Strona 3 z 4 PierwszyPierwszy 1234 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 21 do 30 z 35

Wątek: szybkie zdjęcie

| OlyJedi Awatar willow32
    Mieszka w
    Sosnowiec
    Siła reputacji
    28
    Moja galeria
    ziemia, coś namieszałes po pierwsze co rozumiesz pod "mniejsza przesłona" mniejsza dziura czy mniejsza liczba? po drugie skoro masz tak ograniczone pole manewru w tym aparacie to za wiele nie powojujesz niestety. W zdjęciach ruchu jeżeli ustawisz aparat na statywie to masz jak w banku że wszystko oprócz biegnącego konia będzie ostre a koń? a koń będzie ostry jak będzie dużo światła, aparat dobierze odpowiednio krótki czas żeby prawidłowo doświetlić zdjęcie, jeżeli masz mozliwość regulacji przesłony to przymykając obiektyw wydłużysz czas naświetlania przez co koń będzie poruszony, otwierając natomiast powinieneś przy dobrych warunkach, "zamrozić" ruch konia
    W pokoju jak nie ma dużo światła (prawie zawsze jest go mało) otwierasz obiektyw na maxa i podbijasz ISO (jeśli masz mozliwosć) jeżeli to nie wystarczy zostaje tylko lampa, albo statyw i poprosić modela/kę zeby się nie poruszała

pozdrawiam
    http://www.robertnawara.digartfolio.pl/

E-1 ZD14-54 FL-36 A850 135 f/1.8 85f/1.4 50f/2.8 20-35 f/3.5-4.5

| OlyJedi Awatar grizz
    Mieszka w
    Kraków
    Siła reputacji
    164
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez ziemia01
    Zasada jest taka. Nieporuszone zdjęcie to czasy krótsze od 1/wartość ogniskowej dla 35mm., czyli załóżmy masz ogniskową 50 to czas dłuższy od 1/50 da zdjęcie poruszone. Czyli np 1/30 będzie najpewniejsza, choć 1/40 i 1/50 też może się udać zależy jak bardzo ruchliwa jest to osoba i jak bardzo ręce Ci się trzęsą
    Zasada o której piszesz dotyczy drżących dłoni, a nie obiektu który fotografujemy...

W wypadku poruszającej się osoby ogniskowa nie ma takiego znaczenia liczy się szybkość jej poruszania. Czasami nawet 1/200 będize za mało, zeby zamrozić ruch.
    Nie zajmuję się już sprawami technicznymi forum. Prośba o zgłaszanie wszystkiego do Jacka.

Mieszka w
    Sosnowiec
    Siła reputacji
    28
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez ziemia01
    Zasada jest taka. Nieporuszone zdjęcie to czasy krótsze od 1/wartość ogniskowej dla 35mm., czyli załóżmy masz ogniskową 50 to czas dłuższy od 1/50 da zdjęcie poruszone. Czyli np 1/30 będzie najpewniejsza, choć 1/40 i 1/50 też może się udać zależy jak bardzo ruchliwa jest to osoba i jak bardzo ręce Ci się trzęsą
    ziemia 1/30 to czas dłuższy od 1/50 czyli dla ogniskowej 50mm czas 1/50 jest tym minimalnym 1/30 czy 1/40 to już trzeba mieć stabilizator w rece zeby utrzymać nieporuszone

Mieszka w
    Nie powiem!!!
    Siła reputacji
    0
    Moja galeria
    hmmm smieszna sprawa.. zrobiłem 2 zdjęcia machającej ręki 1 z 1/30 a 2 z 1.150 i oba wyszły nie poruszone...
    dasz radę jakoś konkretniej to wytłumaczyć??

Mieszka w
    Sosnowiec
    Siła reputacji
    28
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez Milu
    hmmm smieszna sprawa.. zrobiłem 2 zdjęcia machającej ręki 1 z 1/30 a 2 z 1.150 i oba wyszły nie poruszone...
    albo masz pewną rękę albo aparat ma auto iso i przy 1/30 poprostu je podbił
    co w tym śmiesznego?

| OlyJedi Awatar grizz
    Mieszka w
    Kraków
    Siła reputacji
    164
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez Milu
    1. wolno machałeś.
    2. lampa błysneła..

pokaż te zdjecie to przeprowadzimy analizę ;p
    Nie zajmuję się już sprawami technicznymi forum. Prośba o zgłaszanie wszystkiego do Jacka.

| OlyJedi Awatar ziemia01
    Mieszka w
    Dąbrowa Górnicza
    Siła reputacji
    75
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez willow32
    ziemia, coś namieszałes po pierwsze co rozumiesz pod "mniejsza przesłona" mniejsza dziura czy mniejsza liczba?
    oczywiście pisze przesłona nie "dziura" więc mam na myśli wartość (liczbę).

Cytat Zamieszczone przez willow32
    ziemia 1/30 to czas dłuższy od 1/50 czyli dla ogniskowej 50mm czas 1/50 jest tym minimalnym 1/30 czy 1/40 to już trzeba mieć stabilizator w rece zeby utrzymać nieporuszone
    masz oczywiście całkowią rację. Ale się zamotałem ze zmęczenia aż mi wstyd po długim weekendzie nie mogę sie jeszcze pozbierać z czytaniem wszystkich postów tak się po tym w główce przestawia

Cytat Zamieszczone przez grizz
    Zasada o której piszesz dotyczy drżących dłoni, a nie obiektu który fotografujemy...
    dlatego też pisałem "zależy jak bardzo ruchliwa jest to osoba i jak bardzo ręce Ci się trzęsą"

Mieszka w
    Nie powiem!!!
    Siła reputacji
    0
    Moja galeria
    więc tak. iso mam statyczne w sensie cały czas jest bezzmienne i aparat sam go nie może podbić... dałem iso na 400 ale i tak musiałem dać dość duży (liczbowo) czas naświetlania żeby wyszło nie poruszone, a do tego i tak musiałem użyć lampy...

a tak apropo. robiłem zdjęcia koniom właśnie i wszystkie wyszły poruszone, bardziej lub mniej ale nie ostre a aparat stał na statywie. i teraz, jeśli dawałem dużą wartoś liczbową czasu naświetlania ( dajmy na to 1/200 to wychodziło ciemne a było wszystko fantastycznie oświetlone ( bardzo słoneczny dzień i praktycznie zero cieni) więc musiałem zjechać, ale wtedy wychodziły nie ostre...
    więc proponuję podać jakies optymalne przybliżone ustawienia dla dobrego zdjęcia w sensie żeby było ostre i prawidłowo naświetlone (ew za ciemne to sobie rozjaśnie na kompie)

Mieszka w
    Nie powiem!!!
    Siła reputacji
    0
    Moja galeria
    ejże. czyby nikt nie potrafił mi pomóc??

| OlyJedi Awatar ziemia01
    Mieszka w
    Dąbrowa Górnicza
    Siła reputacji
    75
    Moja galeria
    Spróbuj ustawić na próbę jak największe ISO, jak najmniejszą wartość przesłony (czyli duża dziura) i eksperymentuj z czasem tylko żeby koń za szybko nie biegał druga sprawa, że może AF nie nadążać ustawia w punkcie X a w momencie "pstryku" koń jest w punkcie Y i jest już poza GO i jest niewyraźny. Możesz u siebie ustawiać ręcznie ostrość?