjęcie. W cyfrze to zazwyczaj naciśnięcie spustu a tu masz cały rytuał Dodatkowo zastanawiasz się przed wykonaniem zdjęcia bo jak wiadomo klisza to nie karta pamięci, nie ma opcji delete. Walczysz o dobre kadry
    Daje to dużo frajdy i satysfakcji.
    Fakt że wołanie czy skanowanie filmów bez domowej ciemni to spore koszta, jednak kupujesz aparat za 300 zł, a za lustrzanke cyfrową zapłacisz minimum 1500 zł i to z małą matrycą, różnica to ok 1200zł. Pomyśl ile filmów za to kupisz i wywołasz
    Ja kupuje przez internet rolka po 5 zł czasem kupie jakiś droższy (jak np ostatnio zaszalałem i mam Fuji Provie 100, Kodaka Portre i pierwszy raz na testy wziołem najnowszy film Kodaka Ektar, podobno najmniejsze ziarno na rynku plus soczyste kolory. Cena każdego nie przekroczyła 20 zł a są to filmy profesjonalne)
    wołanie ze skanowaniem w Fotojokerze to koszt 11 zł, (rozumiem że u Ciebie w Irlandii fotojokerów nie ma )
    mozna sobie samemu skanować skanerem (nie polecam ;/ ) ale można też kupić przystawke do cyfrówki i nią skanować w rawach, potem możesz z takim zdjęciem robić wszystko.
    Rozumiem oczywiście że nie każdego może to kręcić, dla niektórych liczą się zdjęcia, dla mnie radość z ich robienia

| OlyJedi Awatar Mcarto
    Mieszka w
    Irlandia
    Siła reputacji
    79
    Moja galeria

Zaczynałem od Cmeny i karty naświetleń i pamiętam tamte klimaty ale teraz wszystko się pozmieniało i stąd moje wahanie. Oglądałem ostatnio sporo zdjęć z analoga i stąd moje pytanie o skaner (późniejszej obróbki też mogę się domyślać). Gdybym miał przystępny cenowo lab który by mi to dobrze wywołał i zeskanował
    w odpowiedniej jakości to bym spróbował. Niektórych klimatów z analoga nie sposób osiągnąć teraz na cyfrze.

| OlyJedi Awatar marek7001
    Mieszka w
    Ostrołęka
    Siła reputacji
    67
    Moja galeria

Nie byłbym do końca pewny, czy w Irlandii nie ma Fotojokera? Z tego co wiem to chyba firma Niemiecka, ma siedziby w kilku krajach.
    Były: 3 Canony PS, 2 Lumixy FZ, 2 Olympusy E-System /14-54II, 40-150/, Nikon D5000 /18-105/, E-PL2, E-PL3, E-PL5 /14-42, 14-150,12-50, 40-150, 14/2.5, 20/1.7, 45/1.8, Nokia LUMIA 920, 930 GOLD, LG G4, G5,G6, G7, Huawei P30 Pro jest ​Huawei Mate 50 Pro
    Galeria Olympusclub: http://galeria.olympusclub.pl/index.php?cat=21795

| OlyJedi Awatar Mcarto
    Mieszka w
    Irlandia
    Siła reputacji
    79
    Moja galeria

Cytat Zamieszczone przez marek7001 Zobacz posta
    Nie byłbym do końca pewny, czy w Irlandii nie ma Fotojokera? Z tego co wiem to chyba firma Niemiecka, ma siedziby w kilku krajach.
    No niestety Irlandia to Foto-zadupie. Pięć lat temu w dziale fotograficznym sporego sklepu typu AGD/RTV wystawione mieli tylko dwa podstawowe modele lustrzanek Sony i Canon + kilka małp.
    Później się sporo poprawiło ale nadal sklepy są nastawione na amatorów a ci już dawno zrezygnowali z analogów.
    Trochę poszukałem w necie i znalazłem tanie laby w UK które wywołują kolor i B&W - nie ma tragedii.