Strona 6 z 15 PierwszyPierwszy ... 45678 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 51 do 60 z 149

Wątek: Ciekawe miejsca doliny Bugu i Liwca

| OlyJedi Awatar jarmana
    Siła reputacji
    43
    Moja galeria

Odp: Ciekawe miejsca doliny Bugu i Liwca

U podnóża wzniesienia, na którym stoi cerkiew jest postawiona pompa, a nad pompą piękna murowana kopułka, która z daleka już rzuca się w oczy.
    Kliknij obrazek, aby uzyskać większą wersję

Nazwa:	kopułka nad pompą2.jpg
Wyświetleń:	72
Rozmiar:	133,2 KB
ID:	54533Kliknij obrazek, aby uzyskać większą wersję

Nazwa:	pompa.jpg
Wyświetleń:	77
Rozmiar:	106,5 KB
ID:	54534Kliknij obrazek, aby uzyskać większą wersję

Nazwa:	grabarka kopułka1Panorama1.jpg
Wyświetleń:	65
Rozmiar:	138,5 KB
ID:	54531
    Nie miałam przewodnika wiec nie wiem praktycznie nic, ale zakładam, ze to woda która ma wyjątkową moc, sadząc po tym ile czasu ludzie tam pompowali sobie wodę do różnych naczynek

Nazwa:	DSC_4104.jpg
Rozmiar:	104,5 KB
ID:	54530
    Przy pompie wiszą lejki i garnuszki (pewnie, żeby każdy spragniony mógł z niego skorzystać )

Nazwa:	pompa na grabarce.jpg
Wyświetleń:	82
Rozmiar:	100,2 KB
ID:	54535
    Od szczytu wzniesienia aż do samego dołu prowadzą kamienne schody, przedzielone metalową barierką i te schody prowadzą wprost do pompy

Nazwa:	kopułka na pompą.jpg
Wyświetleń:	83
Rozmiar:	135,0 KB
ID:	54532
    "Wasz czas jest ograniczony, więc nie marnujcie go, żyjąc cudzym życiem. Nie wpadajcie w pułapkę dogmatów, żyjąc poglądami innych ludzi. Nie pozwólcie, żeby hałas cudzych opinii zagłuszył wasz własny wewnętrzny głos. I najważniejsze – miejcie odwagę kierować się sercem i intuicją. " Steve Jobs

| OlyJedi Awatar jarmana
    Siła reputacji
    43
    Moja galeria

Pogrzeb w cerkwi na Grabarce pokrzyżował mi trochę plany i zamiast zwiedzać cerkiew i poznawać historie to próbowałam nie włazić w drogę gościom pogrzebowym.
    Trwało to jednak trochę i samo czekanie wystarczająco mnie zmęczyło
    W każdym razie dzwony biły w wyjątkowo piękny sposób w czasie kiedy kondukt żałobny wychodził z kościoła i wynoszono trumnę.
    Zaskoczyli mnie trochę swoim nagłym wyjściem i tym sposobem złapał się w kadr ten który niósł krzyż oraz jeszcze inna osoba która wystarczająco mocno się rozmyła aby nie dało się jej rozpoznać.

Nazwa:	DSC_4257.jpg
Wyświetleń:	97
Rozmiar:	91,3 KB
ID:	54541
    Wcześniej natomiast na zewnątrz cerkwi wyszli inni goście i z wieńcami w rękach oczekiwali na zakończenie modłów wewnątrz cerkwi

Nazwa:	DSC_4247.jpg
Wyświetleń:	86
Rozmiar:	128,9 KB
ID:	54540Kliknij obrazek, aby uzyskać większą wersję

Nazwa:	DSC_4258.jpg
Rozmiar:	107,1 KB
ID:	54542
    "Wasz czas jest ograniczony, więc nie marnujcie go, żyjąc cudzym życiem. Nie wpadajcie w pułapkę dogmatów, żyjąc poglądami innych ludzi. Nie pozwólcie, żeby hałas cudzych opinii zagłuszył wasz własny wewnętrzny głos. I najważniejsze – miejcie odwagę kierować się sercem i intuicją. " Steve Jobs

| OlyJedi Awatar ajan
    Mieszka w
    SIEDLCE
    Siła reputacji
    156
    Moja galeria

Odp: Notka porządkowa

Cytat Zamieszczone przez jarmana Zobacz posta
    podobało mi się tak jak było do tej pory, wiec nie widzę powodu, żeby wprowadzać jakieś zmiany. Tak naprawdę chodzi przecież o to, żeby przybliżyć innym co ciekawego można zobaczyć w tym pięknym terenie, i że nie trzeba wielogodzinnych podróży aby obejrzeć kilka interesujących rzeczy i odwiedzić parę ciekawych miejsc. Myślę, ze jeśli ktokolwiek tu zaglądał to raczej właśnie z tego powodu a nie po to, żeby oceniać zdjęcia
    ruiny kościoła w Mielniku nad Bugiem, widok z góry zamkowej.

