www.sarwinski.com | najlepszy aparat to ten, który zostawiłeś w domu | fb
A mi się przypomniał myk z pokazów laserów gdzie te światełko załatwiło matrycę Canona bodajże 5D, a tu mapowanie aparatem przyniosło taki skutek. Ale nie wiem czy ta funkcja jest w PENie (?), bo w dużych Olkach tak.
E-420 +14-300 oraz inne szpeje
From The Earth
gradacja jest cały czas na auto, fotografuje w trybie M lub trybie A co poza tym mogę dodac? czy to w jpg czy w raw problem jest taki sam? może ktoś podpowie, co mozna jeszcze sprawdzic bo nie wiem jak bedzie z serwisem gwarancyjnym ..
Do zdjęć nocnych i w słabym świetle ustaw gradację normalną. Najlepiej nigdy nie ustawiaj jej na auto, a już tym bardziej nigdy, jeśli używasz rawów - znacznie lepsze efekt osiągniesz w postprodukcji.
W rawie problemu nie mu. Ale jeśli do wołania rawów używasz softu Olympusa, to ten soft zrobi Ci z rawem dokładnie to samo, co puszka robi z jpegi. Wtedy problem masz jak w banku.
Gradacja normal i przetestuj raz jeszcze. Nie wychodź powyżej iso 800.
jpg. iso 800 czas 1/15 f/16 gradacja normalna, a wygląda to tak:
czyli wydaje mi się, że nie do końca jest wszystko ok..
przetestowałem też mapowanie ..
Wysyłaj do serwisu.
Tak, słuchaj mój też to ma.
Cholera pojechałam specjalnie do nich w sobotę, gdzie tam nawet nie zszedł na dół przywitać się z babką, tylko cały dzień Plejstejszyn.
no i wszystko jasne.. niech mi ktoś powie czy dużo może kosztowac wymiana matrycy bo mam tylko dowód zakupu bez karty gwarancyjnej(nad czym ubolewam) kontaktowałem się już ze sprzedającym i olympus polska, czekam na odpowiedz od pierwszego, od drugiego dostałem taka informacje ze dowód zakupu wystarczy tylko nie wiem czy domyślili się że bez gwarancji bo to dopisałem później i jeszcze czekam...
Oly jako firma jest mocno user friendly - bądźmy dobrej myśli. Jakby co proponuję spoglądać na giełdę, były kiedyś G1 za pięć! stówek. Za sześć niedawno było E-P1.
A z tą gradacją (shadows& highlights w PS/E) to są jaja. Powinni to nazwać on i off a nie normal i auto.
Tak, słuchaj mój też to ma.
Cholera pojechałam specjalnie do nich w sobotę, gdzie tam nawet nie zszedł na dół przywitać się z babką, tylko cały dzień Plejstejszyn.
dostałem pozytywną odpowiedź: to wystarczypodpowiedzcie mi co wpisac w opisie problemu ? I jak zapakowac paczkę, czy musi byc to oryginalne opakowanie ?