" Fotografując staraj się pokazać to, czego bez Ciebie nikt by tego nie zobaczył".

| OlyJedi Awatar jarmana
    Siła reputacji
    43
    Moja galeria

Odp:powrót do grabarki

Cytat Zamieszczone przez ajan Zobacz posta
    ruiny kościoła w Mielniku nad Bugiem, widok z góry zamkowej.
    do ruin w Mielniku to ja dotrę później na razie jeszcze te wcześniejsze miejsca, ale ciekawe gdzie ty się wdrapałeś że masz takie ujęcie tych ruin?

Ja natomiast wracam do Grabarki, bo tak naprawdę Grabarka bez krzyży byłaby jak setki innych cerkwi, dopiero jej otoczenie dodaje jej magii i tworzy niesamowite wrażenia oraz budzi u wielu różne refleksje.
    Dookoła cerkwi jest rząd ławek odgraniczających cerkiew z pasem ziemi od reszty terenu na którym "rosną", stoją i leżą krzyże w ilości niezliczonej. Niektóre wtopiły się już w pniaki i mchy i czasami nie wiadomo co jest krzyżem a co nie. Wiele z nich wygląda niesamowicie, ale na samo przejście i przyjrzenie się poszczególnych krzyżom potrzebne byłoby wiele czasu

Nazwa:	sw gora grabarkaP8309254.jpg
Rozmiar:	158,4 KB
ID:	54567Kliknij obrazek, aby uzyskać większą wersję

Nazwa:	krzyze grabarki lasP8309260.jpg
Rozmiar:	140,3 KB
ID:	54568Kliknij obrazek, aby uzyskać większą wersję

Nazwa:	krzyze grabarki11.jpg
Wyświetleń:	73
Rozmiar:	95,7 KB
ID:	54570Kliknij obrazek, aby uzyskać większą wersję

Nazwa:	krzyze grabarki16 P8309263p1.jpg
Wyświetleń:	68
Rozmiar:	146,5 KB
ID:	54569Kliknij obrazek, aby uzyskać większą wersję

Nazwa:	krzyze grabarki8.jpg
Wyświetleń:	81
Rozmiar:	102,5 KB
ID:	54571Kliknij obrazek, aby uzyskać większą wersję

Nazwa:	krzyze grabarki15.jpg
Wyświetleń:	79
Rozmiar:	142,0 KB
ID:	54572

| OlyJedi Awatar jarmana
    Siła reputacji
    43
    Moja galeria

Nazwa:	krzyze grabarki12.jpg
Wyświetleń:	80
Rozmiar:	116,4 KB
ID:	54574Kliknij obrazek, aby uzyskać większą wersję

Nazwa:	krzyze grabarki9.jpg
Rozmiar:	125,5 KB
ID:	54575Kliknij obrazek, aby uzyskać większą wersję

Nazwa:	krzyze grabarki3.jpg
Wyświetleń:	71
Rozmiar:	74,6 KB
ID:	54579
    Jak tak sobie chodziłam wokół cerkwi i patrzyłam na ten las - las krzyży to miałam chwilami gęsią skórkę na plecach.
    Dosłownie las krzyży przeplata się z typowym lasem, a wszystko to... drewno, drzewo itd........
    Z tego co czytałam wcześniej w internecie, ludzie wnoszą te krzyże na górę, a potem z nimi obchodzą cerkiew dookoła na kolanach i to 3x.
    Jak się spojrzy na ta malutkie krzyżyki (niektóre z cieniutkich gałązek) to w sumie OK, ale tam są też betonowe krzyże albo lastriko, prawie jak pomnik na cmentarzu, i w tym momencie już sobie nie wyobrażam, jak z tym można było obejść cerkiew na kolanach

Nazwa:	krzyze grabarki2.jpg
Rozmiar:	118,2 KB
ID:	54580Kliknij obrazek, aby uzyskać większą wersję

Nazwa:	krzyze grabarki5.jpg
Wyświetleń:	92
Rozmiar:	103,8 KB
ID:	54577Kliknij obrazek, aby uzyskać większą wersję

Nazwa:	krzyze grabarki4.jpg
Wyświetleń:	82
Rozmiar:	94,0 KB
ID:	54578Kliknij obrazek, aby uzyskać większą wersję

Nazwa:	krzyze grabarki7.jpg
Rozmiar:	114,3 KB
ID:	54576Kliknij obrazek, aby uzyskać większą wersję

Nazwa:	DSC_4256.jpg
Wyświetleń:	91
Rozmiar:	138,9 KB
ID:	54581Kliknij obrazek, aby uzyskać większą wersję

Nazwa:	krzyze grabarki13.jpg
Rozmiar:	76,8 KB
ID:	54573

| OlyJedi Awatar ajan
    Mieszka w
    SIEDLCE
    Siła reputacji
    156
    Moja galeria

Odp: Notka porządkowa

Cytat Zamieszczone przez jarmana Zobacz posta
    Nie wiem czy ocena zdjęć jest bardziej odpowiednim, czy nie, nie mnie to rozstrzygać to wątek zbiorowy w sumie i jakoś nikt niczego nie ocenia, ale to i tak chyba żadna różnica gdzie siedzi
    Za zmianę tytułu wielkie dzięki
    Przejście z "Hyde parku" na bardziej odpowiedni, czyli "Ocenę zdjęć" jest przecież wyróżnieniem.
    " Fotografując staraj się pokazać to, czego bez Ciebie nikt by tego nie zobaczył".

| OlyJedi Awatar jarmana
    Siła reputacji
    43
    Moja galeria

na wyróżnieniach to ja się za bardzo nie znam,a le jeśli mówisz że tak jest to już się zaczynam bać

Zwycięzca OlyRulez| OlyJedi Awatar chimol
    Mieszka w
    Lidzbark Warmiński
    Siła reputacji
    34
    Moja galeria

Oglądam z ciekawością. Niektóre zdjęcia bardzo mi się podobają, niektóre mniej, ale wątek przyjemny do czytania i zapoznania sie z rejonami Liwca i Bugu.
    Niedaleko Sokołowa znajduje sie jeszcze obóz pracy i zagłady w Treblince. Ciekawe miejsce i warte zobaczenia. Pozdrawiam

| OlyJedi Awatar jarmana
    Siła reputacji
    43
    Moja galeria

Cytat Zamieszczone przez chimol Zobacz posta
    Oglądam z ciekawością. Niektóre zdjęcia bardzo mi się podobają, niektóre mniej, ale wątek przyjemny do czytania i zapoznania sie z rejonami Liwca i Bugu.
    Niedaleko Sokołowa znajduje sie jeszcze obóz pracy i zagłady w Treblince. Ciekawe miejsce i warte zobaczenia. Pozdrawiam
    kurczę blade!
    takie komentarze bardzo mnie cieszą, jest mi bardzo miło to słyszeć. Chciałam pokazać, że można zobaczyć ciekawe rzeczy jadąc z nieznane tereny na chwilkę tylko i niezupełnie z własnej woli, ale że wszędzie coś jest warte oglądania. W Treblince nie byłam, ale po tej wizycie planuje pojechać w te okolice na dłużej bo ten krótki wypad tylko mnie rozochocił.
    Co do zdjęć, to cieszę się że chociaż któreś Ci się podobają, bo ja przyznam, ze oglądając je po powrocie byłam trochę bardziej niż trochę niezadowolona po ich obejrzeniu, ale przynajmniej wiem na przyszłość co i kiedy można tam oglądać, a te fotki są zupełnie z przypadku. Wyjeżdżałam rano wracałam po ciemku zaliczając to co było po drodze, nie majac zielonego pojecia gdzie co zastane, w jakich godzinach funkcjonuje i jakie będzie tam światło, więc to takie trochę albumowe fotki, dla mojej i nie tylko mojej ogólnej orientacji

Zwycięzca OlyRulez| OlyJedi Awatar Dzuiko
    Mieszka w
    (z)Dolny Śląsk
    Siła reputacji
    32
    Moja galeria

Plastyka, barwowość i światło tego krzyżowiska w Twoim wykonaniu podoba mi się. Podejrzewam, że nie było Ci łatwo tam kadrować, kiedy wszystkiego jest tak dużo.